esmaspäev, 16. november 2020

Charlatan/Šarlatan (Tšehhi 2020) - 4.film PÖFFil


Režissöör: Agnieszka Holland
Stsenaarium: Marek Epstein
Olulisemad näitlejad:  (peategelane-imearst Jan Mikolašek), Juraj Loj (tema abiline ja armuke)

IMDB hinnang: 6,8 (hetkel 504 hääletajat)
Minu hinnang: 7,5

Tšehhi tänavune parim film, mis esindab riiki ka rahvusvahelise filmi oscari võistluses järgmisel kevadel. Osales ka Berliini filmifestivali programmis.

Filmi vaatama asudes ei teadnud ma sellest eriti muud kui seda, et režissööriks on poolatarist maailmakuulus Agnieszka Holland ning jutt käib kellestki šarlatanist tohtrist. Sellepärast oli suur üllatus, et film on tõestisündinud lool põhinev - päriselt ühest "arvatavast" imearstist. Ühtlasi ka natsi-film, sest üheks tema patsientidest päris elus oli natside riigiminister, Hitleri erasekretär ja lähedane usaldusalune Martin Bormann. Bormanni siin filmis pole, see tuleb vaid jutu sees välja, aga natsid testisid tema imearsti võimeid ning "libatohter" diagnoosis 29 inimese haigused õigesti pelgalt nende uriininäidiste järgi. Natsidega koostöö tekitas talle pärast sõja lõppu muidugi probleeme kommunistidega. Lisaks oli see ka gay-teemaline film, sest ta elas ja töötas koos oma meesarmukesest - Frantisek Palko'ga. Filmi dramaatilisuse huvides lüpstakse teemat veel ka võibolla mitte päris tõdedega... Palko nimelt oli abielus naisega ja too jäi ka rasedaks, kuid imearst ei tahtnud oma armastatut jagada - sestap käitus üpris jõhkralt... Üldse see terror armastuse nimel... kas see tegelikult tõestab armastust või hoopis inimese egoismi? Igatahes maalis inimesest väga vastuolulise pildi - ühest küljest aitas ja tõesti südamest tahtis head patsientidele, aga siis käitus oma lähedastega kohtlaselt.

Film liigub tegelikult mitmes ajas - ka Mikolašeki nooruses - kuidas temast selline eriline arst sai - õppides rahvaravi ühelt küla posijalt ning tal endalgi olid võimed määrata inimese surmaaega, juhul kui see oli ligidal. Teda huvitasid ka taimed (see tulenes juba tema vanematekodu taustast) ning kogu tema ravi baseeruski taimedel. Rahvast käis tal patsientideks ka teistest riikidest ning päevas võis ta jõuda ravida korraga kuni 200 inimest. Pikad järjekorrad ning hea teenimine tekitas hariduseta arsti kohta kuulujutte ja halvakspanu võimude poolelt. Tal oli ka au ravida Tšehhoslovakkia president Zapotocky't, aga kuigi ühel hetkel suutis näiteks päästa presidendi jala amputeerimisest, siis imearsti probleemid riigivõimudega eskaleerusid pärast Zapotocky surma. Kuna ta ei allunud kommunismirežiimile ja teenis inimeste pealt raha. Lisaks oli üks tema motosid, et poole ravist teevad ära tema taimed, aga teise poole usk... Usul teadupärast polnud kommunistide seas kohta. Nii jõutakse ka filmis vangla ja kohtuni. Seda filmi lõputiitrites ei öelda, aga peale 50ndate lõpus toimunud kohut, elas Mikolašek veel aastani 1973... 

Ta ise väidab, et ravis oma karjääri jooksul kokku 5 miljonit inimest ja päästis 40 000 inimeluaastat. Oli ta siis šarlatan või mitte, seda saab igaüks ise otsustada. Aga film ei jäta küll kaksipidi arusaama. 

Kommentaare ei ole: