esmaspäev, 22. detsember 2008

Varastatud elu - Leena Lehtolainen

Soome ühe praeguse aja krimikirjanduse kuulsaima autori - Leena Lehtolainen -i lühijuttude valik. 9 juttu on kogutud kokku 5-st eri väljaandest, nii lühijuttude kogumikest kui ajakirjades avaldatud lood. Sellepärast on nad ka väga kõikuva tasemega - üpris igavast kuni ülipõneva ning originaalseni välja. Kokkuvõttes mõjuski "kogu natuke nagu tv-politseisari, ainult et peategelane vaheldus mitu korda.

Natuke häiris tõlge kohati ning sellise, üpris lühikese raamatu kohta on trükivigu lubamatult palju...umbes nagu toimetaja oleks jätnud enne trükki saatmist raamatu üle lugemata.

Olen ju minagi aastaid Soomes elanud ning selline "Soome tunne" tuli kohati peale küll, kuid seda nostalgilises mõttes. Ma ei usu, et keegi seda raamatule etteheitma või seda eraldi kiitma hakkaks. Lihtsalt omapärane tunne tuli vahepeal sisse just enda "ajaloole" mõeldes.

Parimad lood olid minu meelest raamatu nimiliugu

"Varastatud elu". Üpris vahvalt on tekitatud üks olukord. Nimelt kunstniku "kunstitöö" seisneb ühe logardi elu kujutamises. Selleks palkab ta "logardit" mängima ühe päriselu logardi.

"Sukapaelatüdruk". Selline kergelt lesbiliste kalduvustega naisest, kes oma armastatu nimel on valmis tegema rohkem kui seadus lubab.

"Prink pepu". Kuidas vahest on võimalik mõrvas mitte süüdi jääda, sest lihtsalt veab.

Hinnang: 3+ (Eelpool mainitud kolm lugu on küll kõvasti paremad minu meelest ülejäänud raamatust, kuigi huvitav oli ka teada saada Lehtolainen -i ühe kuulsama karakteri - Maria Kallio - politseinikuks saamise lugu)

Kommentaare ei ole: