teisipäev, 7. oktoober 2008

Laulud tähtedega

Tänu TV3 -e interneti TV-le, õnnestus minulgi näha uut Eesti reality sarja. Ei tea, kas see mis internet-i oli upitatud...see üle 2 tunnine lahmakas saade, mis on justkui põlve peal tehtud...kas see oli ikka päris või mingi harjutusversioon?! :))

Appi kui ebaproffilt kogu see asi neil välja kukkus! Kõige hullem on see žürii, kes muudkui pani täiesti segast. Tundus, et nad on veel rohkem närvis kui lauljad! Saatejuhid ka alguses puterdasid, aga kusagil poole peal said oma asja jooksma. Kas neil pole sõnu ette kirjutatud või milles viga? Ja muidugi kogu jubeduse krooniks oli saate kunstnik. Ma ei mõtle mitte stuudiokunstnikku, sest kui midagi kiita, siis just nimelt üpris ameerikalikku stuudiot ning kaameramehi. Aga appi kui jube stilistitöö! Ei tea kes need inimesed seal riidesse pani. Sellel puudub vist igasugune ilumeel. Või on ta mingites mõneaasta tagustes stampides kinni - jõle! Kõige krooniks veel TV3 saate kodulehekülg, mis on sama amatöörlik nagu kõik muu. Aga karmidest sõnadest hoolimata, loodan ma ikka, et see kõik on alguse kohmakus ning asi saab paari-kolme saatega normaalse hoo sisse.

Lauljad olid aga väga vahvad! Ja see ongi ju selle saate juures peamine! Päris mitu paari laulsid väga hästi või siis huvitavalt...või siis laulis see õige "laulja" hästi. Muidugi eks tase on ebaühtlane, sest mõned osalejatest on vanad koorilauljad või muidu laulmist siin või seal proovinud...suurem osa aga sellised, kes tõesti nagu kalad kuival maal oma laulmisega.

Minu meelest tegi rahvas nii kahe kehvema paari valimisel õige valiku kui ka lõpuks saatsid õige paari saatest välja.

Minu isiklik top, alates kehvemast:
09. Ines Karu ja Kristjan Kasearu (esimese laulu põhjal oleksin nad 8. kohale pannud, aga see pikk ööööööööööööö selle teise laulu lõpus oli kõrvadele ikka liiga valus:) Lisaks see tobe asi, mis Inesele selga oli aetud ei toonud ka hääli juurde, sest ta nägi palju kehvem välja kui ta tegelikkuses on. Irooniline, et tema ise oli see, kes kunagi mingis telesaates teiste laulmist hindas... tekkis küsimus, et kuidas sellisel lasti üldse muusikat hinnata:))

08. Toomas Tõniste ja Kadi Toom (Kadist oli tehtud riietega nagu mingi mammi, ei tea miks?! Tõniste oli küll kõige kehvem laulja kogu kambast, aga tema teisele laulule tehtud seade töötas paremini selle paari kasuks.)

07. Elis Aunaste ja Rolf Roosalu (Jube jama laulu valisid. Ei sobinud kuidagi üldse. Elis nägi kena välja, kui ainult tema nägu ja juuksed kaadris olid. Ja ega noorel Aunastel seda muusikavärki veres pole kah, aga energia ja säraga annab paljud miinused plussiks muuta. Roosalu pole ka just mu lemmikuid, aga selles kontrastis oma paarilisega mõjus ta hästi.)

06. Ingrid Tähismaa ja Pearu Paulus (Küll sellel Ingridil on ka vaja ronida igale poole ennast näitama, see natuke ületab minu meelest normaalsuse piiri ja ma ei saa sellest aru. K ütles, et ju ta oma töö pärast peab... Pearu oli päris hea, aga Ingrid arvab endast vist rohkem, kui tal tegelikult seda häält on. Kõigest hoolimata mul on tunne, et võibolla on neil potentsiaali tabelis tõusta. Eks järgmine saade näitab rohkem.)

05. Ester Tuiksoo ja Mait Maltis (Nende puhul kuidagi mängis olulist rolli ilmselt nende lauluvalik ning see, kelle järel ning enne keda nad laulsid. Ja see oli mitme asja kokkumäng, miks mulle tegelikult mõjus nende esitus oodatust palju parem. Ma ei tea sellest Tuiksoost palju midagi. Mingite imelike tegemistega ta poliitikas hakkama on saanud, aga kes mulle üldse lauljana ei meeldi on Mait Maltis. Eelarvamustevaba nagu ma olen...näe seda laulu ja selles kontekstis meeldis mulle kuulata. Minu meelest selle lauluga läks nagu kogu saade hoogsamaks.)

04. Valdo Randpere ja Eda-Ines Etti (Mulle meeldib Inese laulumaneer. See ühtib minu maitsega. Valdo oli nii lahe, et laulis rootsi keeles esimese salmi ja lisaks tinistas kitarri kaasa. Ja üldse jättis muheda ja toreda inimese mulje. Viskas veel natuke nalja kah. Ainult et kes küll valis Inesele riided? Appi ma ei või...selle saate naiste riided peaks kõik panema kuhugi ühele esitlusele ning panema pelkirjaks "Kuidas ei tohi noori naisi telesaates riietada!")

03. Evelin Mikomägi ja Ithaka Maria (Need tüdrukud oskavad laulda! Ithaka Maria inglise keele väänamine "planned" asemel "plained" natuke häiris, ja häiris ka see, et nad oleksid selle musi alguses või lõpus ära teha...oleks olnud ehtsam, vabam ja lahedam...aga ma usun, et nad niipea välja ei kuku. Kuigi eks palju oleneb ka lauluvalikust. Igal juhul mõjub kahe naise duett kuidagi värskendavalt seal teiste nais-mees paaride vahel.)

02. Linnar Priimägi ja Marju Marynel Kuut (Saate üldse parim laulja oli minu meelest Marju Kuut. Omapärane ja kummaline...mis siis...aga tal on "tämbrit" ja ükskõik kes tal seal kõrval oleks olnud, temaga duett oleks ikka mõjunud vähemalt "huvitavana". Hea lauluvalik kah. Linnar on kummaline, aga selline 70ndate saksa stiilis laulmine või isegi kuidafgi sosistavas stiilis laulmine on kuidagi talle paslik..ei tea, kas ta fännib Amanda Lear-i? Mitte, et selle laulu ta kuidagi sarnaselt oleks esitanud, lihtsalt millegipärast tekkis mul assotsiatsioon. Aga nii põnev on teada saada, millega nad järgmisel korral esinevad...ja loodetavasti Marju võtab natuke rohkem laulmist ka enda peale...)

01. Margus Tsahkna ja Birgit Õigemeel (kogu õhtu parim paar. Mõlemad laulsid fantastiliselt hästi, justkui nad oleks mingis kõrgemas liigas. Väga meeldis ka lauluvalik. Võibolla oligi kogu õhtu parim laul see "Mr.Bojangles", peale selle, et kõige paremini lauldud. Ei teagi sellest Tsahknast muud kui et ta on poliitik ja IRL-is, aga seda poliitikat ma väga täpselt ei tea, mida ta seal ajab.)

24 kommentaari:

Eliza Day ütles ...

Juhtusin ka pühapäeval kuskil lõpupoole saadet nägema. Minu lemmikud on ka Tsahkna ja Õigemeel. Olen paaril korral Birgitit lives laulmas kuulnud ja mul tulevad iga kord külmavärinad peale! Nii väike tüdruk aga nii võimas hääl!!
Loodame, et neil läheb hästi :)

Sehkendaja ütles ...

Niisiis, väga hea, et sa selle lingi siia panid. Ise unustasin vaatamise ära (olime külas ka muidugi) ja sain kohe kiirvaatamise järgi teha.

MA SAAN VÄGA TÄPSELT ARU, mis tunded võivad tulla, kui oled harjunud suurema eelarvega telekanalitega ja mingi elementaarse kvaliteediga, siis ehmatavad Eesti kanalid tõesti ära. Ise jälgisin Rootsis rõõmuga Parlamentetit ja kuigi kohati hakkas tüütama, siis iga kord oli ikka väike naljakoht. Eesti sarnaseid "huumorisaateid" ei jaksa lihtsalt üldse vaadata - nii labased, ei mingeid nalju, teravust...

Sama asi nende Eesti variantidega Tantsudest tähtedega jms. - valitakse välja hunnik inimesi, kellest pooltel ei ole lihtsalt mingeid eeldusi ega andeid selles vallas. Milleks siis? Et hääletada välja, kes enne kukub nendest halbadest variantidest? Laulusaadet oleks ka põnevam jälgida, kui võistleksid inimesed, kes tõesti oskavad laulda (no minimaalseltki. Tsahkna oli ju hea näide). Milleks tuua sisse inimesi, kes tõesti piirduvad vaid viisipidamisega? Nüüd oota ainult, millal nad järjest välja langevad... Õige pinge justkui on puudu - et millise stiili laulja peale jääb:) Ma ei oska sinu moodi edetabelit teha, aga pakun arvamuse:

a) Tsahkna oskas laulda, Birgit oli sealsamas kõrval lausa nauding.

b) Kahju, et Kristjan Kasearu Ines Karuga kokku pandi - oleks võinud ka kellegi tugevamaga koos laulda ja oleks olnud nauding jälgida. Maltise suhtes olen eriarvamusel - mul oli lapsepõlves kuskil esimese-teise klassi vahel lemmiklaul "Ave Maria", mida tema laulis. Sellest ajast jäi see tema tämber nii hinge, et lahti ei saa. Tõesti, naljakas muidugi. Seega iseenesest mulle tema hääl meeldib:) Aga tema naistemehe kuulsus rikub muidugi ses suhtes pilti, et kui välja langeks, siis ma ei nutaks:)

c) Ines ja Valdo Randpere - no siin on lausa mõttetu, et Ines oleks justkui see "laulja", ja Randpere see, "keda õpetatakse". KAHJU. Ma ei suuda lihtsalt Inest kuulata, ta võiks esmalt ise laulmist õppida... Samamoodi piiksus Kadri Toom (ma ei mäletanudki, kas ta on alati nii laulnud või mis?), kuigi kuna tema partner ka nii tugev pole, siis sellest on ükskõik.

d) Ingrid Tähisma on minu arust alati löönud oma säramisega. Olgu, on jah edev - aga mulle meeldib, kui inimene on enesekindel ja teab, mida tahab. (Kuna mul on endal üks täpselt samasugune sõbranna ja ta paistab tibi, aga on tõesti vahva. Sestap ka positiivne eelarvamus IT vastu)

e) Vot Tõniste ja Tuiksoo osas on see, et poleks olnud mõtet sinna saata - viisipidamine üksi ei piisa.

f) Tuiksoo, Tähismaa ja Elis Aunaste (kes on üldse see, kellega Elis duetti laulab???) olid minu arvates selles suhtes vähemasti heas positsioonis, et selliste elavate laulude juures on kooslaulmist palju ja müra ka juures rohkem, mis veidi hajutavad.

g) Priimäe stiil ei istunud... ta oleks võinud mingit saksakeelset laulda - oleks täpselt tema stiil. Seega Marju Kuut oleks võinud kellegi teisega paaris olla, sest tema on omaette klass.

h) Kes on Evelin Mikomägi?:) Nende laul oli ka vahva ja elav, ei häirind suurt millegagi. Lihtsalt stiili küsimus, kellele mis meeldib.

See oli siin siis mailmatupikk kommentaar, aga vaat - sellised punktid tulevad mul pigem, edetabeleid ikka ei saa.

Danzumees ütles ...

Oi, aitäh Sehkendaja nii huvitava kommentaari eest! Jah, ega neid edetabelisse ei saagi panna, täpselt nagu Sa ütled. On üks hea paar ja teised, kes osalt on huvitavad osalt kehvad, osalt sellised, kellest ei tea, mis neist veel oodata.

Ja saate tegemise sünnivalud on loodetavasti nüüd üle elatud, et ehk järgmisel korral õnnestub neil juba paremini. Eriti mis puudutab stiilindust ja žüriide tööd.

Muidugi eks ta ole lihtne kommenteerida, kui ise ei oskaks kah ju ehk paremini :)

Aga Eda-Ines -e laulmine minule meeldib. Ma ei oskagi öelda millepärast. Minu meelest tema puhul piiksumine ei ole õige sõna (kuigi Sul on ju muidugi õigus oma arvamusele)...samuti nagu mulle ei meeldi Kristjan Kasearu...tal on kuidagi nii valus laulda...natuke nagu Koit Toome. Üritab hirmsasti olla keegi, kes ta minu meelest ei ole...natuke nagu Termikate plagiaat või ma ei oskagi täpselt öelda, mis mind tema juures nii hirmsasti häirib. Võibolla olen ense teadmata alatajus kade, et kena ja noor, ei tea :)))

Muideks Tõniste viisipidamises ma üldse päris kindel pole :)

Aga selles suhtes ma loodangi, et nad selliseid hoogsamaid lugusid hakkavad seal esitama...tuleb vaatajal hea tuju ja ei paista tõesti see nende laulmise tase väga välja.

:))) Evelin Mikomägi on kunagine Eesti miss. Ma juhtumisi nägin seda "valimist"...see oligi vist viimane selline mida telekast kunagi üle kanti. Mäletan, et ta õppis Stockholmi Ülikoolis sellel ajal. Aga ega ma ei tea kah, et mis täht ta on (saate nimi on ju laulud tähtedega. Aga ilmselt on tähtedena peetud silmas ikka neid lauljaid? Segane värk:))...aga Eestis neid tähti ju polegi...Oli meil ju üks "tõeline" staar - Lennart Meri ...aga teda enam ei ole :((

P.S. Ma pean tunnistama, et Rotosi naljasaated on minu jaoks võõrad. Ma vaatan nii vähe Rootsi kanaleid. Ainult Idol-it ja kui on mingi ülireklaamitud, vingete näitlejatega film või draamasari. Viimati oli üks väga huvitav kolmeosaline sari Marie Richardson -iga, ühest poliitikust, kes oma naise kallal vägivalda kasutas. See oli väga hästi tehtud, aga nimi ei tule praegu meelde! Aga hoian selle Parlamentet-i koha pealt silmad lahti!

Danzumees ütles ...

Aitäh Eliza! Ma hoian ka Birgitile ja Margusele pöialt! Aga natuke Marju Kuut -ile ka!

Sehkendaja ütles ...

Inese suhtes sõnad tagasi - tänases saates oli imeline esitus:) Valdo Randpere oleks pidanud ainult selja sirgu lööma, kuidagi küürus oli...

Danzumees ütles ...

Oi kui tore! Ma pean ootama, millal nad selle internet-i üles riputavad, et oskaks kaasa rääkida. Aga Inese laulmine hakkas mulle meeldima siis kui Sal-Saller talle laule hakkas kirjutama. Mitte, et ma Smilersi fän oleksin...lihtsalt need kuidagi sobisid talle...Ja tema vennaga kirjutatud kahasse "Iseendale" oli ka päris hea! Nii armas, et õde vend niimoodi sõbralikult tööd saavad ja oskavad teha.

Sehkendaja ütles ...

Minu ignorantsus siis - ma ei teadnudki, et SalSaller talle lugusid kirjutas. Sellepärast nad mulle ongi nii vastikud. Sest see Iseendale oli ilus, kui ta vähegi püüab oma häält kasutada. Muidu muudkui piiksub. Eilses kasutas ka häält.

Tuiksoo triumf jäi mulle mõistatuseks. Ja Tõniste tõesti viisi ei pea (eelmisel korral lasin vist kiiruga). Pearu Paulust oleks veel näha tahtnud, aga Metallica "mõnitamisega" muidugi hääli ei võida... OK. Kui järgmise sissekande paned, võib edasi arutada uut saadet.

Danzumees ütles ...

Minule meeldis ka see 15 magamata ööd ja veel mõned sealt tema plaadilt. Või oli neid plaate isegi mitu, ma ei tea.

Vaatasin nüüd ka selle teise saate ära. Edasiminek on ju märgatav kvaliteedis. Eriti just mis puudutab stilistikat. Saatejuhid panid küll paar korda puusse, aga kordi parem kui eelmine kord. Ainuke, mis ikka sama hull olid need kolm hindajat. Vahepeal tuli ikka sellist lolli teksti...kusjuures Nõgisto võtabki seda nii, et viskab mingeid kohatuid lauseid, tema puhul on see andestatav. Aga teised teevad veel tõstist nägu selle oma lolli jutu juurde ka :)

Seekordsest saatest ma ei hakkagi eraldi midagi kirjutama...tekkis üldse mõte, et kas viitsin seda vaadata enam...eks näis...
Meeldisid:
1. Eda-Ines ja Valdo - hea lauluvalik ja mõlemad laulsid päris talutavalt.
2. Ester ja Mait - Just sellepärast, et Tuiksoo julges seda laulda, täiesti show-wärk!
3. Linnar ja Marju - Marju anytime, anywhere. Ta nii lahedalt laskis Linnaril laulda ja ise aitas ainult taustal kaasa. Kõige parem "paariline"!!!
4. Evelin ja Ithaka Maria - lahe, et laulu juurde liikumise tegid. Midagi teistmoodi kui teistel.
---
Teised seekord ei meeldinud. Päris pettumus oli Tsahkna, sest eelmise korral järel oleks märksa paremat laulmist oodanud...võibolla see Mr.Bojangles oli ta leivanumber. Pearu ja Ingridi Metallica versioon mulle meeldis. Igatahes palju rohkem kui need teised kraaksujad...kusjuures nii Kadi omas kategoorias kui Toomas omas on saate kõige kehvemad. Ei saa aru, kas kogu Tommi erakond pandi hääletama või mis värk on, et nad edasi said? See nende esitus, mõlemad laulud olid allpool igasugust arvestust!Samuti ei meeldinnud mulle ei Elis ega Rolf.
Ehk siis mõnevõrra eriarvamusel...aga pole hullu. Ma usun ikka, et nende esimese saate viie parima paari seas on ka võitja. Ülejäänud pole eriti olulised. Kui mina saaksin valida, siis ma annaksin võidu lauljatest Marjule (või äärmisel juhul Birgitile) ja mitte-lauljatest Tsahknale, Mikomäele või Valdperele.

Sehkendaja ütles ...

Laulude osas on meil siis erinev maitse (kuigi mitte konkreetse saate varal vist). Et see magamata ööde laul Inesel... ma olen alati mõelnud, et KELLELE see küll meeldida võib.:)

Samamoodi oli nii piinlik kuulata Tähismaad aeglaselt laulmas - viisipidamisega oli tõsiseid probleeme, diafragma pealt laulmisest ei ole ta ka nähtavasti midagi kuulnud... Seega lisalugu oli minu arvates pigem Metallica mõnitamine tema puhul...

Aga see žürii mind niiväga ei häiri nagu sind. St žürii nagu žürii ikka. Pigem häiris tõsiselt Superstaari žürii, mida paar korda juhtusin nägema. See oli tõesti piinlik. Eriti ärritas seal, et LeaLiitma võis arvamust avaldada, kuna tal endal puudub samuti oskus laulda. Muusika suhtes olen ma tõesti valivam, kuna olen lapsepõlvest saadik palju laulnud ja nii. Ma saan aru, et on võimalik, et maitsed on erinevad - mõnele meeldib üks tämber, mõnele teine. Aga OSKUS kui selline peaks ikka eelduseks olema.

Muud seekord polegi öelda.

Danzumees ütles ...

:))) Ma ka lapsest peale palju laulnud...ansamblis, kooris ja kammerkooris :)))

Ja ega ma ju neid ei hindagi sellelt tasandilt, et neist keegi niiväga hea laulja oleks...kuigi kahtlemata Marju Kuut on küll "hea laulja". Tal on seda sõnul seletamatut...

Selle saate lauljatest kui nii võtta, siis meeldivad mulle ka nagu juba mainitud, siis Ines ja Birgit. Ülejäänud kõik jätavad mind selles mõttes külmaks. Lisaks see interneti teel vaatamine/kuulamine, ega selle põhjal ei saagi seda õiget sotti. Sest kui tõele näkku vaadata, siis ei oska ju mitte keegi neist nö "tähtedest" laulda... kuid kui ikka võrrelda näiteks Tähismaad ja Tõnistet, siis ei teki minu meelest kahtlustki, kumb neist "paremini" viisi peab :) Kui üldse viisi pidamisest rääkida saab.

Ma peaksin vist täpsustama, et see "magamata ööde" lugu ei olnud mul mingi eriline lemmik, lihtsalt kui raadiost autos tuli, siis koos lastega ikka üürgasime kaasa laulda :) See ju selline lihtsakene ja selliseid laule on minu meest ka vaja...just selliseks igapäevase taustamüra tarbeks :) Ja Inese hääl on ajaga tublisti kasvanud ja tema esinemine läinud päris enesekindlaks. Usun, et tunnen ka tema hääle ära, kui see raadiost kõlab...mitte, et see mu mingi eriline lemmik oleks, aga Eesti kontekstis, siis kuhugi naislauljate top 10-s põhjapoole mahub ära küll minu arvates...

Kui rääkida lemmikutest, siis mul on Eesti naislauljatest selged 3 lemmikut:
1. Hedvig Hanson siis tuleb pikk maad vahet ja
2. Liisi Koikson....siis veel pikem maad vahet ja
3. Maian Kärmas. Tänu tema "Tuigutuled" plaadile. Mida ma ikka muudkui käian... eriti see laul "Ma tulen öösel salaja".

Lisaks on siis veel neid erilisi tegelasi nagu näiteks Siiri Sisask ja Marju Kuut, kelle mõlema hääled on ju vapustavalt head. Lisaks inimestena huvitavad. Ja Kaire Vilgats ning Kate (Katrin Mandel) laulavad ka väga hästi minu meelest.

Ehk kui maitsest rääkida....

Laulude kaudu meeldivad mulle ka mõned muud lauljad just nimelt sellepärast, et nad mõnda teatud laulu laulavad. Näiteks Anne Veski - Veel; Heidy Tamme - Keegi tulla võib; Marju Länik - Varjude mäng; Maarja - He is always on my mind (kunagi tehti üks tema lauludest minu CD järgi...sest ma tantsisin Nancy -ga, kelle mees oli jällegi Maarja-Liisi manager); Hanna Pruuli ballaadid; Janika Sillamaa mõned "võimsamad" laulud;
Ja siis veel laulvad näitlejad nagu Kärt Tomingas, Hele Kõre ja Evelin Pang (Nele-Liis Vaiksoon Vampiiride tants -us ka) ning mõned laps-staarid, kelle laulud mulle ei meenu, aga kelle hääled on head - Maria Listra ning Tui Hirv.
Ja miks ka mitte veel Evelyn Samuel, Tuuli Taul...ning kõige lõpuks ei saa ma ju jätta ka nimetamata Nancy -t kellega ma tantsu kaudu lähedalt seotud olin kunagi. Tema mamps, ehk Els Himma on ka väga hea laulja...

Ehk siis maitse on nii naljakas asi...mõni meeldib ju ainult mõne laulu pärast, teise lauludega olen üles kasvanud ja mõne hääl on lihtsalt nii eriline :)

Nii palju siis naislauljatest. Meestega on asi palju tagasihoidlikum. Meestele sobivad minu meelest sellised rokilikumad hääled/laulud ning haledate ning naiselike häälte/laulude esitamisel eelistan alati naislauljaid. Kuid on muidugi ka erandeid, aga sellest ehk mõni teine kord. Pearu on küll (mitte parim, aga) üks paremaid minu meelest ikka olnud oma 2 quick start-iga. Ei saa ikkagi aru, miks rahvas nende poolt ei hääletanud? Kõikidest apsudest (kaasa arvatud "Metallica mõnitamine", kuigi ma usun, et nad mitte ei tahtnud mõnitada meelega vaid just nimelt korjata hääli nendelt, kellele Metallica või siis see laul meeldivad- nagu mina ise teiste hulgas) hoolimata olid nad ju ikkagi sellest teisest paarist paremad, minu meelest...

Sehkendaja ütles ...

Oeh, mul lausa piinlik, et mainisin oma laulmist - ma ei ole laulnud mujal kui kooris, ja sedagi ammu (viimati 2001 sügisel...).

Siis on veel piinlik, et ma ei ole sugugi nii kursis kõigi lauljatega nagu sina. Nt Hedvig Hansoni hääle suhtes olen nõus, et kindlasti hea. Aga ma pole vist selle stiili austaja...? Või on mul tema isiku vastu midagi...? Ei tea. Liisi Koikson meeldib mulle ka - aga jälle, eriti ju tema plaate ei kuula, miskipärast... Eriti meeldib mulle ta isik - viimases Arteris oli jälle persoonilugu ja ta on selline armas, uje ja tagasihoidlik. Ja Maian Kärmast mäletan ainult ühe Eurovisiooni eelvoorust, kus ta mulle ei meeldinud. Aga nooremaid ma ei teagi.

Evelin Pange "Must lind" Rujas oli tõesti muljetavaldav - aga muud pole ma ju kuulnudki! Tallinnas teatris ei käi (kes sinna piletitki saaks:)). Youtube'is ühte kuulasin, oli päris vahva. Aga muidu Tomingas, Vaiksoo, Samuel ja Kõre - minu arvates jälle piiksuvad vahel liialt (samas kuulasin Youtube'ist Romeo ja Julia asju - täitsa vahvad!). Vaiksoo esines kord koos Jassi Zahharoviga (vist ikka see tuntud vampiirilaul) ja sellise võimsa hääle kõrval oli tõesti ainult piiks kosta:)

Sisask - meeldib. Kuut - täitsa vahva. Kuigi eks ikka sama asi, mis teiste puhul - plaate kodus pole, ei kuula õieti. See-eest on mul Anu Tauli "Engi aeg" (CD) ja see hakkas küll mingil hetkel väga meeldima (kuigi eks seal pole see hääl määrav vist, ühte laulu minu arvates laulab Triinu ka).

Jaanika Sillamaa üllatas mind tohutult "Aidas" (see Elton Johni rockooper) - mina mäletasin teda piiksuvana Eurovisioonilt (1993???), tema aga oli vahepeal võimsa hääle välja arendanud.

Need üksikud lauljad oma üksikute lauludega - täitsa nõus. Selliseid üksiküritajaid on mul ka. Näiteks Kaire Vilgats mulle meeldib, aga pole tema esituses õieti muud kuulnudki kui Georgi kontserdil "Kordan sinu nime", mis võttis pisara täitsa voolama. See oli nii ilus! Kodus kuulan selle laulu Sallo-versiooni (parema puudumisel).

Aga kokkuvõtteks: kõige rohkem imetlen, kuidas sa kõigega nii kursis oled, kõike teha jõuad ja kõike teinud oled. Imeline. Paistab lisaks, et veel ka hea pereisa. Seega tõesti, nii tubli oled:)!

Danzumees ütles ...

Aitäh...ma punastan :) Kui päris aus olla...siis mu teadmised muusikast on viimastel aastatel väga...väga kehvaks jäänud, võrreldes sellega, mis lapsepõlves :) Sellepärast neid väga noori ja uusi ma eriti ei tea, kui just mu 13 aastane neid ei kuula (kunagi sai MTV ja edetabelite kaudu kõik info kätte). Aga tegelikult temale meeldib eesti omadest näiteks Terminaator (ja selle kuulamisele nakatastin teda hoopis mina, sest Termikas on olnud üks mu lemmikuid alates nende esimesest kassetist alates, eriti just laulusõnumite pärast)... aga vahest kui ma näiteks Heli Läätsa või Helgi Sallot või Tõnis Mäge või Ivo Linnat või kedagi muud sellist lapsepõlve aja suurt staari kuulan, siis neid ei kannata ta silma otsaski....Mõnikord mõnitades ütlebki, kui ma jälle mõnda sellist üle 40 aastast lauljat kuulan, siis ta küsib, et "kas jälle Heli Lääts" või "kas jälle Ivo Linna" :)

Ma veel paari asja tahtsin Su vastusest välja noppida...
Mul on ka laulmisega viimasel ajal kehvasti...kunagi sai ju Otsa koolis isegi viiulit mängima õpitud :) Ja mu lauluõpetajaks-koorijuhiks oli Tiia Loitme (see kes ka Ellerheina juhendab). Lisaks ansamblis õpetas mind Ülle Raud ja neid õpetajaid on veel ja veel olnud. Aga nüüd ma üritan siin tagasi koori minna...eks näis kas jõuab...viimased paar korda olen poppi teinud olude sunnil (töö ja tervis).

Aga piinlikkust ei pea küll tundma, et kursis pole...Sul on kindlasti 100 muud teemat, millest ma ei tea kõige vähematki! Isegi raamatuid loed Sa kõvasti rohkem kui mina...eriti viimasel ajal on mul ikka päris kehvasti...täna kodus loen kindlasti nii palju kui vähegi jaksan, et saaks selle rämpsuga, mis mul viimase kuu lugemised on ära rikkunud, lõpule. Muideks lõuna ajal kontorisse tagasi tulles sattus mulle antikvariaat tee peale ette ja ma olin sunnitud sealt mööda kõndima, sest nii palju head nänni on koju kokku tassitud!!! Kuigi paperbackid olid seal ainult 20 krooni :)))
....
Hedvig Hanson mulle meeldib ka tema huvitava isiksuse pärast. Tema armastus vene kirjanduse vastu ning temperament ja see kuidas vanaema on talle armas ning tema esinemised...ma olen käinud mitmetel tema kontsertidel ja alati saanud vapustava elamuse osaliseks. Minu meelest on ta tõeline kunstnik! Ning see tema emotsionaalsus, kui näiteks ta kohtus Dianne Reeves-iga...oma iidoliga. See oli nii armas ja ma tundsin, mida ta tundis... Kunagi üks mu sõber sattus mingile mustade poiste kirikukontserdile ja nad olid kutsunud kuulajate seast lavale kedagi ning Hedvig oli läinud ning mustad pidid kreepsu saama, sest Hedvig laulis nad mitmekordselt üle...mul on millegipärast ikka see lugu kuidagi kummitama jäänud, kuigi ise seal juures ei olnud. Tema ja Liisi ja Maian on ka ka ainukesed eesti naistest, kelle plaadid mul on olemas. Ja mida ma ikka vahest kuulan. Aga Maian Kärmas kirjutab ju ise oma laulud ning need eestikeelsed laulud ning tema plaat "Tuigutuled" ja see kontsert härmasel ja hämaral novembriõhtul Kanuti Gildi saalis...need teevad temast millegi erilise minu jaoks.

Kas Sa Tomingast oled laval kuulnud laulmas...või Samueli või Kõre -t... nendel kontsertidel, kus mina neid kuulnud olen, on asi piiksumisest kaugel. Ja Pang -el on mitu head laulu ka muusikalides Kaotajad ning Vaikse hääle tõus ja langus...ning tal on ka mõned muud laulud ikka siin ja seal olnud...ahjaa muidugi Grease-is oli ta ka kõige parem, mis selles muusikalis üldse oli...

Anu Taul oli kunagi ETV lastekoori liikumisõpetaja ning kui mu tütar seal käis, siis ta alati oli temast nii vaimustuses...ja mulle meeldis ta ka kunagi Kahes taktis, aga tema lauludega olen ma natuke vähem kursis, kuid kõik mis olen kuulnud on meeldinud...ta muideks peab ka blogi...
Aga Vilgats oli ju ka Vampiiride tantsus ning ikka nendes "Linnahalli muusikalides" eredalt silma paistnud oma võimsa häälega. Lisaks on ta tihti viimasel ajal Nukuteatri tükkides laulnud (näiteks "Võluflööt"-i kui käisime lastega vaatamas...ja Romeos ja Julias oli ta ju ka). Ning kahes taktis oli ta ju ka väga hea...ning muidu ka proff läbi ja lõhki (ta oli ju ka aastaid Eda-Inese taustalaulja...see oli küll irooniline, sest Vilgats on ju veel parem kui Ines:))!!!

Aitäh veelkord ilusate sõnade eest...aga aega on ju nii vähe... kui ma Eestis oleksin siis käiksin õhtuti trennis ning ei jõuaks ma midagi nii palju kursis olla...vaadata telekat, lugeda ega teatris käia...see on selles mõttes harukordne aeg praegu :) Ja palju infot on ka vana rasva pealt...
Kui ma reastaks oma kultuurilised teadmised ja sellega kaasnenud ajakulu, siis siin on "edetabel" :)
7.Kujutav kunst
6.Tants
5.Kirjandus
4.TV (kui filme ja sarju kultuuriks võib pidada:)
3.Teater
2.Muusika
1.Film
Aga mis mulle hetkel on kõige olulisemad:
7.TV ja meedia
6.Kujutav kunst
5.Muusika
4.Tants
3.Film
1.-2.Teater
1.-2.Kirjandus
Ma juba oma vaimusilmas näen kuidas Sa hoiad kahe käega peast kinni ja mõtled - ei ole tõsi ...jälle üks edetabel...
Nii see nüüd lihtsalt välja kukkus :) Freaky :)

Aga nii lahe on Sinuga sedasi vestelda...aitäh, et olemas oled ning oma arvamusi viitsid minuga vahetada. Ma lausa janunen iga sõna järele (hmmm, kas eesti keeles on üldse sõna "janunen"? Terve päeva räägid kõiksugu teisi keeli, siis hakkad lõpuks enda omas kahtlema :)

Sehkendaja ütles ...

Ei, ma ei hoia peast kinni, see on lihtsalt eriline (mis sest, et täitsa hull) oskus. Sest vaatan ja mõtlen, et ma lihtsalt ei oskaks sellist asja teha. Ausalt öeldes on mul juba raskusi oma hobide kirjapanemisega, ammugi siis järjestamisega. Traditsiooniliselt kirjutan (siiagi profiiligi vist), et kirjandus ja käsitöö, aga käsitöötegemine on ju vägagi soikunud võrreldes teiste huvilistega. Kirjandusega on olnud ka pigem nii, et teadsin, et meeldib, aga lugemiseks ei olnud aega ja otsest viitsimist. Kaks viimast aastat olen nüüd süstemaatilisemalt (mis sõna!) lugenud - ainus tegevus, mida saab tagatoas vaikselt omaette teha perekonna kõrvalt, kui suures toas käib telekas. Nähtavasti on kätte jõudnud see aeg, mil enam ei pea "kohustuslikku kirjandust" lugema, vaid saab ise valida. Ja õhtuti ei ole vaja õppida või mingeid asju töö jaoks lugeda.

Teatrit ei julge enam ammu hobide hulka panna - heal juhul vaatan valitud Vanemuise tükid ära, korra viie aasta jooksul mõne muu teatri üksik tükk ka. (Muide, "Triumfi kaar" Ugalas mulle ka üldse ei meeldinud, aga mind häirib alati konkreetselt TriinuMeriste)

Muusikatundmine on ka tegelikult piiratud mul. Kuigi ehk saaks öelda, et muusika mulle meeldib. Samas ma tunnen vaid üksikuid muusikateoseid, mitte täielikke loominguid. Berliozi, Verdi ja Mozarti reekviemid, Chopini nokturnid, Beethoveni sonaadid, Pärdi tintinnabuli-asjad, kergemuusikast ka mingeid kindlaid asju - vahepeal kuulasin just rohkem etnot, HovenDroven, Garmarna, Hedningarna, Klezmer, jne; aga samas võib mulle meeldida klassikaline või vähemasti sinnapoole kitarrimuusika, raskem muusika (Metsatöll, Paradise Lost ja Metallica on vist juba kergem muusika tänapäeva mõistes).

Seega pean raamatuid ainukeseks, millest ma üldse midagi tean, aga võrreldes raamatuhuvilistega ikka vähe (võrreldes tavakodanikuga tean siiski üht-teist). Kuna olin mõnevõrra seotud rootsi kirjandusega, siis tean sellist skeletti selle kohta. Muide, hiljuti sain teada sellisest raamatust nagu "Hjälp, jag heter Zbigniew"(http://kakanomallt.blogspot.com/2006/09/hjlp-jag-heter-zbigniew-av-zbigniew.html), mida tahaks kangesti lugeda. Võib-olla pakuks sullegi huvi, hangi, äkki saan kunagi laenata?;)

Maian Kärmase ja Tajo Kadajase puhul on vist see, et nad kirjutavad väga hästi laule, aga laudla võiksid teised:) Nojah, ma ei ole kontsertidel käinud, pole mõtet arvamust avaldada. Terminaatori kohta aga pean ütlema, et olen juba ammu neis väga pettunud - sellest ajast, kui nad hakkasid kantrit tegema. Esiotsas lauluga feat. Evelin Samuel "Kaitseta" (no väga elavalt tulevad silme ette mingid preerias ratsutavad kauboid, selline rütm on ka, http://www.youtube.com/watch?v=xcS2V3rnXng). Samas on Romeo ja Julia muusika vägagi ilus ja (nii palju kui ma olen kuulata saanud), hästi lauldud. "Siis kui maailm magab veel" on vaat et lemmik (sealt siis ka poolehoid Kasearule).

Danzumees ütles ...

See poolakate lugu tundub tõesti huvitav!

Ma täna töölt tulles astusin ühte raamatupoodi sisse, sest akna peal oli raamat "1001 raamatut, mis peaks olema loetud enne kui sured". Ainult et see pole nagu see Eesti versioon (tõlgitud mingist ingliskeelsest väljaandest), vaid pooled raamatud olid just nimelt rootsi kirjandus...ja oi kui palju huvitavaid valikuid seal oli! Raamatuid ja kirjanikke, kellest ma kuulnudki pole! Nii põnev, ainult et seda "telliskivi" ennast osta ei raatsinud. Peaks kusagil raamatukogus nimed üles kirjutama :)

Klassikalise muusikaga näed jäängi Sulle alla. Kuigi mõningaid kuulan ka meeleldi...eriti Mozart, Bach, Beethoven, Vivaldi, Händel, Orff, Chopin ja vene kõvemad klassikud. Samas arvan, et väga vähesed tunneksin ära paljalt kuulmise põhjal. See ju näitabki mu võhiklust. Samuti ei tea ma etnost palju mitte midagi. Kuid siiski vahest kuulan ka neid (Viljandi Folgile pole ma veel kordagi jõudnud). Ooperid olen küll peaaegu Estonias kõik ära vaadanud ja need mulle tavaliselt ka meeldivad, kuigi mitte alati (näiteks Nabucco absoluutselt ei istunud). Ja jazz on viimasel ajal eriti heaks kõrvadele...

Aga country-muusika mulle istub :) Eriti sellised sõnumiga laulud. Nagu näiteks: Siin

või Wynonna "She is his only need"...või siis George Strait: Siin
ja muidugi Garth Brooks: Siin

Oh country muusika peale ma olen küll natuke keskmisest spetsim. Kuigi eesti country ei meeldi kohe üldse. Ameerika omadest ma võiksingi jääda neid oma lemmikuid välja tooma...aga ega ma ei tunne ka kedagi peale enda, kellele country meeldiks. Minu meelest on need südame ja sõnumiga lood väga ilusad ja lüürilised.

Samas raskema muusikaga eriti tuttav pole. Need Sinu nimetatud on küll tuttavad, Metallica vanem kraam on meeldinud ka, nagu näiteks Welcome home Sanatarium ja muidugi One ja ka mitmed laulud veel...aga ma pole tegelikult kunagi suurem raskema muusika austaja olnud...laul siit teine sealt. Pigem selline USA rokk on minu rida. Skid row, Giant, Def Leppard ja selline muusika nagu Termikad teevad. Aga selles suhtes olen samal arvamusel, et nad olid kunagi paremad kui praegu...võibolla see tuleneb vanusest :) Aga Romeo ja Julia muusika meeldib minule ka...eriti Hele Kõre laulud ja Vilgatsi ja Tõnis Mäe laulud ning muidugi see põhiduett (Kasearust hoolimata:)

Kadajas on minu jaoks võõras, ma pole vist ühtki tema lugu kuulnud, aga Kärmas sobib oma lauludega kokku. Eriti kontserdil live-s :)
Tõele au andes, siis peamiselt kuulan ikkagi mitte-eestikeelset muusikat ja seda ka peamiselt autos...

Käsitööd teeb mul naine, ma ise olen täielik käpard. Võtan küll mootorsaega puid maha :) ja lammutan või löön naela kuhu vaja. Arvuti ja juhtmete ja muu selline värk on ka minu rida. Auto-asjad ka...naljakas aga kududa, heegeldada ning isegi ristpistes tikkida oskan ma küll...vanaema lapsepõlves õpetas...aga viimati kudusin vist küll u 20 aastat tagasi :) aga muideks ristpistes tegin ise Puhhi pildi veel täiskasvanu eas :) Ise joonistasin ruudulisele paberile mustrigi :)vist esimesele lapsele, kui see sündis... ja ühe jõulupildi ka, mille küll K lõpetas minu eest :)

Aga tead, mis puutub Triinu Meriste-sse, siis ma sellel ajal kui Triumfikaart vaatasin mõtlesin täpselt samuti...tema stiil lausa haiglaselt häiris mind (nagu näiteks Rasmus Kaljujärv või Maria Avdjuško veel tänaselgi päeval). Aga pärast seda kui ma nägin teda Anna Karenina rollis, olen temas täiesti teisel arvamusel. Võibolla on ta üldse küpsemaks ja paremaks saanud. Sest sinna otsa tuli Keisri hull, kus ta ka mulle meeldis. Ja edasi ongi ainult meeldinud :)

Sehkendaja ütles ...

Üks asi, mille kohe pean nüüd kirja saama - et äkki siis tõesti selles uuringus midagi on, mis seostas muusikastiile ja iseloome (mu mees saatis mulle kunagi selle uudise ja ütles, et kuula rohkem kantrit:), muidu olevat tõrjutud pungifänn - nojah, ega ma nii väga rajumuusikat ikka enam kuula, see oli tema nali lihtsalt). Seega: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/7598549.stm - kantri: hardworking, outgoing!!! Sul pole endasuguseid töökaid tuttavaidki, mühhahhaa:)

Aga kui ma siin järgi mõtlesin, siis on see nagu juba edetabelitega - mul ei tule isegi meelde, mis mulle täpsemalt meeldib. Ühte muusikaliiki need asjad ju ei kuulu. Kuulasin need sinu kantrilood ka ära - ilusad. Kui nt minu mees paneks need laulud plaadil mängima, siis oleks tore küll. Aga ise ma jälle sellist muusikat koju ei osta, mis on nagu lihtsalt ilus (ja see tundus mulle selline - lihtsalt ilus). Peaks nagu midagi veel olema, eriti see dimensioon, et raadiost lastakse harva ja seetõttu pole sealt šanssi peale sattuda. Ja samas - palju ma oma koduplaate siis ikka kuulan...

Soovitasin oma blogis just hiljuti enda jaoks äsja-avastatud Rootsi raadiokanalit, mida saab interneti kaudu kuulata ja töö kõrvale oli väga turgutav ja mõnus: SR Världen (http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=live&Id=srvarlden&BroadcastDate=&IsBlock=1/). Seal on sellist etnoasju, aga ka prantsuse ja vene muusikat, enamasti kõik meelepärased lood.

Muus osas on tõesti raske ikka välja tuua, kes mida kuulab - spektrid ikka sutsu erinevamad. TÕENÄOLISELT iseloomude erinevusest:) Ma kunagi koostasin sellise lehekülje (oled ehk sattunud: http://nostalgiat.blogspot.com/), sinna panin palju selliseid asju, mida iga kord eraldi ei viitsi välja otsida. Aga mõned asjad on juba maha võetud ja üldse on see lk minu arvates kuidagi aeglane ja peaks maha võtma varsti).

(Seal peaks olema ka Garmarna ühelt plaadilt mõni lugu. Ise soovitaks kuulata 1999. aasta plaadilt 8. lugu: Bläck, http://www.youtube.com/watch?v=xHm2TllWSKc - täiesti juhuslikult õpetasin ühes skandinaavide seltskonnas vastavas meeleolus kõigile selle refrääni selgeks, laulsime siis mitu korda seda refrääni ja siis vahele laulsin lõpuks need kaks salmi ka - täitsa vahva ja "pühalik" tunne tuli. Muidu ma enamasti ei satu sellistesse puntidesse, kus niisama õhtul koos lauldaks. Kahjuks või õnneks:))

(Proovisin küll linke panna, aga ei tulnud välja)

Danzumees ütles ...

Noh nende muusikastiilidega on minu puhul küll nii...et ma ju kuulan absoluutselt kõiki neid stiile:) Indie muusika on ehk minu maitsest kõige kaugemal (Samas Blur ja Pearl Jam...kas need on Indie? Need mulle meeldivad) ja Bollywoodi ma ikka otseselt ei kuula ka, aga India filmides on see õigel kohal :) Otseselt lemmikstiili ju pole. Kõik on ikka teatud laulust kinni...niimoodi ei saagi päriselt aru...võibolla on selle kohta oma iseloomustus - "nutcase" ;)

Koduplaatidega on tõesti nii, et harva ikka saab neid kuulatud...peamiselt ikka autos. Ja plaate ostan ka päris harva. Just eesti muusikat vahest...
Aga Country-lauludest veel, et nende puhul on minu jaoks määravad sõnad...eriti lood, kus on mingi lugu sisse põimitud või selline mõte, mis südame soojaks teeb. Ja raadiost head countryt ei lasta peaaegu kunagi. Muidugi on internet täis neid spets-kanaleid, aga kui siin Rootsis midagi kuulame perega, siis ikka Vikerraadiot...
Mul naine ka ei kuulanud country-t enne kui ma ta "silmad avasin"...just nende "lugudega" laulude koha pealt. Garth Brooks-i näiteks kuulab nüüd küll, kuigi mitte neid kiiremaid lugusid :)

Seda SR Världenit pean kodus proovima, sest siin meie toas mängib mingi rootsi raadio, mida mu rootslasest kolleeg kuulab ja sealt tuleb muusikat ja uudiseid ja muud läbisegi...ja ma ei teaga, mis kanal see on. Aga kaal on sellisel rootis muusikal ja vanemal popmuusikal, mis nostalgia mõttes mulle ka peale läheb :)
Mul on raadioga seotud üks hobi...nimelt ma olen lindistanud plaatidele raadiost kuuldemänge ja raadioteatrit juba mitu aastat. Plaatidele mahub ju nii palju seda materjali ja need ei võta ruumi ka. Ehk näiteks kui lapsel on koolis mingi kohustuslik kirjandus, mille raadioteater on mul olemas, siis kuulame selle ka veel toetuseks üle, et ikka kinnistuks (viimati näiteks Jüriööst). Aga ka näiteks luulesaateid...kas Sa oled kuulanud kuidas Anu Lamp loeb Laaban-i Rroosi Selavistet. Soovitan ülimalt soojalt. Nii Anu kui Ilmari pärast!!! Tõeline nauding Anu Lamp loeb Rroosi Selaviste lugusid siin

Ja näitlejaid on ka lastele hea õpetada nende kaudu. Kuigi "Ohtlik lend" teeb selle töö veel tänuväärsemalt ära, sest seal ju inimene näha ka. Mu 13 aastane hakkam juba olema vaikselt väljaõpetatud, vähemalt mis puudutab tänapäeva näitlejaid :) Aga 8 aastase õpetamine on täies hoos :) Eesti kultuuri peab ju ikka teadma. Lugesin kunagi Eesti Päevalehest, kui inimestele oli näidatud Jüri Järvet -i pilti ja mingid keskkooliealised lapsed ei teadnud, kes ta on...mul tekkis paanika. Mul oleks olnud nende laste vanemate asemel häbi (Järvet vist isegi elas või suri just sellel ajal). Kuigi see on minu kiiks ja paljude jaoks polegi see ju oluline. Aga eks see ole igaühe oma asi...

Sinu "Nostalgia"-lehele olen sattunud küll. Tegelikult hea mõte, aga see pagana youtube paneb jah neid vanu asju kinni ning ka õiguste pärast võtab maha ning harva kui miski pikemalt üles jäetakse...

Aga Garmarna on mu vana lemmik...või noh mis vana...avastasin nad 1997 aasta Melodifestivalen -ilt...hakkas kohe meeldima ja seeläbi otsisin ka nende muu muusika üles. See on ülihea...natuke nagu Iiri sugemetega... või on see nüüd valesti määratletud...ikka täitsa Rootsi ju...
Igatahes, "siltidest" hoolimata väga head muusikat teevad.

Ja muidugi mõjutab ju kodus K arvamus ka kõvasti. Kui talle ei meeldi, palju ma siis ise selliseid asju ikka kuulan...Madonna, mu kõige suurem ja ammuseim lemmik see mängib mul mp3-dena telefoni mp3 mängija kaudu...ja muud sellised tantsulood, mida K eriti ei salli. Aga minu meelest just pikka maad kõndides või autoga sõites hoiavad hästi ärkvel ning teevad tee meeleolukamaks...eriti kui kaasa laulda...noh, mõtteski kaasa laulda (kuigi alles see oli, kui ma tunnelbanaga sõites ennast unustasin ja mu Siiri Sisask -i Tagareas peale inimesed hakkasid päid pöörama :))

Vanem tütar on ka hakanud üha enam ja enam muusikat kuulama. Tema maitse on minu jaoks üpris võõras - Leathermouth, Taking back Sunday ja selline mingi pungi ja roki ja raskema segune muusika. Ma ei saa aru, kus kohast tal see on tulnud... Esimene tõeline fänlus-objekt oli My chemical romance...ehk plakatid, lipp, riided ja muu, mis sellega kaasneb...aga viimasel ajal on see suur hullus nagu ära vaibunud.

Mina tema vanuselt hakkasin Madonnat kuulama ja siiani on ta ikka kindlasti üks minu lemmikuid... ainult, et see täiskasvanulik dimensioon on juurde tulnud...ehk austus tema äritegemise oskuse ees ja oskus ikka aastaid tipus ning vormis püsida.

P.S. Kuula kindlasti seda Anu Lamp -i!!! See on väga väga hea...muidugi võibolla Sa juba oled ka seda kuulnud!!! Ma käisin ja ostsin kohe Eestis suvel kõik Laabani raamatud, mis leidsin :)

Danzumees ütles ...

See tuli veel meelde, et Metallica annab Stockholmis Globenis märtsis 2 kontserti 7ndal ja 8ndal...piletid lähevad varsti müüki.

Sehkendaja ütles ...

Noh, kas kolmandat saadet veel viitsid vaadata? Oleks kuskil lühikokkuvõte... Youtube'i pannakse laulud väga korralikult järjest üles, aga väikese hilinemisega muidugi. Ja seekord tundsin ka mina veidi piinlikkust žürii pärast.

Aga nojah, jälle Tsahkna ja Valdo näitasid end heast küljest (viimane oleks võinud ikka rohkem duetti laulda, palju laulsid eraldi). Aga Marju ja Linnar ei sobinud seekord üldse kokku (oleksid ehk selle laulu klassikaliselt laulnud, siis oleks väga hea tulnud). Ja üllatu-üllatus ootab Tõniste poolt:) Ei olnud väljakukkumise võimalustki. Seega järgmisel korral uuesti. Ithaka Maria ja Evelin tegid (ettevaatust!!!) magedalt Madonna lugu - Madonna on isegi oma 60 eluaasta ringis särtsakam ja elavam, seega mõeldes sinu Madonna-austusele soovitan tõesti ettevaatusega vaadata.

Elise ja Rolfi magasin maha, kokkuvõte tundus päris normaalne. Ja Ester ja Maltis - kuulsin ka ainult lõppu ja kokkuvõtet, viisipidamatust annab tunda.

Danzumees ütles ...

Viitsisin ikka. Kuigi enam ei tea, kas viitsin, kui Marju välja langes :) Tema punkjazz oli nii lahe. Kahtlemata kõige originaalsem paar!

Aga üldselt saatest, siis minu jaoks on nüüd mu lemmik kinnistunud: Eda-Ines ja Valdo.

Mul teistest paaridest vahet enam ei ole. Kõik üks jura.

Aga kokkuvõtvalt muljed, mis saatest tekkisid:
1) Matvere saatejuhina tegi oma margi täiesti täis. Muidu nii hea näitleja, aga ma ei saa aru...kas tal tõesti nii palju viitsimist ei ole, et jätta meelde, et telefoninumber algab 900 73 ja edasi laulu järjekorranumber. Kas ta pingutatult peab ikka ja jälle selle paberilt lugemiseks vaatama oma märkmeid. Vahepeal luges oma paberilt maha ka väga kummalisi lauseid, mis heal saatejuhul peaksid ikka peast tulema. Selles suhtes on Karin loomulikum, samas kui näitlejana jällegi Rask mulle eriti ei istu :)
2) Parim lauluvalik oli kahtlemata Tsahknal ja Birgitil. Aga Tsahkna laulmisstiil mulle kohe üldse ei meeldi. Üks kehvemaid minu meelest, mis sellest et viisi peab, aga nii igav kuidagi.
3) Marju, Eda-Ines ja Birgit on ainukesed profid selles saates.
4) Kaks viimast žüriiliiget mõjuvad kui deb...ikud (pole vaja telesse ikka ronida, kui ei oska). Õnneks Nõgisto on saanud oma jutu voolama ja tema arvamused tunduvad tulevat otse südamest.
5) Madonna-show mulle mingil kummalisel tasandil isegi meeldis. Kuigi see Mikomägi, peaks eesti keeles laulma, sest tema inglise keele hääldamine oli allpool igasugust arvestust. "Through" sõnast sai tema suus "true". Aga mulle meeldib, et nad võtavad iga kord vaevaks kostümeerida ja liigutused juurde teha jne...
6) Ester Tuiksoo laulmist oli tõeline piin seekord kuulata. Ja kui ma ei eksi siis Maltis ka puterdas.
7) Kõige jubeda kogu kambast on endiselt Tõniste ja Toome duett.
8) Aunaste oli jälle kui vanamutt riidesse pandud. Ma ei saa aru, kas see on stilisti töö või on tal endal selline maitse?
9) Nii tore, et järgmisel korral on teemaks Eestimaa... kui see kuidagi oleks võimalik, siis võiks üks duett otsustada lasta oma kraaksumise asemel Eller -i "Kodumaine viis" lugu...see oleks mu lemmik :) Ei, ikka peab järgmine nädal ka selle teema pärast vaatama!
10)Lugesin praegu enne seda 10ndat punkti uuesti Su arvamused üle ja nõustun, et Valdo näitas ennast heast küljest, aga Tsahkna tipp tuli juba esimeses saates ära...edasine on olnud ainult allamägi. Aga minu meelest oli see seade just selline sobilik. Minu jaoks väga hästi Bedingfieldi soololaul ümber seatud duetiks :) 1Zürii pärast peab ikka ja alati piinlikkust tundma. Siis just Makarovi ja Tali pärast. Marju ja Linnar sobisid minu meelest väga hästi kokku. marju alustas oa ägeda stiiliga ja siis hiilis vaikselt Linnar sealt seljatagant juurde. Ma ei saa aru, miks nad paremaid punkte ei saanud :) maitseasi. Ithaka ja Evelin polnud Madonnaga tõesti võrreldatav. Kuid teiste paaridega võrreldes väga hea, minu meelest. Võibolla Su "Ettevaatust!" hõige aitas kaasa sellele minu kriitikameele leebusele nende suhtes :))) Aitäh!!!

Sehkendaja ütles ...

:)))) Ei olegi õieti mingit edetabelit, vaid punktid:) Ettevaatust, ära end ikka mõjutada lase!

1. Matvere mind ei häiri. Oma häirimised häiris ta juba vanasti ära ja nüüd on mul ta vastu austus, kuna ta ikka oma häälega imet tegi ja lisaks tõesti hästi igasuguseid rolle teeb (Ohtlik lend on muidugi eriti vahva, ja kättesaadav. Selline mõnus eesti macho, kuigi poolenisti mängib iseennast seal, mul on tunne). Pigem ei meeldi mulle Raski läbi nina hääl ja tema oli mulle täielikuks ehmatuseks, kui kunagi teleseebis Lucyna üles astus - imestasin, et ei oska üldse ju mängida. Aga noh, tegelikult on ta ilus ja positiivne ja loeb nii paljudele multikatele peale, et minu kriitika on leebunud:)) Kokkuvõtteks eesti kodukootud saatejuhid ja siseringis see ei häiri (Eurovisioonil oli võrdlus nagu teravam....)

2. Tsahkna ja Birgiti puhul vist kehtis see, mis nad ise lõpuks ütlesid: et proovis tuli paremini välja. See pingutus tuli kuidagi teisele poole ekraani kaasa ja kogu aeg olid sutsu närvis, et segi neil segi ei läheks. Aga jah, Tsahkna oskab vähemalt laulda. Muidu võiks ka veidi vabam olla. Seal kuidagi tulevad mingid muud pinged ka sisse, mida ei ole meeldiv teleri vahendusel jälgida. Näiteks reaktsioon peale Nõgisto kommentaari.

3. Proffidest: no ma ei tea, mulle isegi too tundmatu Rolf Roosalu on meeldima hakanud ja Maltis on, nagu öeldud, lapsepõlvelemmik. Pigem tema hääl muidugi:) Ja Inese suhtes on mul reservatsioonid samas - on kohti, kus ta on proff, aga jälle teisi, kus ta on mõttetu piiksuja....

4. Žürii vastu ma ka nii kriitiline ei oleks. Aga kuna sa ise jälgid kogu aeg muu maailma saateid žüriidega, siis sul on mingi kontrast ja võrdlemisalus. Aga nad peavad sita töö juures head nägu tegema - nagu varemgi räägitud, on välja valitud suhteliselt palju halbu lauljaid ja ses suhtes on neil väga tänamatu töö. Oleks rohkem selliseid Tsahkna-Randpere-taolisi inimesi, siis hakkaks saatesse pinge tekkima.

5. Madonna-värk mulle seekord üldse ei meeldinud. Eelmisel korral mõtlesin küll, et nende lööklauseks võiks olla "Andke meile lugu ja me teeme sellest disko!", aga kui siis tõesti diskolugu kätte sattus, tuli mingi hale vari. Ise mõtlesin just, et tegelikult oli Maria-Ithakal sel ajal vist raske nii või naa, kuna mees oli haiglas, vist suisa opil, aga tjah. Väga mage oli seekord.

6. Maltis-Tuiksoo, kellest kuulsin ainult lõppu, tundus jah kuidagi laialivalguv. Muidu see ongi Maltise lugu ja väga konkreete viisiga. Nemad aga laulsid kuidagi mitmehäälselt, Maltis püüdis oma häält ka tasemana hoida, et mitte üle laulda. Lisaks taustalauljad - sellest sai üks paras supp.

7. Tõniste ja Toom ei olnud seekord väga hirmsad, kuna nad tõesti vähendasid laulmise miinimumile. Aga noh, ju siis kukuvad järgmises saates.... See on igatahes fenomen, et veel kukkunud ei ole. Inimene, kes tõesti viisi ei pea.

8. Aunaste puhul saan alles nüüd aru, mida sa mõtled. Minu arvamus on, et inimestel on kõige raskem taluda seda stiili, mis on natuke aega tagasi moes olnud ja siis moest ära läinud - noorte jaoks on 1980ndate stiil praegu väga in jälle, aga meile, kes me sel ajal üles kasvasime, on veidi võõristav (st et ise ei paneks). Mind seetõttu ei häiri. (Lisaks kas tal ei olnud pats ka külje peal nagu 1980ndatel?)

9. No mina küll tahaks näha, mis sellest Eestimaa teemast saab... Mul endal kummitab kogu aeg viimasel ajal see Ruja laul: "Su nime põuepõhjas kannan /..../ mu eideke, mu Eestimaa". Ma väga loodan, et mingeid paatosi ei tule.

10. Marju ja Linnar ei sobinud seekord üldse kokku! (Väidan seda kui objektiivset tõde!) Minu arust ei suutnud nad isegi puhtalt kahehäälselt laulda, nii et vahepeal kriiksus vastu kõrva lausa. Kuna helistajad on nähtavasti siiski suuremalt osalt noored, pole ka imestada, et just nemad välja kukkusid. Aga mõlemad väljakukkujakandidaadid olid "kehvad" - mõlemat võiks veel tulevikus ka kuulata. Samas TUiksoo ja Tõniste lähevad nii või naa varsti välja, milleks siis venitada....

Danzumees ütles ...

Ma pean ikka veel vastama, sest tekkisid mõned mõtted...

1. Matvere on üks mu lemmikuid Eesti näitlejaid. Tema Ohtlik lend jookseb meil kodus taustaks vaatet nonstop. Oleme terve perega tema fännid! Eurovisioonil oli ta minu meelest väga proff ning tegelikult ikka ju neid saateid juhtinud ning muidu ennast ikka heast küljest näidanud. Mul on temaga elus ka paaril korral teed ristunud ning alati on ta jätnud väga sümpaatse mulje. Eriti just professionaalses mõttes..ja sellepärast üllataski, et kuidas ta neid telefoninumbreid nii püüdlikult alati paberilt vaatab... paar korda oli ok...aga siis me hakkasime juba kõik koos selle üle naerma, et kui tuli jälle telefoninumbrite lugemise aeg, siis Matvere tõstis paberi näo ette ja hakkas lugema :) Meie kodus kõik kooris lugesime peast kaasa :) Samas kui see Rask tuli ja kordas seal neid numbreid ilusti peast. Aga muideks Rask-i näitlemise suhtes olen küll ülikriitiline. Ta pole minu jaoks veel ühegi rolliga hakkama saanud (ma ei mõtle nukuteatri asju, neid ma eriti näinud polegi).

4. Sul võib muideks olla tuline õigus. Võibolla mul ongi nende välismaa proffidega kontrast nii tugev. Sest ka kodus näiteks laste arvamusi kuulates, siis minu meelest ka laste suust tulevad palju normaalsemad kommentaarid nende laulude kohta, kui need kaks seal suudavad suust välja lasta :)))

5. Tegelikult ma polegi siiani oma elus kunagi näinud, et keegi Madonna laule hästi järgi teeks...see tundub olevat "Võimatu missioon" :) Aga seda saadet vaadates ja võrreldes nende teiste paaridega, siis oli selline show-element olemas, mis sellest, et laul ise ebaõnnestus.

8. Ei, soeng oli tõesti kelmikas ja Elis ise armas, aga see riietus ei ole praegu moes...ma ikka jälgin MTV-d vahest ning muidu ka ajakirju...see ei ole praegu mood!!!! Mitte selline inetu 80ndad. 80ndad küll, aga teisest küljest. Ja 80ndad olid oes ka juba aasta paar tagasi, sellest on ammu edasi mindud.

9. Hehh, ma mõtlesin täpselt sama!!! Ja mul ka viimasel ajal kummitab Ruja "Eesti muld ja..." :)

10. Selles asjas oleme ikka täiesti eriarvamusel. Minu meelest oli see nii lahe duett! Aga mis puutub helistajatesse, siis see on ju mass...ning massid kipuvad ikka tavaliselt maitsetusega hiilgama...keskmine helistaja ehk ei saagi aru, milles seisneb Kuut-i omapära ja miks oleks olnud oluline nende poolt hääletada. Kui ma oleksin Eestis olnud, siis võibolla oleksin ka neile hääle andnud, kuigi Valdo ja Ines olid parimad...aga Marju ja Linnari käest oleks saanud midagi saate mõttes jälle huvitavat kuulda/näha :)))

Sehkendaja ütles ...

Tere tulemast Rootsi kuningriiki!
Vaatasin alles nüüd selle kolmanda saate ka ära (ma ei tea, kas sa oled üldse enam vaadanud). Päris piinlik. Žürii küll kinnitas, et väga tugev saade, aga minul seekord ei olnudki ühtegi, kes tõsiselt oleks meeldinud. Kusjuures just Evelin ja Ithaka Maria tegid seekord palju vahvama asja kui tavaliselt (ja tõesti - Ithaka Maria tämbrid on ikka võimsad, miks ta neid küll ei kasuta) - žürii tegi maha ja publik saatis koju (kuigi nad ise tahtsid, see oli pigem sellepärast. Evelin ootab last ja lisaloo lõpetasid sõnadega "i wanna go home").

Teiseks olid Rolf ja Elis seekord tasemel ja Elise hääl oli suht tugev ja viisi pidas ka - žürii materdas lauluvaliku pärast (nojah, selle laulu sõnum on küll aegunud, aga esitus oli see-eest hea ja ei olnud nii piinlik).

Aga nii Valdo kui Margus tegid ilusaid lugusid, aga hääled ei olnud päris need, mis oleks selliste puhul võinud olla... Seega mõlema puhul oli kohati piinlik kuulata. Ester ja Tõniste püüavad laulda nii vähe kui võimalik ja saavad "imesid" tehes edasi. Kuigi selge on see, et sedasi kaob saatest pinge, kui edasi saavad tugevad ja kõige nõrgemad, kuna lõpuks on siis ju tulemus teada...

Tjah. Kui sa vaadanud pole, siis ma ei soovita vaadata ka. Suht nõrk. Žürii pärast oli mul ka pidevalt piinlik (v.a. ehk Nõgisto) ja Matvere luges tõesti oma numbreid kogu aeg maha. VÕi kui, siis vaata lõpupoole ainult see laulude kokkuvõte ära.

(Mul tuli uue saate formaat pähe, võiks keegi kasutada. Et võtaks sellistest väikestest riikidest "profilauljad" ja paneks kuskil kokku laulma, nii et nt mingi maailma juhtivamatest show-tegelastest koosneks žürii - et mis hinnang üldse maailma mastaabis saadaks:)))

Sehkendaja ütles ...

Vabandust, juba raske seda vana sissekannet üleski otsida. Et siis eilne saade ka tagatipuks:

minu arvates kõige tugevamad esitused ja kõige piinlikum žürii. Nad ikka ajavad täielikku jahu enamasti. Makarov tegi veel apsaka ka... Ja Ines/Valdo oleks peaaegu välja kukkunud! Siis oleks juba täitsa mõttetu edasi pidada võistlust, kui võistleksid TÕniste ja Tsahkna ja Ester Tuiksoo:)))

Danzumees ütles ...

Ma andsin alla ja loobusin saatest. Aeg on liiga kallis...nii vähe loen raamatuid viimasel ajal...kuigi jah neid telesaateid mida jälgin on ka liiga palju ilma selleta kah. Minu meelest on näiteks Inglismaa X-factor mis on Eesti otsib superstaari nö sõsarsaade, on sellel aastal kuidagi eriti tugeva tasemega ja ma jälgin parem seda. Seal on üks tüdruk Diana Vickers, kellest kuuleb kindlasti varsti kogu maailm (ta on alles 17, aga selline omapärase stiiliga mõnus laulumaneer)!!! Lisaks on seal Alexandra ja Laura ja paar veel, kes laulavad nii hästi, et tekkis tunne ja küsimus, et miks sellist jama nagu Laulud tähtedega üldse kuulata vaadata? Ma ei jaksa enam. Kuigi isiklikuks võitjaks valisin juba ammu Valdo Randpere ja Eda-Ines Etti. Kuigi olen üpris veendunud juba esimesest saatest alates, et rahvas valib Tsahkna ja Birgiti... Algus oli küll paljulubav ning ma arvasin, et nad saavad sellest alguse kangusest üle, aga ei saanud, ega saanud... Aitäh aga kommentaaride eest ja huvitava vestluse eest. See meie vestlus on andnud saatele mingigi väärtuse ja on tunne, et nende esimeste saadete vaatamine polnud äravisatud aeg :) Aitäh!