pühapäev, 29. märts 2009

Teatrikuu lõpu teatriuudised

Hmmm.... pole vist üldse kokkusattumus mu maniakaalne teatriarmastus - olen ju isegi sündinud "teatrikuul" :) Siin mu noppeid sellel kuul teadvusesse laekunud asjadest, mis on seotud selle fanatismiga.

Eelkõige muidugi hilinenud PALJU ÕNNE kogu teatrirahvale, seoses teatripäevaga :)))
Jagati ju "parimatele" ka auhindu Rakveres ning õnnestus siin kaugemalgi vaadata seda tähtede sadu läbi ETV interneti-feedi. Minu jaoks olulisemad kategooriate võitjad on siin. Ei saa öelda, et eriti "rahule" oleks jäänud. Aga ei jäänud ma ju juba nende kandidaatidegagi rahule :) Tundub, et austatud Teatriliit on otsustanud auhinnata mitmes kohas rahva arvamusest elitaarsemalt. Just tahtmata kirjutada teatriajalukku neid, kes tõesti ka INIMESTELE meeldisid sellel aastal. Ja ma ei pea otseselt "inimeste" all ainult iseennast silmas. Sest kõige valusamalt kihvatas mind Priit Võigemast-i auhinnast ilma jätmine. Samuti Maria Soometsa auhinnast ilma jätmine. Aga eks sügisel on võimalik endal siis veenduda Petersonide vapustavates rollides. Miks neid siis paremaks peeti? Arvestades seda, milliste võrratute rollidega said Võigemast ja Soomets hakkama, on seda millegipärast raske usuda. Kuid ma jätan siiski oma etteheited nende kohapealt tulevikku, kui ikkagi Maarja kuulutamine ja Linn nähtud saavad (võibolla jäävad need siis hoopis ära?...etteheited, ma mõtlen). Usun, et ka nii mõnigi teine läheb neid "võitjaid" vaatama. Selles suhtes reklaamina olid need auhinnad väga toimivad. Ja mina ju tahan ikka uskuda, mida mulle mu silmade ja kõrvade kaudu kokku aetakse. Eks siis näis :)

Muidugi kõige peamine, ehk Ruja võit parima lavastusena, see oli tõesti meeliülendav. Nagu ise oleks võitnud :) Nagu "Eesti" oleks võitnud mõnel spordiüritusel :) See läks küll õigesse kohta! Ruja oli lihtsalt nii võimas, et selle vastu ei saanud ka isegi mitte Teatriliit :) Kuigi kummaline, et parim lavastaja (muusikaetenduste kategoorias) ja üldse parim lavastus ei läinud samale lavastusele. See on kuidagi absurdne (parima lavastuse teinud lavastaja peaks ju olema ka parim lavastaja? või ma ei saa millestki aru?) :) Aga võrreldes näiteks Oscarite- gaalaga, ka seal vahest harva lähevad režissöri ja parima filmi auhinnad eri filmidele. Väga harva. Tulles veel korraks tagasi naiskõrvalosa juurde...mulle väga meeldis ka Piret Laurimaa Rock 'n' rollis. Ei saa midagi öelda, ta on seal tõesti vinge! Samas need kaks tema osa kokku olid ehk suisa naispeaosa mastaabiga? Ja ma isiklikult oleks ikkagi Soometsale auhinna andnud. Aga jah, Laurimaa on küll üks nimi, kelle pärast ma Endlasse lähen ka tulevikus! Ja kunstnikuauhinnaga olin ka 100% nõus! Ja Ibragimov-i auhindamine oli ka igati hea! Ehk jääb ta Eestisse lavastama pikemakski kui me teda niimoodi hoiame! Ja muidugi "Rasputin"-i võit andis hoogu ehk uutele "Ellunägude" tegemistele. See Rasputin oli tegelikult üks eelmise suve meeldejäävamaid elamusi (tahaks Bonzo ja Lichtfedt-i romansse ikka kuulata ja kuulata veel ja veel).

Siin on kogu võitjate nimekiri:
Parima lavastuse auhind - "Ruja". Lavastaja Tiit Ojasoo (Teater Vanemuine)
Lavastaja auhind - Lembit Peterson – "Maarja kuulutamine" ja "Linn" (Theatrum)
Naisnäitleja auhind - Maria Peterson ja Laura Peterson – "Maarja kuulutamine" (Theatrum)
Meesnäitleja auhind - Marius Peterson – "Linn" (Theatrum)
Naiskõrvalosa auhind - Piret Laurimaa – "Rock’n’roll" (Endla)
Meeskõrvalosa auhind - Rain Simmul "Romeo ja Julia" (Emajõe Suveteater)
Kunstniku auhind - Liisi Eelmaa "Mis juhtus pärast seda, kui Nora oma mehe maha oli jätnud ehk Ühiskondade toed" (Von Krahli teater)
Žürii eriauhind - Ain Saviauk "Rasputin"
Kriitikaauhind - Valle-Sten Maiste – artikkel «Mõtlema panev natsionalism» ajakirjas Teater.Muusika.Kino nr 2, 2008.
Muusikalavastuste auhind - "Eesti meeste laulud" (Von Krahli Teater ja Nargen Opera)
Arvo Volmer – "Tristan ja Isolde".
Muusikalavastuste eriauhind - "Ruja"
Balletilavastuste auhind - Eve Andre – "Lumivalgeke ja 7 pöialpoissi" ja "Romeo ja Julia" (Rahvusooper Estonia)
Tantsulavastuste auhind- "Faasid" (Fine5)
Algupärase dramaturgia auhind - Jaan Undusk "Boulgakoff"
Sõnalavastuste muusikalise kujunduse auhind - Chalice – "Perikles" (NO99)
Marius Peterson "Linn", "Metsik" ja "Maarja kuulutamine" (Theatrum)
Ants Lauteri nimeline auhind - Tiina Tauraite ja Margus Prangel
Priit Põldroosi nimeline auhind - Lembit Peterson
Georg Otsa nimeline auhind - Mart Madiste
Otto Hermanni nimeline auhind - Sigrid Orusaar
Rahel Olbrei nimeline auhind - Tiit Härm
Natalie Mei nimeline auhind - Ene-Liis Semper – "Ruja" (Vanemuine).
Salme Reegi nimeline auhind - Jevgeni Ibragimov – "Oskar ja Roosa Daam", "Kuldvõtmeke" ja "Mängurid"
Aleksander Kurtna nimeline auhind - Margus Alver
Karl Adra nimeline auhind - Toomas Suuman
Kristallkingakese auhind - Sten Karpov ja Uku Uusberg

Kui rääkida "gaalast" endast, siis see oli vist kõva säästueelarvega ja ma ei oska hinnata neid tingimusi, mis Rakvere teatrile anti. Igal juhul teleekraani või noh, minu puhul arvutiekraani kaudu koju jõudnud pilt oli küll üks paras käkk :) Võibolla kohal olnud inimestele see nii ei tundunud ja see oligi rohkem suunatud neile seal, mitte niiväga inimestele kodudes, ma ei tea. Mulle meenub kohe näiteks see, kuidas 20.lennu omad tegid paroodiaid kunagi ja teised teatrid tulid oma õnnitlustega ja "eluõied" oma kannelde ja kristallkingakesega tegid pulli. Kuhu kõik see jäänud on? Ilmselt ikka eelarvete taha. Nii kahju. Sellepärast ei hakka ka oma rahulolematust rohkem pritsima. Ega ma ise ju ei suudaks niigi hästi seda kokku traageldada. Kummaline oli ka see, et osa vaatajaid olid koridori topitud, nagu kõik poleks väärt lava äärde mahtuma. Kuigi ilmselt telekaamerate liikumise pärast oligi see vaatamissaal seal kuidagi tühjaks jäetud. Aga mis mulle väga meeldis, olid need "Kaduviku mehed"...noh ja naised ju ikka ka :) Oma valgete, tõsiste nägudega. Neist on justkui saanud viimastel aastatel mitte ainult Rakvere teatri vaid ka kogu Eesti teatri sümbolid. Meeldis ka Lembit Petersoni kommentaar kui ta auhinna vastu võttis. Võiks ju ikka öelda mõne sõna rohkem kui lihtsalt "aitäh"... Sellevõrra võiks ju juba sellise au eest ühe nalja või midagigi välja mõelda. See ei tundu sellises olukorras punnitatud. Annaks justkui kogu üritusele väärikust juurde. Selles suhtes oleks võinud ETV või lavastaja sekkuda. Aga ega ma ju ei tea neid telgitaguseid. Ju ka see on kuidagi rahaga seotud (või tõesti läbimõtlematusega?). Ei tea. Meeldis ka see, et kõik aasta esietendused jooksid ekraanilt läbi ja see taustamuusika oli kuidagi nii mõnus ja sobiv. Jäi kummitama. Minu jaoks jäi täiesti mõistmatuks see nali, kus Lumivalgeke lava taga suitsu tegi ja kas ta mitte ei öelnud "Persse" vms. See ei olnud naljakas. Kuidagi näitleja ameti madaldamisena mõjus hoopis. Miks selline sobimtu lõik? Ju see näitab selle saate režissöri kogenematust või lihtsalt halba maitset. Aga muidugi "minu meelest" halba maitset, kindlasti oli ka neid, kes selle üle irvitasid nagu teatrisaaliski, kui keegi lavalt karjub "perse" või mõne roppuse ja siis on ju ikka mõned vaatajad, kes hakkavad selle peale naerma. Lihtsalt hale hakkas. Aga aitab sellest üritusest. Mõned muud teated ka. Mõned olulisemad asjad vist tulevad kordusena kuu aja tagant, sest ma ei suuda eraldada väga täpselt, mida kuulsin märtsis ja mida juba veebruaris :)

Linnateatris on tulekul mais "Meie, kangelased". Nüganen lavastab, kunstnik on Vladimir Anshon, kostüümikunstnik Reet Aus. Mängukohaks Põrgulava ja mängivad: Aleksander Eelmaa, Andres Raag, Andero Ermel, Tõnn Lamp, Helene Vannari, Anu Lamp, Epp Eespäev, Piret Kalda, Külli Teetamm, Andrus Vaarik (külalisena), Peeter Jakobi (külalisena).
Arvestades seda, mida on siit-sealt kosta - tundub, et märtsis esietendunud "Hecuba pärast" on Linnateatris suurõnnestumine! Absoluutselt kõik ütlevad kui ühest suust, et sealt saab nii positiivse laengu ning tõeliselt palju NAERDA!!!!

Ugala mängib mais viimast korda Tjorvenit. Ei tea miks? See oli ju nii pop tükk ja väga hästi õnnestunud ka! Tasub igatahes veel vaatama minna, eriti lastega!
Huvitav ka see, et Sammul vahetas välja oma lavastuse "Küünlad põlevad lõpuni" kaks näitlejat. Sellest oli küll väga kahju, sest oleks väga tahtnud näha üle pika aja Tammearu jälle laval. Suvel on neil tulemas kaks uut tükki - Härra Punttila ja Charley tädi.

Draamateatris on tulekul aprillis "Mängud tagahoovis". Põnev lavastaja Venemaalt ja tegemist grupivägistamise teemaga. Mängitakse (kahjuks) Helioses ja osades on Alina Karmazina (külalisena), Märt Avandi, Kristo Viiding, Lauri Lagle, Mihkel Kabel. Mais lubati ka väiksesse saali Popmuusika a la Vittula-t...aga selle kohta pole viimasel ajal mingit täpsustavat infot tulnud. Loodetavasti asi ikka toimub, mitte ei juhtu samuti nagu Ugalas mõned ajad tagasi...et polegi võimalik neid "häid nalju" lavavormi seada.

Rakvere teatrilt saab suvel näha Lindgren-i Vennad Lõvisüdamed. Raamatuna on see mulle kõige vähem Lindgreni raamatutest meeldinud. See laste surma teema ja kogu see ettekujutluse-maailm llihtsalt ei paelunud mind. Kuid ma lugesin seda täiskasvanuna. Ja millegipärast mul on tunne, et teatrivormi tehtuna võib see oli päris mõnus - hobused ja seiklused. Viin oma lapsed seda kindlasti vaatama!!!!

Huvitav, et NO teater (ega ka Draamateater) pole paar päeva enne aprilli algust ja maikuu piletite tavapärast müügi algust oma Maikuu kava üles pannud. Kas mõlemad teatrid plaanivad suveks valmistuda ja etendusi mitte anda? Ma ikka veel nii loodan NO teatrile, et nad Hirveküti tagasi lavale toovad... Igatahes nii palju meedia ja blogikajastusi pole tükk aega ükski teatrietendus saanud kui see nende uusim, ehk "jäneselugu"...ma ise saan nüüd aprill "jaole". Suvel on neil plaanis Onu Tommi Onnike...lahe! Aga ka selles puudub igasugune inf.

VAT-il esietendus kohe tulekul. Rumeenlase kirjutatud "Värvid". Mängivad Tanel Saar, Margo Teder, Ago Soots, Meelis Põdersoo, Merle Palmist, Tõnu Oja ning Tarmo Tagamets.

Vanemuine paljastas ometi oma uue suvetüki tagamaad! Kunagi ka Noorsooteatris või oli see juba Linnateater sellel ajal etendunud Imearst. Ehk Iiri nüüdisaja kirjandusklassiku Brian Frieli näidend mälestustest, teostunud ja teostumata unistustest, elujaatusest kõigi pettumuste kiuste. Tõlkija Krista Kaer, lavastaja Priit Pedajas (Eesti Draamateater), kunstnik Riina Degtjarenko (Eesti Draamateater) Ja osatäitjad: Külliki Saldre või Merle Jääger, Hannes Kaljujärv või Aivar Tommingas, Riho Kütsar või Peeter Volkonski. Kuidas küll õnnestuks seda tükki nii näha, et mängiksid Saldre, Tommingas ja Volk? :))) Maitse asi muidugi :) Ja maitse asi on ka see, et Vanemuine valis minu meelest VÄGA valed osatäitjad Ämblikanise suudlusesse...Vanemuise teatris oktoobrikuus esietenduvas muusikalis „Ämbliknaise suudlus" mängivad peaosi Tanja Mihhailova, Koit Toome ja Lauri Liiv. Liiv on kindlasti see "homo-vang" ja Toome see "kommunist", kellelt ta infot välja pressib...väga IGAV "näitlejate"valik. Ma ei pea silmas Tanjat, Mihhailovat on isegi huvitav näha. Viimati nägin teda Cabaret-is mingis väga kõrvalises osas. Aga kuna Malviuse lavastatud Draamateatri versioon on siiani mu kõigi aegade lemmik teatris nähtud tükk, siis peab vist peaosalistele vaatamata seda ikkagi vaatama minema. Kuigi Sugar-i solkis Vanemuine juba ära... Samas Ruja oli ju võimas... Oh kui kahju ikka, et sellised peaosalised... oleks siis vähemalt mingid normaalsed "näitlejad" dublantidekski... Nad oleksis võinud teha "noorte" ja "vanade" versiooni. Vean kihla, et Tommingas ja Matvere näiteks oleks olnud palju huvitavam duo... maitse asi muidugi...

Endlas teatati tänavused publiku lemmikud. Parim naisnäitleja on publiku hinnangul Piret Laurimaa, rollide eest lavastustes „Rock ’n’ roll“, „Hingede öö“ ning „Pisuhänd“. Parim meesnäitleja on publiku hinnangul Ago Anderson, rollide eest lavastustes „Janu“, „Revident“, „Hingede öö“ ning „Testosteroon“. Parim lavastaja/ lavastus on publiku hinnangul Tiit Palu ning „Revident“. Äsja esietendus neil Ristikivi Hingede öö (Pille-Riin käis seekord ilma meieta seda vaatamas :)) ja varsti kohe on tulekul uus lavastus - Ballettmeister. Autor Urmas Vadi, lavastaja ja kujundaja Andres Noormets, kunstnik Girlin Bassovskaja (külalisena), tantsuõpetaja Kati Põldots (külalisena) ning osades Indrek Taalmaa, Ago Anderson, Liis Laigna, Triin Lepik, Kaili Viidas, Sten Karpov, Priit Loog, Jaanus Mehikas, Tambet Seling. Suvetükki otsitakse mingit last, mis on iseenesest "hirmutav". Eesti lapsed lihtsalt ei oska laval mängida ja tihti lausa rikuvad tüki ära. Kuid sellest hoolimata tahan ma igal juhul seda põnevikku näha. Nii harva pannakse ju trillerid lavale! Ehk siis "Pimedusega löödud" tegijad - Autor Frederick Knott, Tõlkija Triinu Ojalo, Lavastaja Tiit Palu, Kunstnik Silver Vahtre, Osades Karin Tammaru, Ahti Puudersell, Raivo E. Tamm (külalisena), Lauri Kink, Jaan Rekkor.

Estonias on tulemas "Kolm musketäri"...välimaa lavastaja, uhked kostüümid. Päris hea vaheldus oleks natuke balletti vaadata. Lumivalgeke pidi neil olema väga õnnestunud...aga mul seegi veel nägemata.

Theatrumis on värsked Teatriliidu auhindade võitjad laval jälle alles sügisel. Sama lugu on vist Võru Linnateatri Koomiku lapsepõlvega....kahju, tahaks neid juba varem, näiteks suvel näha :)

Nukuteatris on mais tulekul uuslavastus - Hanel oli auto. Etenduse tugijõud on Helle Laas. Ja ta on nii nunnu! Seda tahaks küll näha!

Von Krahlil polegi mingeid uudiseid peale selle, et nad on Facebooki kolinud.

Vana Baskini teatris on tulekul Lembit Ulfsak-i monotükk (ühes liftis kahes osas:)) - Mu kallis lift. Kirjanik Bengt Ahlfors, tõlkija Ülev Aaloe. Lavastajaks maestro Eino Baskin ise. Peaks vist üle pika aja Baskini tükki vaatama minema. Ulfsak on ju ka vinge!

Kuressaare Linnateatril on tulekul üks lastetükk - Unenägu. Kirjutas Aarne Mägi, lavastaja Aare Toikka, lavakujunduse ja laululood mõtles välja Kaspar Jancis, osalevad Lee Trei, Jörgen Liik, Hannes Prikk, Kaspar Jancis, Aarne Mägi. Aga ma ikka tahaks nii väga nende Tapatöö jumal näha....kahju, et seda mängukavas pole rohkem kui just sellel ühel aprillikuu päeval, kui mulle ei sobi.

Loomisel on nii palju uudiseid ja uusi tükke tulekul, et seda võib igaüks nende kodulehelt ise lugeda! Igatahes Padisele tahaks küll suvel jõuda ja aasta lõpus etenduvat Loone Otsa uut tükki "Keisrinna hull" tahaks ka väga näha!

Tartu Uues Teatris on kaks tükki vaheldumisi toimumas. Aga midagi uut pole nad välja kuulutanud. Loodetavasti "Elud" ei lõpe aprillis, vaid seda mängitakse ka mais või vähemalt suvel.

Polygonteatrist saab haarata veel Külma pildid, aga mina kahjuks ei jõua selleks ajaks veel Eesti...

Varius-el on ka mitu huvitavat asja. Eriti see Maarja Jakobsoniga tükk huvitaks mind isiklikult, aga neil pole eriti palju mängukordi. Täpsemalt saab infot siit.

Lavakate järgmiseks projektiks on üks põnev asi! Järgmiseks lavastuseks valmistavad XXIV lennu üliõpilased ja lavastaja Mart Koldits ette "Kummitust masinas". Lavastus tuleb välja Von Krahli teatris ja plaanitav esietendus on 25. aprillil 2009. Mängukava siin. Muideks mitu lavaka kasvandikku saavad ka päristeatritesse juba tiibu katsetama. III kursuse (XXIV lennu) üliõpilane Jekaterina Nikolajeva osaleb Eesti Vene Teatri lavastustes "Don Juan" ning "Cipollino ja tema sõprade seiklused". Tallinna Linnateatri lavastuses "Iguaani öö" hakkab asendama Evelin Pange lavakooli III kursuse (XXIV lennu) üliõpilane Liis Proode ning lavastuses "Arbuusisuhkrus" Hele Kõret lavakooli I kursuse (XXV lennu) tudeng Maiken Schmidt.
Teatri NO99 lavastuses "Perikles" hakkab mängima Marta Laan lavakooli III kursuselt (XXIV lennust).

Järgmised teleteatrid on Potteri lõpp (jälle:() ja Pisuhänd. Raadioteatris on vähemalt aprilli alguses palju Gogolit. Aga nende, päris mõnusalt mahukas arhiivis on nii mõndagi igale maitsele. Soovitan soojalt! Minule näiteks väga meeldis "Kippari unerohi".

Huvitav, millal kompaktsemas vormis teatrite suveplaanid avaldatakse, et võiks hakata planeerima enda suveplaane :) Hetkel tundub küll kuidagi vähevõitu. RAAAM-i mängukava on lausa täiesti tühi...

Ja muidugi see kobab rekvisiitide vahel või grimmitoas, kel lugemata TeaterMuusikaKino ja Sirp :)

5 kommentaari:

merleke ütles ...

Draamateatri mängukava ilmub kõigepealt Piletimaailma. Vt sealt maikuu etendusi. :) Mõni neil ikka on plaanis mais ka.

Danzumees ütles ...

Jah, sealt ma põhiliselt jälgingi nende kava ja "mõned" sealt leidsin küll, aga kas nad tõesti mängivad mais nii vähe... ja see lubatud "Popmuusika", mis pidi mais välja tulema...

Muidu jah, juba nädal tagasi olid need monotükid ja mõni päev hiljem ilmusid need kolm-neli ülejäänud etendust ka... peakski jälle vaatama, äkki nüüd on midagi juurde ilmunud :)

Kiku ütles ...

Lavastuse ja lavastaja jaoks oli kaks eri auhinda, seepärast, et tihtipeale nad ei kattu. Lavastus on võimas igast küljest, kuid tihti paistab etenduse puhul silma vaid väga hea lavastajatöö.

Niimoodi kuidagi seletas seda vist Jaak Allik. Täitsa isegi nõustun sellega.
'Ruja' Ojasoo-Semperi puhul ei üllatanud mind. Kuid eks Lembit Petersoni lavastaja preemia on nagu suure mõõtelisem tunnustus tema töö eest. Või nii umbes ma arvan. :)

merleke ütles ...

Tead, sul on puudu Teoteater. Nende "Naine ja klarnet" on päris palju tähelepanu pälvinud.

Danzumees ütles ...

Aitäh tählepanekute eest!

Eks tõesti mingis mõttes nõustun. Kuigi mingis mõttes on ju see ka absurd. Muidugi ei pidanud ma Petersoni ja Ojasoo vastsseisu silmas. Üks oli sõna ja teine muusikalavastuse "lavastaja". Pigem "Ruja" ja "Meeste laulude" lavastajate. Kuidas Üks valiti parimaks lavastuseks, aga teine sai parima "lavastaja auhinna". Aga jah, nagu Oscaritega nii on see ju ka mingis mõttes teatrilavastuste puhul mõistetav.

Merleke! Suur tänu tähelepaneku eest. Teoteatrist on tõesti viimasel ajal palju head kosta! Pean oma viga parandama ja neile ka tähelepanu hakkama pöörama :)