teisipäev, 2. detsember 2008

Ballast; Blind loves (Armastus on pime/Slepe lasky); Home; Un conte de noel (Christmas tale/Üks jõululugu); Wendy and Lucy; Downloading Nancy

Kuna mul on terve hunnik filme üles tähendamata siia bloggi ja tahaks juba muudest asjadest ka kirjutada (üht ja teist on ju ka muidu elus juhtunud...mitte ainult kino ja kino), siis otsustasin teha sellise kokkupakitud postituse, kus on rida keskmisest kehvemaid filme. Mitu kärbest ühe hoobiga, nagu öeldakse...porikärbest :) Ettevaatust, järgnevate filmide kirjelduste järgi võiks tunduda, et ma olen mingi kibestunud inimene...ma lihtsalt olen kogunud siia kokku sellised jampsid, mis viimasel ajal mu ninaette on kinos sattunud. Parematest filmidest kirjutan eraldi ja pikemalt :)
_______________________________________________

Ballast (USA 2008)
režissör ja stsenarist: Lance Hammer
olulisemad osatäitjad: Micheal J. Smith Sr., JimMyron Ross, Tarra Riggs
Loo lähtekoht: On kaksikvennad, kelles üks sureb. Teine on masenduses. Surnud venna majja asub selle pärndusena saanud ex-naine ja poeg. Varsti täidab venna surma pärast masenduses oleva, elava venna päevi ainult vennanaine oma pojaga...
Arvamus: Ei meeldi mulle sellised väikse eelarvega filmid, kus otseselt pole mingit erilist lugu. Ma kannatan selle käsikaamera rappumise ära, kui on tõeliselt põnev või omapärane lugu tegijatel rääkida...aga paljalt realistliku pildikese edastamine masendusest välja pürgimisest...ei selliseid filme on juba 13 tükki tosinas.
Hinnang: 2+ (ehk 3/10, Näitlejatel ju viga polnud...päris ehe tundus kõik, aga see mõttetu masenduse vaatamine ja mustade igapäevaelu koos oma narkoprobleemide ning relvadega. Kõik see on juba nii ära tüüdanud)
_________________________________________________

Slepe lásky (Slovakkia 2008)
režissör: Juraj Lehotsky
stsenarist: Marek Lescák, Juraj Lehotsky
Dokumentaalfilm
Loo lähtekoht: erinevad episoodid pimedate inimeste armastuse kohta. Nii pimedad omavahel, kui nägija-pime, kui ka pime koos nägeva lapsega jne.
Arvamus: Liiga sürr ning kohati lavastatud. Ja see kõik mõjus ikkagi kuidagi sobimatult ning igavalt. Ma ei mõtle neid pimedaid inimesi vaid puht filmitehniliselt. Pimedad inimesed on ju toredad oma nägijatest erineva käitumisega. Ma polegi mõelnud, et neil pole ju vaja lampi. Nad nagunii ei näe ning selliseid silmi avavaid asju ju oli, kuigi ega nad minule kui inimesele midagi juurde ei anna. Ma ei tunne ühtki pimedat, kuid usun, et võiksin olla temaga sõber kui kellega tahes teise inimesega. Ma võiksin talle raamatuid ette lugeda ja arutada elulistel teemadel hoopis sellisest teisest "vaate"vinklist. Kuid see film mulle ei meeldinud. Oleks võinud olla ehtsad lood, mitte selline poollavastatud värk. See oligi see mis mind häiris ehk kõige rohkem.
Hinnang: 2+ (ehk 4/10, ma usun, et see film ei ole kõigi jaoks ning minule nende hulgas. Kuigi varem olen pimedatest filmidest leidnud ennast intrigeerivaid teemasid, siis siin neid polnud. Ja tegemist on tagatipuks tänavuse Slovakkia Oscarikandidaadiga!)
___________________________________________________

Home (Šveitsi, Prantsusmaa, Belgia 2008)
režissör: Ursula Meier
stsenaarium: Antoine Jaccoud, Olivier Lorelle jt.
olulisemad osatäitjad: Isabelle Huppert, Olivier Gourmet
Loo lähtekoht: Pere elab eraldatud elu ühe suletud mootoritee ääres. Planeerides oma suvepuhkust ja tundes lõbu sellisest hipilikust elamisest selgub järsku, et mootoritee avatakse. Elu pöörab end peapeale, sest endisest "vabast" elust ei ole ühtki mõnu järel. Isegi avatud aknaga pole telefoniga rääkida võimalik...see ei või millegi muuni välja viia kui välja kolimiseni...ainult, et kõik ei ole sellega nõus...
Arvamus: Ma läksin seda filmi vaatama ilma mingisuguste ootusteta. Ainult oma lemmikut prantsuse näitelejat Isabelle Huppert-i selle aasta annust tahtsin kätte saada. Ja sain ka. Ta on nii hämmastavalt huvitav isiksus, nii kena ja omapärase olemusega, täiesti lummav! Ja seda ma sealt ka sain. Ainult et kahjuks sedapuhku see lugu oli selline liiga lihtne ja igav. Vähemalt minu jaoks. Huvitav, et seda Olivier Gourmet-i alati isa või politseiniku rollis kasutatakse...ta kohe on selline :) Aga film jah, ärritas rohkem kui pakkus naudingut. Kuid ei ärritanud mõtlema vaid oli lihtsalt selline ärritav...ma ei suutnud mõista, miks sellest kohast nii kümne küünega enam kinni hoida, kui see pole enam selline rahulik ja omaette...ehk see, millepärast sinna üldse ilmselgelt kunagi jäädigi elama.
Hinnang: 2+ (Hinne on nii kõrge ainult Isabelle pärast. Anytime...ükskõik kui kehvas filmis...ma lähen teda ikka vaatama :) Aga kes Huppert-i ei fänni, see ma ei tea, mida sellest filmist võiks leida :))
___________________________________________________

Un conte de Noël (Prantsusmaa 2008)
režissör: Arnaud Desplechin
stsenaarium: Arnaud Desplechin, Emmanuel Bourdieu

olulisemad osatäitjad: Catherine Deneuve, Jean-Paul Roussillon, Anne Consigny, Mathieu Amalric, Melvil Poupaud, Hippolyte Girardot, Emmanuelle Devos, Chiara Mastroianni
Loo lähtekoht: Pere koguneb jõuluks kokku. Pereemal on vähk ning tal on vaja kedagi, kes talle on doonoriks. Õnneks ka üks järeltulijates on sobiv. Kuid kogu pere vahel on palju segaseid suhteid. Ja niimoodi koos ühe katuse all olles muidugi kõik need plahvatavad leekidesse. Kõige suurem on ehk vaen vanema tütre ja keskmise poja vahel. Kuid samas on seal ka pinnapealseid armastusi ning petmisi, haiguseid ja saladusi...nagu igas peres...või noh, igas suuremas prantsuse filmiperes :)
Arvamus: Hoolimata sellest, et seal mängib Catherine Deneuve ja mitmed teised prantsuse suured staarid (näiteks Tuukrikell ja liblikas ning viimasest James Bondist tuttav Mathieu Amalric), see film oli niiiiii pikaks venitatud, et ma väsisin ära juba üpris varsti. Kõik selline tavaline jura, mida mitte ainult prantslased on juba kordi teinud. Ei pakkunud see mingit mõtlemisainet, vähemalt minu jaoks.
Hinnang: 2 (Huvitav oli näha Catherine Deneuve-i mängimas koos oma lihase tütrega...ja tütar mängib tema pojanaist...mitte tütart:) nimelt koos Marcello Mastroianniga on neil ju Chiara Mastroianni :) Aga lugu ise ei kanna... see on liiga tavaline ning need suured saladused ei ole ka piisavalt huvitavad. Ainuke rõõm ongi näha meistreid oma töös...eriti muidugi Catherine Deneuve-i...Ta on on nii "Calm, cool & collected", isegi kui vähk teda kimbutamas)
__________________________________________________

Wendy and Lucy (USA 2008)
režissör: Kelly Reichardt
stsenaarium: Kelly Reichardt, Jonathan Raymond
olulisemad osatäitjad: Michelle Williams, Will Patton, Wally Dalton
Loo lähtekoht: Tüdruk on otsustanud Alaskasse minna elama. Teel sinna ühes Oregoni väikelinnas, kaob tal koer ning film ongi sellest kuidas ta oma koera taga otsib.
Arvamus: Ma ei saa aru, miks oli vaja teha film sellest kuidas üks tüdruk oma koera otsib? Kinos oli ka režissör ise kohal ning ega ta seda lahti ei seletanudki. Jäi mulje, et ta tahab filme teha, sest õpetab filmitegemist ka koolis ning siis mingi aja tagant on vaja tal oma pisikesi filmikesi teha. Ausalt jäigi selline filmikooli pikaks venitatud etüüdi mulje. Võibolla ma olen lihtsalt rumal ning ei saanud aru, miks see film hea oli? Kuigi Michelle Williams ju on kaastunnet äratav ning selline babyface. Aga ehk koerafännidest väiksed tüdrukud, kes sellega samastuda suudavad, neile see film ka midagi pakub, ei tea.
Hinnang: 1 (Üks aasta igavamaid filme. Liiga vähesele oli ehitatud terve täispikk mängufilm...ja režissör on veel uhke, et selle tegemine läks maksma 300 tuhat dollarit...hmmm...see ju üle 3 miljoni krooni...no ei saa aru...ilmselt Williams ja Patton tegid selle pro bono:) Stockholmi filmifestivali suurim pettumus...jälle selline masendavates toonides väikefilm, mis mulle üldse korda ei lähe ilma tugeva storyline-ta. Inimlik film, jah seda küll, aga sellest ei piisa, vähemalt minu jaoks.)
__________________________________________________

Downloading Nancy (USA 2008)
rezissör: Johan Renck
stsenaarium: Pamela Cuming, Lee Ross
olulisemad osatäitjad: Maria Bello, Jason Patric, Rufus Sewell, Amy Brenneman
Loo lähtekoht: Naine tahab teha enesetappu, kuid mitte seda ise teha, vaid läbi interneti leiab ta kellegi, kes on nõus seda korraldama...kuna ta enda elu on löinud rappa...mees armastab ainult golfi mängida...
Arvamus: Jälle üks käsikaameraga masendab väikefilm. Ma ei saa aru, miks Maria Bello, kes viimasel ajal on päris särava tähena säranud, pidi sellise rämpsu ette võtma? Rootslasest režissör tõi küll festivalisaali puupüsti täis, kuid keegi ei plaksutanud...kuidas sellise peale plaksutadagi. Lugu on liiga nõme, et sellest üldse filmi teha...miks on vaja kellegil, et ta tapetakse, kui on võimalik lihtsalt ise tablette võtta? Ja sellest selline show korraldada. Kas tõesti selleks, et keegi võiks rääkida hiljem ka mehele...et too oli siga... selleks on võimalik ka kiri jätta... Nii tobe ja lauslollust ma ei salli. See film oli ere näide sellest.
Hinnang: 1 (Appi!!! Milleks selline film üldse tehti? Ainuke asi, mis tuleb küll öelda, et see muusika sobis sellisesse filmi kui valatud...selline repressiivne technolaadne undamine. Tõeline rämpsfilm...ma pigem vaataksin isegi mingeid tobedaid Hollywoodi komöödiad...aga mitte selliseid...tõeline ajaraisk.)

Kommentaare ei ole: