teisipäev, 23. detsember 2008

Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi - Rakvere teater

Rakvere teatri tänavuaastane laste jõuluetendus "Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi" on küll klassikalisel Grimmide muinasjutul baseeruv, kuid samas on lugu piisavalt palju ka ümber kirjatatud lavastaja Sven Heidberg -i poolt. Niiet see mõjus kohati päris värskena.

Mis meeldis?
Marin Mägi, jajah seesama, kes Tuulepealses maas mängib joodik-Marjut, pisikese ja armsa Lumivalgekese rollis oli nii sobiv valik oma ossa. Tegelikult Rakverre sõites arutasime autos, et kes Rakvere näitlejatest võiks selles rollis olla (pileteid ostes ei pööranud sellele tähelepanu) ja pakkusimegi, et tema sobiks ehk kõige paremini. Tema vahvad ja kärmed liigutused, pallide taha peitmised, suurte silmadega ilmed vaatajatele. See kõik kokku mõjus nii armsa ning muinasjutule sobiliku, lapsiku ülemängimisena.
Sama vahva ning "äge" oli Anneli Rahkema võlupeegel-robot. Nii vahva lahendus! Arvutist tuttavad helid sobisid kui rusikas silmaauku :) Pidev korrutamine - ühendus on hea - muutus mingil hetkel täiesti koomiliseks :) Lisaks need valgustused, mis kostüümi küljes...need muutsid selle tegelase pimedas eriti efektseks. Ja Rahkema ise kah selline - nii äge!
Pöialpoistel olid vahvad ja lõbusad kostüümid. Teise hulgas olid nedeks "poisteks" kehastunud ka Rakvere teatri raudsed leedid - Viive Aamissepp ning Helgi Annast. Neid vaadata oli väärtus omaette. Samuti oli üheks pöialpoisiks ka Rahkema ning põhiliseks jutumeheks Margus Grosnõi. Kuid kõige tähelepanuväärsem ehk neist kõigist Volli Käro Pöialpoiss Uimu. Millegipärast minu pilk jälgis just teda kõige enam :)
Lastele meeldisid väga üleni kostümeeritud Hunt ja Jänes. Hunt selline läikiva karvaga ja pehme nagu kaisuloom. Jänes aga värisevate silmadega, kiitsakas tegelane. See loomade rollide vahetus oli täiesti uus asi selle muinasjutu sisse kirjutatud ning vähemalt minu lstele mõjus see küll väga koomilise ja toredana.
Väga vahva ja naljakas oli ka etenduse lõpus saabunud prints, Margus Grosnõi kehastuses (kelle muu :)) Ning Kuningas Tarvo Sõmer oli piisavalt võimas, piisavalt isalik.

Mis ei meeldinud?
Hall ja kujundamata lava. Tekkis tõesti assotsiatsioon säästupoliitikaga. Tegemist on ju lastelavastusega! Jah tegelased olid küll piisavalt värvilised, kostüümid vahvad...aga lasteetendusele on vaja ka ruumikujundust ning atmosfääri. Kasvõi metsarohelist, sest suuremalt jaolt toimub ju tegevus metsas. See hall oli nii plass. Muidugi, eks karakterid joonistusid sellest kuivast taustast ju sedavõrd paremini välja. Aga ikkagi uinasjutuliselt soe tunne jäi tulemata.
Üldse ei meeldinud tekstilises mõttes see, kuidas oli lahendatud Lumivalgekese "surnust ärkamine". Liiga lihtne ning mõnes mõttes "petu kaup". Ma leian, et muinasjutu muutine on õigustatud, kui tehakse mingi koomilisem või südantlõhestavam või muud moodi emotsionaalsem lahendus. See on ikkagi oluline stseen kogu etenduses ning niimoodi mindi sellest sujuvalt üle, nagu ma just ei tahaks, et mu lapsed asjadesse suhtuksid - süüvimata ja laisalt.
Laulud minule ei meeldinud, aga see on juba minu isiklik kiiks ja maitse.

Pärast etendust toimus kingituste jagamine ning ma pean mainima, et see kingitus oli tõeliselt hea! Kojusõiduks vahvat meelelahutust. P on ka suur Gena ja Potsataja laulude austaja ning enamvähem pooli nendest lauludest oskasime kohe kaasa laulda! Eriti vahvad olid Pipi pool karjuvas toonis laulud laulud ning eelmainitud Gena ja Potsataja. Tegelikult avastasin, et Rahkema laulud laulud olid kuidagi eriti mõnusad. Tema hääl oleks kui loodud multikate peale lugemiseks või nukuteatrisse. Miks teda küll siiani pole eriti kasutatud?

Hinnang: 3 (K-le ja lastele meeldis kindlasti rohkem kui minule. Minule meeldib klassikaline Lumivalgeke rohkem ning isegi Disney versioon, millel baseerus vana Noorsooteatri Lumivalgeke. See, et ta isemoodi oli, see oli just K argumendiks, miks temale jällegi see etendus meeldis. Aga samas robot-võlupeegel oli tõesti vahva leid :))

Tekst teati kodulehelt:
Vennad Grimmid / Sven Heiberg
LUMIVALGEKE JA SEITSE PÖIALPOISSI
Lavastaja Sven Heiberg
Kunstnikud Elo Soode ja Sirly Oder
Muusikaline kujundaja Bonzo
Laulusõnad Urmas Lennuk
Osades Marin Mägi, Tarvo Sõmer, Silja Miks, Viive Aamissepp, Helgi Annast, Indrek Apinis, Margus Grosnõi, Volli Käro, Anneli Rahkema ja Eduard Salmistu.

Oled sa kunagi unistanud masinast, mis teaks vastuseid kõigile su küsimustele? Lumivalgekese isa on Kuningas ja temal on selline masin - Võlupeegel. Lumivalgekesele Võlupeegel ei meeldi, aga kes see siis laste arvamust kuulda võtab.

LUMIVALGEKE: Isa, see on kõigest üks ASI, mis teeb koledat häält, ...
VõLUPEEGEL: Olen PEEGLIKE! Ühendus on hea!
KUNINGAS: See "ASI" aitab meil jälle õnnelikuks saada... Kuulsid, mis tarkurid ütlesid - peegel teab vastuseid kõigile küsimustele!

24 etendust 8. - 20. detsembrini 2008.

Trailer:

4 kommentaari:

Sehkendaja ütles ...

Asjasse puutumatu, aga siiski: vaatasin treileri ära, tütar oli süles. Mõtlesin, et panen talle mingi muu lumivalgekese ja seitsme pöialpoisi multika ka, mida seesama aken pärast pakub. Valisin oma arvates kõige multikalikuma... ja sellist nilbust hakkas tulema, et pidin kohe kinni saama! :))) Ei tea, kas related videos on kuidagi "kaasaegse lumivalgeksega" seotud...

Danzumees ütles ...

Nendega seal youtube-s peab ettevaatlik olema küll. Muideks minu 2 nooremat viitsivad väismatult passida seda Mamma Mu filmi reklaami...

Ja soovitan "väikse tuletiku-tüdruku" multikat, see on niiii armas ja kurb ja ilus! Kandideeris ka paar aastat tagasi parima lühimultika Oscarile:

http://www.youtube.com/watch?v=kkoaFT-Oc-U

Kaisa ütles ...

Kahju, et te Ugala jõuluetendust vaatamas ei käinud. ma arvan, et see oleks meeldinud ka Sulle:)

Danzumees ütles ...

Jah, mul on ka nii kahju. Kui ma pileti ostmiseni jõudsin, olid kõik head kohad Ugala tükile juba müüdud. Rakvere tükilegi õnnestus saada piltetid ainult sellepärast, et keegi oli ilmselt omadest loobunud...4 kohta järsku, ei-tea-kus-kohast tekkis ette ja keskele :) Pirtsakad nagu me oleme :)

Meil on plaanis järgmisel "kodumaa-külastusel" Ugalasse Tjorvenit minna vaatama ja siis veel Vanamehed seitsmendalt....ja tegelikult tahaks ka Poks-i ja Kolm meest paadis ja Grafiti ka, aga seda viimast just ei mängita sellel ajal ning ei tea, kas teistele jõuab :( Jäävad aprilli või "kunagisse aega".