kolmapäev, 9. veebruar 2022

SUUR TEATRIAASTA 2021 KOKKUVÕTE - 1.osa - 100 meeldejäävaimat stseeni-/ütlust-/juhtumist-/lavastaja-/näitleja-/kunstnikutrikki, ehk teatriime


2021.teatriaasta jätkus osaliselt pandeemialainel ning märtsis ja aprillis seetõttu ei saanudki kordagi teatrisse. Tühja sellest aprillist, aga märts on ju teadupärast teatrikuu ning siis oli teatrinälg eriti näpistav. Muidugi mõjutas see ka kogu ülejäänud aastat, sest paljud esietendused lükkusid edasi ning teatrid tegid oma plaane ümber. Teisalt, nagu paisu tagant pääsedes, tekitas see ka korraliku suveteatri lavastuste väljatoomislaine ning ühtlasi endal suure nälja järel metsiku mööda Eestimaa suveteatreid kärutamise. Õnneks oli tänavune suveteater enneolematult kõrgetasemeline (ju sellepärast saame ka tuleval suvel neist paljusid parimaid uuesti vaadata!) - teatriaasta TOP40st (mis paljastub SUUR TEATRIAASTA 2021 KOKKUVÕTE - 2.osas) suurimast teatrielamusest 17 lavastust jõudsid "kohale" just suvekuudel (sh. täpselt pooled teravaimast tipust, ehk tervelt 5 TOP10st)! Lõppkokkuvõttes kogunes kogu aasta jooksul erinevate lavastuste esmakordselt nähtud etendusi kokku 123, neist eesti teatrite loomingut 106 lavastust, mis numbrina ju siiski täiesti arvestatav... olgugi, et eelmiste aastatega võrreldes tunduvalt väiksem. Samas kuna neid va häid elamusi kogunes sellegi poolest korralik hulk, siis väga ei kurda ka. Kuigi jah, nendel kuudel, mil mängiti, tuli omakorda "vaadata nii palju kui jõuab", mis omakorda rikkus isikliku elu elamist ja vajalike asjade tegemist. 

See kõik on omakorda muutnud ka käesoleva aasta teatriplaanide tegemise konkreetsemaks ja piiratumaks. Lisaks elukalliduse järsk tõus teeb omad korrektuurid ning juba ette eeldan, et 2022 numbrid saavad olema veelgi väiksemad. Keskendungi nüüd mõnda aega eelkõige vaid nendele lavastustele, kuhu olen vaatama oodatud (max 1 teatrikülastus kuus enda valikul ja sedagi vaid kodulinnas).

Sellepärast sellise teatriaasta läbilõike "täielikuma" ülevaate mõttes (nagu viimastel aastatel on olnud) saab võibolla seekordne olema viimane... ent sellegipoolest ei kao ei blogi, soovitused, ega ka parimate nähtud-kogetud elamuste kajastamine ei siit, FBst, ega ka instagrammist. Tuleb lihtsalt paremini kõike planeerida, et jõuaks nii vaadata kui kajastada ja ise ka naudiks rohkem kogu protsessi, teatripeegeldamist sealhulgas.

2021.teatriaasta parimate kokkuvõtted ilmuvad taaskord kolmes osas ja kõigepealt toon ära möödunud aastast "100 meeldejäävaimat teatriime" (teiseks TOP40 suurimad teatrielamused ja kolmandas kokkuvõtliku ülevaate parimatest teatritegijatest). 

Need siin pole otseselt mitte edetabelina, aga kirjutan siiski sellises järjekorras, kuidas nad oma mõjuvusega minu jaoks eristuvad - mõjuvamad eespool. Jätan endale õiguse võib-olla siin-seal veel hiljem kohendada seda järjestust...

Aga sõidame! Kõigist neist 2021.aasta jooksul nähtud, märgatud ja ülesmärgitud teatri erilisematest ja tähelepanuväärseimatest osistest 100 "suurimat" (ettevaatust spoilerid!):


1. TARTU UUS TEATER - Serafima+Bogdan - Pajuvõsa lavaks ja kahepoolne mängukontseptsioon (lavastaja Ivar Põllu)
2. EESTI DRAAMATEATER - Mefisto - Juhan Ulfsaki loodud Hendrik Löfgren - kogu kuju
3. TAARKA PÄRIMUSTEATER - Petserimaa igatsus - Pauli (Agur Seim) surmastseeni lahendus (lavastaja Helena Kesonen)
4. TEATRIÜHENDUS MISANZEN - Sitsi Silentium - Rauno Kaibiainen'i tegelane lavastades Libahunti, mängib Silva Pijoni tegelasele "Tiina"t ette ja Silva jäljendab teda samaga...
5. TAARKA PÄRIMUSTEATER - Petserimaa igatsus - Mari Kalkuni teemalaul
6. EESTI NOORSOOTEATER - ÜLT - kogu muusika, nii kujundus kui elav esitus
7. VANEMUINE - Niskamäe naised - viimane stseen, kui Niskamäe vanaperenaine (Külliki Saldre) ütleb, et võtmed ootavad/vajavad Ilonat ja marss kööki, et kamandada, mis on vaja lõunaks süüa teha - külmavärinad tulid!
8. TARTU UUS TEATER - Lood - Vinüülplaadi-ümbristest maskidega lõik (auteur Renate Keerd)
9. VAT TEATER - Juudit - kui Juudit räägib, mis tegelikult on tähtis ja kui Olovernes teda ei kuula ega mõista, siis ütleb talle: "Kui maja läheb põlema, siis mehed ikka kaklevad köögis, kes saab suurema tüki magustoitu!" (autor Andrus Kivirähk)
10. KELLERTEATER - Marie Roget' mõistatus - Avastseen, mil Edgar Allan Poe seljataha tuleb tume vari, mille hõlma alt piilub välja -- Marie Roget' vaim! (lavastaja-dramaturg Vahur Keller)

11. EESTI NOORSOOTEATER - ÜLT - Suitsetavad varesed
12. EESTI NOORSOOTEATER - ÜLT - lõpu manipulatsioon - nii tagaseinas kui riiete vahetusest tekkiv üllatus - kes on kes (auteur Renate Keerd)
13. TEATER MUST KAST - Pidu katku ajal - Vaktsiini-reklaam Maarja esituses
14. PÄRNU SUVETEATER - Indrek ja heledad hääled - üdini koomiline Juuditi-karakter Piret Laurimaalt, kogu oma afrojuuste ja pussnoaga
15. VAT TEATER - Juudit - lõpustseen amatsoon-Juuditiga (Henessi Schmidt), kes on võtnud võimu üle ja siit edasi algab päriselt ka õige mõtlemine
16. EESTI DRAAMATEATER - Mefisto - töölisklassi teatri-rahvas, kes mängib oma elu - Aleksander Eelmaa, Indrek Sammul ja Britta Soll
17. NARGENFESTIVAL - Bäng - Aarne Soro relvakaupmees - kogu tüüp
18. UGALA - Sume on öö - Ingmar Jõela koreografeeritud - etenduse esimene suurem tants
19. UGALA - Sume on öö - mustvalge filmiesteetika-nagu näitlejad oleks Hollywoodi kuldajastu filmist välja astunud (lavastaja Kaili Viidas)
20. ÜLLAR SAAREMÄE TEATRIPROJEKT - Liblikas - Sulev Tepparti karakter: "Kui kadus ära võimalus kasutada sõna "poeg", siis polnudki mõtet enam rääkida..." (autor Andrus Kivirähk)

21. TALLINNA LINNATEATER - Balti tragöödia - aeglane liikumine ja oma tooli, nagu taaga järele vedamine... samuti ka aeglane... nagu vaimude tants (lavastaja Karl Laumets, koreograafia Rauno Zubko)
22. TALLINNA LAVAKOOL - Jooks - Maria Ehrenberg jutustab ja teeb samaga õhuakrobaatikat!
23. NARGENFESTIVAL - Bäng - Mill ja Soro kaklevad (lavastaja Priit Võigemast)
24. SAUEAUGU TEATRITALU - Kadunud kodu - Meelis Rämmeld mängib Aleksander Eelmaad
25. EESTI NOORSOOTEATER - Ninasarvik - Doris Tislari käsi viimases pildis tahab pidevalt tõusta ja Mart Müürisepp haarab sellest muudkui kinni ja kisub alla... väike, aga kavalalt psühholoogiline mäng vaatajate närvidel, sest kui see sealt "ninasarvikuks" tõuseb, siis tagasiteed ju enam ei ole... (lavastaja Sander Pukk)
26. TARTU UUS TEATER - Video: Täielik šokk... - Maarja Mitt-Picheni "kooriijuhtimine"
27. VABA LAVA/ERM - Keegi KGB-st - Ivo Uukkivi suured silmad vaatamas Martin Kõivu tegelase peale - silmad veel kahel eri ekraanil, aga vastupidiselt - stiilne efekt (lavastaja Dmitri Jegorov, videokunstnik Natalja Naumova)
28. VABA LAVA - Kaks garaaži - kõik need "leiutised"
29. R.A.A.A.M. - Läbi kõigi elude ma otsin sind... - Martin Kõiv pani pimesilmi käed mu põlvele ja mängis, nagu arvaks, et olen Maria Mura Zakrevskaja :)
30. KURESSAARE TEATER - Trimmerdaja surm - Allan Noormets ja Jürgen Gansen, kaks kõhukat, aga pikkuse mõttes ühe kõht on (vastakuti seistes) teise kõhu kohal.... ja suurem ütleb lühemale, et ta ka korjas mudelautosid, kui ta väike oli... (lavastaja Peeter Tammearu, autor Indrek Hargla)

31. EESTI NOORSOOTEATER - Ninasarvik - trükikoja töötajad akendel
32. RAKVERE TEATER - Tavaline ime - Toomas Suuman'i ministri "kindlasse surma minek", sest printsess on lubanud endale järele tulevad kõik maha lasta! :)
33. TAARKA PÄRIMUSTEATER - Petserimaa igatsus - Valli (Lauli Koppelmaa) jutustus, kuidas joodik talle rongis ligi ajas (autorid Ilmar Vananurme ja Urmas Lennuk)
34. UGALA - Sõprusest. Armastusest. Hullumeelsusest. - Keskmises lõigus Tarvo Vridolini mängitud lõbutüdruku ilmumine - pentsik ja überkoomiline
35. UGALA - Kui Sa tuled, too mul lilli - Teise vaatuse algus, kui Ringo Ramul tegelane jumestab Ilo-Ann Saarepera tegelase näos olevat sinikat keha tooni ja siis paljastab naine on kaela.... (auteurid Liis Aedmaa ja Laura Kalle)
36. TEATRIÜHENDUS MISANZEN - Sitsi Silentium - teise vaatuse alguses naiste mäss-streik-revolutsioon vabrikus (auteur Helen Rekkor)
37. PIIP JA TUUT TEATER - Piip ja Tuut teevees väikse suhkruga - "udised" (auteurid Haide Männamäe ja Toomas Tross)
38. KULTUURIKLUBI VOYADZER - Vabalt peetavate kanade munad - Jan "mullikilemees" Ehrenberg - kana finaalis
39. VABA LAVA - Error 403 - Kontseptsioon sisemisest ja välimisest mehest (auteur Nikolai Halezin)
40. VANEMUINE - Terror - kontseptsioon - kohtukaasuse lahendamine kui teatrietendus (lavastaja Andres Noormets)

41. VENE TEATER - Tarkpea - Piljardilaud ja selle peal ning ümber toimuv (lavastaja Georgi Kutlis)
42. KULTUURIKLUBI VOYADZER - Vabalt peetavate kanade munad - Simo Andre Kadastu tantsib Madonna "Frozeni"it
43. TALLINNA LINNATEATER - Muusikale - 2 inimest mängivad üht peategelast (lavastaja-dramaturg Diana Leesalu)
44. SAUEAUGU TEATRITALU - Kadunud kodu - koor laulab kadunud kodust ja kuidas sellest tegelikult ka enda seest lahti saada...
45. EESTI NOORSOOTEATER - ÜLT - Anti Kobin lahkub lavalt kasuka all oleva Getter Meresmaa seljas - hämmastavalt liikudes
46. UGALA - Sõprusest. Armastusest. Hullumeelsusest. - Ugala grimmitoa loodud suurepärased ja suured ninad ning näitlejate mõnuga nendega mängimine
47. TEATRIBUSS - Vanaema õunapuu otsas - vetsupaber tšekirulliks (lavastaja Marko Mäesaar)
48. VABA LAVA - Kaks garaaži - Simeoni Sundja ON magnet-mees :)))
49. TALLINNA LINNATEATER - Balti tragöödia - peegliga sirmitagune (kunstnik Kristjan Suits, lavastaja Karl Laumets)
50. SÕLTUMATU TANTSU LAVA - Fakerz - "seitsmepäine elav organism" (auteur Sveta Grigorjeva)

51. TALLINNA LINNATEATER - Lapsed - Piret Kalda pea
52. TARTU UUS TEATER - Serafima+Bogdan - Rong Siberisse - publik saadetakse Roland-Priit Loogi poolt!
53. UGALA/TALLINNA LAVAKOOL - Suveöö unenägu - lõpu näidendi ettekanne vürstile ja ta õukonnale
54. UGALA - Leskede kadunud maailm - puutüvedest sein (kunstnik Kristiina Põllu)
55. OMA LAVA - Üksikud heledad laigud - katuseparandajate stseen (auteur Erki Aule, katuseparandajad Kristjan Lüüs ja Raimo Pass)
56. TAARKA PÄRIMUSTEATER - Petserimaa igatsus - Valli pesuriputamise mitmetähenduslikkus
57. ENDLA - Põrgupõhja uus Wanapagan - Mängukoht - Fortumi katlamaja (lavastaja Kaili Viidas, kunstnik Arthur Arula)
58. TALLINNA LINNATEATER - Rogožin - viimase stseeni pilt - viide maalile (lavastajad Andreas Aadel&Markus Helmut Ilves)
59. TALLINNA LINNATEATER/TALLINNA LAVAKOOL - Abel Sanchez. Ühe kire lugu - Kahe naise arutelu, kumb on raskem/valusam, kas kooselu mehega, kes armastab, aga pole truu või mehega, kes ei armasta, aga on truu.
60. TARTU UUS TEATER - Serafima+Bogdan - objektiteater - jäätised(lilled), kilpkonn(kiiver) jne (kunstnik Kristiina Põllu)

61. TALLINNA LINNATEATER - Rogožin - köite ja köidikute teema lavastuslikult (kunstnik Kristjan Suits)
62. EESTI NOORSOOTEATER - Ninasarvik - finaalpilt - ninasarvikud ja "viimane inimene" (lavastaja Sander Pukk, kunstnik Annika Lindemann)
63. PIIP JA TUUT TEATER - Kalevipoja vägiteod - "Hiidsiil ja kääbus-Kalevipoeg"
64. KELLERTEATER - Marie Roget' mõistatus - Mida Meelis Kubo/Dupin teeb pargipingiga, millel istub Riho Rosbergi Edgar Allan Poe (lavastaja Vahur Keller)
65. R.A.A.A.M. - Läbi kõigi elude ma otsin sind... - Britid, sakslased ja venelased, kõik uurivad teiste käest, et kelle spioon see Mura siis on? (auteur Damir Salimzjanov)
66. RAKVERE TEATER - Ingel - 4 kustuvat tuld, mille vihus on Volli Käro (lavastajad Renee Nõmmik ja Tiina Ollesk)
67. VANEMUINE - Niskamäe naised - Niskamäe trio (Kaarel Pogga, Andres Mähar, Karol Kuntsel) ja akordionisaatja (Kert Krüsban) laulud
68. VABA LAVA - Error 403 - Kristo Viiding ja poksikott
69. VANEMUINE - 1984 - rotid näopuuris (lavastaja Karl Laumets, autor George Orwell)
70. SKENE KATUS KUNSTILE - Ujuja - Kahe venna kaklus vees (Tõnis Niinemets ja Uku Uusberg)

71. GOLTSMAN BALLET - Rock-a-Rella - Õhuakrobaatika - tõeline tase ja vapustav silmailu (lavastaja Maria Goltsman, esitaja Carolina Hunt)
72. RAKVERE TEATER - Tavaline ime - Ott Leplandi Karu ronib Rakvere Teatri rõdult alla, et minna lavale Saara Piusi Printsessi suudlema (lavastaja Eili Neuhaus)
73. VANA BASKINI TEATER - Kihnu Jenka - Hobuse surma lugu, mida Kihnu Virve (Karin Tammaru) jutustab pisar laugel, ajab publiku ka nutma (auteur Gerda Kordemets)
75. PÄRNU SUVETEATER - Indrek ja heledad hääled - Juuditil ei tulnud nimi meelde... Mumpsi Meelis või... (tegelikult ju muidugi Katku Villu :)) (auteur Tiit Palu)
76. VANEMUINE - Niskamäe naised - Niskamäe vanaperenaine (Külliki Saldre): "Ma annan-viin selle kella Aarnele..." (mees käis sarvi tegemas)
77. VANEMUINE - Niskamäe naised - "suusatajad", eriti kolmas/viimane oma värinaga
78. EESTI NOORSOOTEATER - ÜLT - juustega kaklus
79. PIIP JA TUUT TEATER - Piip ja Tuut teevees väikse suhkruga - Helga ja Helmuti naerukool
80. TARTU UUS TEATER - Video: täielik šokk... - kontseptsioon - kolmes saalis samaaegselt teater, samade näitlejatega, aga eri lugudega (auteur Elise Metsanurk)

81. LAVAKUS - Kuuvalgus pärast keskööd - lavastuse "saatuslik" teine etendus ja muidugi ei läinud valgussüsteem tööle. Leppisime Alo Kõrvega kokku, et kui ta tõstab käed, siis kõik mobiilidega teevad valgust... aga siis läksid (kahjuks) tuled ikkagi tööle...
82. TALLINNA LAVAKOOL - Jooks - Trupi mõtted jooksust
83. EMAJÕE SUVETEATER - Kasuema - Entu ema ilmumine ja Kadri litsiks sõimamine
84. KURESSAARE TEATER - Helena Merzin ilmub kuldne pikk õhtukleit seljas majanurga tagant, endal suur töötav trimmer käes
85. TAARKA PÄRIMUSTEATER - Petserimaa igatsus - Piirivalvur Ljubovi tegelaskuju Jekaterina Moskalenko'lt
86. PULLITALLITEATER - Naine salamandri tähtkujust - Jaune ja akordion
87. PIIP JA TUUT TEATER - Pikad sammud - Mehed (Mattias Nurga ja Mathias Ausmeel) seletavad duetina kes-kuidas-kuhu liikus
88. PIIP JA TUUT TEATER - Pikad sammud - Peategelane tantsitab mõlemad naised (Helo Kaplinski ja Emma Tross) "pildilt välja" (lavastaja Aksel Ojari)
89. VANEMUINE - Soomusrong nr.7 - Sepo Seeman paneb pea Ragne Pekarevi rinnale, aga seal on suur Seto pross ja pea teeb tervet saali täitva kolksu :) (auteur Tiit Palu)
90. RAKVERE TEATER - Tavaline ime - Eduard Salmistu kuninga iroonilised sõnavõtud

91. PIIP JA TUUT TEATER - Piip ja Tuut kontserdil - Piip šimmišimmitab oma šabooga, a Tuudule see kohe üldse ei meeldi (pesueht "visuaalne kõdi"!!! :))) (auteurid Haide Männamäe ja Toomas Tross)
92. VABA LAVA/ERM - Keegi KGB-st - Henrik Kalmet hakkas naerma partneri hääle peale, publik ka, siis ei saanud Henrik pidama ja publikut ajas see omakorda naerma. Tekkis naeru-lumepalliefekt
93. TARTU UUS TEATER - Serafima+Bogdan - kostüümid - eriti "poegade" omad (kunstnik Kristiina Põllu)
94. VAT TEATER - Oidipus. Antigone - Laud ja toolid (lavastaja Tanel Saar)
95. VON KRAHLI TEATER - Fundamentalist - esinemine vanadekodu asukaile (ehk meile - publikule), hiljem ristitakse publik ümber hullumaja asukateks (lavastaja Marta Aliide Jakovski)
96. NARGENFESTIVAL - Bäng - mõnes teises riigis keelataks sellise pärast kogu lavastus ära - tõeliselt vastik ja võõrastav stseen, kus lapsehoidja seksib beebiga! (autor Marius von Mayenburg)
97. VENE TEATER - Alice - Kübarsepa kostüüm (kostüümikunstnik Hetag Tsabolov)
98. EESTI NOORSOOTEATER - Miks me varastasime auto - Kellele ei meeldi tüdrukud? (autor Wolfgang Herrndorf)
99. VILJANDI LAVAKOOL - Sireenid - Elise Pottmanni monoloog nii sisu kui esitus (näidendi autor Piret Jaaks)
100. VANEMUINE - Niskamäe naised - rasedate toatüdrukute tants (lavastaja-dramaturg Tiit Palu, koreograaf Mare Tommingas)

---
Terviknimekirjas on ülestähendusi teatriaastast kokku 140, siin siis vaid neistki tippudest tipp! Kõigi mainitud lavastuste kohta leiab veidi pikemad peegeldused kas pealkirja all olevate linkide kaudu või kui link puudub, siis instagrammist: https://www.instagram.com/danzumees/

Kommentaare ei ole: