teisipäev, 9. detsember 2008

Minu sõltuvus mõnuainetest...


Otsustasin loobuda Coca Cola -st ning tegelikult ka kõikidest teistest limonaadidest. Nimelt ma ei mäleta, kas on kunagi läinud nädalat ilma Coca Cola -ta alates sellest päevast kui ma esimest korda selle mõnuainepudeli oma huulile tõstsin... no võibolla dieeti pidades ehk sai mõni aeg ka ilma oldud. Kuid ma mäletan, et isegi siis rikkus mu dieedi see ära, et hakkasin Light Colat jooma, kuna "light-is on ainult alla ühe kalori detsiliitri peale!"... noh, igatahes ei toiminud see dieedijoogina :)

Ja ega ma siin seda nii suure kella külge ei julgeks panna kah, kui mul juba 16 limonaadidevaba päeva seljataga ei oleks. Pean tunnistama, et see on olnud natuke nagu narkosõltuvusest võõrutamine. Esimesed 4 päeva olid ikka väga rasked...õudne suhkruvajadus oli ning eks ma siis mingite teiste asjadega üritasin seda ka korvata...aga limonaade suhu ei pistnud. Põhimõtteliselt! Tegelikult neljas päev oligi kõige raskem. Mäletan, et otsaette tuli higi ja mõtted olid ainult selle ümber, et niiiii tahaks koolat :)

Tänaseks on aga see himu enamvähem kontrolli all. Eks ma muidugi "tahaks"... aga kuna on juba nii mitu päeva seljataga, siis see omakorda annab jõudu olla limonaadi tsölibaadis. Järgmiseks võiks neist magusatest mahladest ja muust ebatervislikust loobuda, aga selle operatsiooni võtan ette pärast pühi...

Muideks kehakaalulule pole see, natuke üle kahenädalane limonaadistreik veel mõjunud. Võibolla võtab kauem aega, sest ju ma olen seda suhkrut asemikuna kuidagi muudmoodi ikkagi tarbinud. Aga üks samm korraga! Läbi raskuste tähtede poole :)))

6 kommentaari:

Eliza Day ütles ...

Coca-Colas on raudselt mingid sõltuvusttekitavad ained sees. See ei ole ju normaalne, et nii ruttu sõltuvusse jäädakse. Olen isegi seda kogenud.
Hea vähemalt, et paljud koolid oma majades Cocat müüa ei luba, kuigi, ei teagi kui palju see aitab. Laps läheb peale kooli poodi ja saab ikka oma "Coca-doosi" kätte. Kurb.

Danzumees ütles ...

On jah!!! Ma olen ju "sõltlane" juba üle 20 aasta!!! Kuigi pole seda endale täheldanud enne. Alguses lapsena oli see nii muuseas...aga viimased 5 aastat olen küll aru saanud, et mul ikka mingi aja pärast on vaja koolat. Ja see on ju nii lihtne...et kui näiteks hapu mahlaga võib olla, et seda alati ei taha...et selline mullidega magus vedelik on ikka hea, et kui isu tuleb...siis on kodus külmkapis olemas...see on täiesti psühholoogiline värk.

Nüüd peab lihtsalt hoiduma sellest esimesest lonksustki...siis harjub ära ilma olema ning harjub ka "mitte ostma" seda poest :)

Ma ei joo alkoholi, ei suitseta, ei joo kohvi ning muid sõltuvusi mul nagu polegi...nüüd saan sellest ka priiks...
hmmm...siiski mõned sõltuvused jäävad... armastus, pere, teater, raamatud, kino ja muud kultuuriteemad ning elamuste kogumised ja muidugi internet :))) Aga neid sõltuvusi ma armastan ning tahangi enda küljes hoida :)))

Sehkendaja ütles ...

Minul tekib kokakoola janu enamasti suviti. Sel suvel tekkis see CocaCola zero ja ma mõtlesin suvi läbi, et mis see vahe lightiga on. Andke teada, kui teate. Minu arust oli mõlemas 0 kalorit. Aga muidu ei tekita mullijoogid minus mingit pinget, mu lastes ka mitte (ja tore on, sest eriti poiss toitub väga nirult - väga väheseid asju üldse sööb, õnneks pole ükski neist kahjulik).

Danzumees ütles ...

Mul poisiga täpselt samuti...ei söö üldse...

Aga lapsed juba ammu ei joo koolat ja pahandavad minuga ka :)

Suvel on eriti see cocacola hea...pagana pihta...nüüd tekkis hirmus himu selle järgi jälle... ma ei kujuta ette kuidas ma suvel ilma selleta hakkama saan...

Aga üks päev korraga. Täpselt nagu narkosõltlane :)

TwD ütles ...

Hullemad, kui normaalne Coke on ikka suhkruasendajatega asjad. Esiteks, see problemaatiline aspartaam, E951, pole Rootsis keelatud (aga Jaapanis on ntx), on väga vastuolulisi uuringuid. Eestikeelsete materjalide hulgas jäi silma http://www.katre.pri.ee/blog/?p=392 - eriti arst Martini kommentaar.
Kui ta ka väikses koguses ei tekita veel halba enesetunnet ja depressiooni (blokeerib seratoniini teket)ning ei möju vähkitekitavalt, siis veresuhkru köikumist tekitab ta ikkagi, nn petab keha. See omakorda suurendab magusaisu, mis tehakse tagasi muud magusat syyes. Mitte dieet vaid antidieet. Sellest lugesin yhest Rootsi allikast, aga enam ei meenu kust.
Kolmandaks, Coke'i happesus on samuti liiga suur pidevaks tarbimiseks.
Aga muide, aiapidajad, suhkruasendajad pulbrina on odavamad kui sipelgatörjepreparaadid ja toimivad hästi. (Candarel vs Myrr näiteks). Suhkruasendajate odavus muidugi meeldib maiustuste&limonaadide tootjatele, sellestki saab teha järeldusi, miks reklaamid on just sellised nagu on.
Huvitav bloog on ka Bengt Ingerstamil http://bengtingerstams.blogg.se/

Danzumees ütles ...

Aitäh heade vihjete eest! Ma sain ühelt blogipidajalt - outsidelandcat.blogspot.com väga hea materjali kõikidest igapäevastest toiduainetest, mis on tervislikud ja mis mitte. Olen seda nüüd juba paar korda läbi lugenud ja mõtlesin, et peaks välja trükkima ja rahakoti vahele panema need nö. põhitõed E-de ja lisaainete kohta. See on tõesti VÄGA hea materjal. Ta on ka nii lahke ja hea inimene, et kindlasti (loe: ma loodan) saadab selle kui temalt paluda (sellepärast sellest siin räägingi). Tal on selles vallas päris head teadmised.

Lähen kohe uurin ka neid Sinu soovitatud blogisid.

Ma olen nüüd joonud selliseid mahlu, mille firmanimi on JOKK. Seal pole küll midagi lisaainete kohta pakile kirjutatud... peaks uurima, kas neid on või mitte ka tegelikult, aga pole veel jõudnud.

Väga hea vihje selle sipelgatõrje kohta!!!! Kindlasti katsetan seda!!! Ma pole varem kuulnudki sellist trikki! Aitäh!