esmaspäev, 1. detsember 2008

Stockholmi filmifestival 2008 kokkuvõte

Festival sai läbi ning üldiselt peab tõdema, et ma ei jäänud üldse rahule sellel aastal. Filmide tase oli üpris keskpärane... tippfilme, ehk 5 tärni filme festivali raames kinos nägin ainult 3 - The "Wrestler", "Changeling" ning "Fuel". Jäi mulje nagu suurem osa filme olid sellised käsikaameraga, masendavad üllitised, mis on tehtud vähese rahaga. Ma arvan, et suurimad pettumused olid ehk kõige odavam film - Wendy and Lucy ning kõige kallim film Australia. Kuid samas üllatavalt kesine oli ka Steven Soderbergh-i Che - The Argentine....aga see oli ka esimene osa nö. kaheosalisest filmist...ehk teine annab natuke tausta, sest see esimene oli küll väga pinnapealne. Paljukiidetud Benicio del Toro ei saanud oma annet välja näidatagi õieti. Samuti mulle eriti ei meeldinud Sundance-i suur hitt "Ballast" ega ka mu suure lemmiku, Isabelle Huppert-iga "Home". Catherine Deneuve ise küll säras filmis Un conte de Noel, kuid film ise jäi kuidagi kesiseks peamiselt ehk sellepärast, et see oli ka liiga pikaks venitatud.

Sellel aastal linastus festivalil umbes 150 pikka mängu- ja dokfilmi. Millest olen jõudnud vaadata festivali eel ja selle jooksul kokku 34 filmi.

Festival auhinnad jagunesid järgnevalt:
Parim film võistlusprogrammis: "Frozen river" (režii Courtney Hunt)
Parim debüütfilm: "Hunger" (režii Steve McQueen)
aunimetus debüütfilmile "Johnny Mad Dog" (režii Jean-Stéphane Sauvaire)
Parim naisnäitleja: Zuzana Bydzovska ”The Country Teacher”
Parim meesnäitleja: Michael Fassbender ”Hunger"
Parim stsenaarium: Erik Hemmendorff ja Ruben Östlund ”De ofrivilliga”
Parim operaator: Divis Marek ”The Country Teacher”
Parim muusika: Krister Linder “Downloading Nancy”
Parim lühifilm: ”Megatron” (režii Marian Crisan)
FIPRESCI: ”Better Things” (režii Duane Hopkins)
Publiku lemmik: ”De ofrivilliga” (režii Ruben Östlund)

Võitjatest on minul nägemata Johnny Mad Dog, Megatron ja Better things.Dowlaoding Nancy-s võis ju hea muusika olla, aga film oli ise täiesti möga. Country teacher ja Hunger olid sellised keskmised, ehk ei midagi erilist ja Frozen river ning De Ofrivilliga päris head. Mul on veel umbes 20-st filmist kirjutamata...katsun selle vea parandada peatselt, kuid seniks siin on minu TOP lemmikud sellelt festivalilt:
10. Rachel getting married (r: Jonathan Demme)
09. Duchess (r: Saul Dibb)
08. Gomorra (r: Matteo Garrone)
07. De Ofrivilliga (r: Ruben Östlund)
06. Mermaid (r: Anna Melikyan)
05. Fuel (r: Josh Tickell)
04. Changeling (r: Clint Eastwood)
03. In Bruges (r: Martin McDonagh)
02. Happy-go-lucky (r: Mike Leigh)
01. Wrestler (r: Darren Aronofsky) PARIM FILM!!!

Minu parima meesnäitleja auhind läheb Mickey Rourke -le filmis THE WRESTLER ning parima naisnäitleja auhind Angelina Jolie-le filmist CHANGELING. Parim stsenaarium HAPPY-GO-LUCKY ja IN BRUGES ning parim dokumentaalfilm FUEL.

Kommentaare ei ole: