esmaspäev, 16. november 2020

TOP20 teatrisoovitust DETSEMBRIKS + jõulukuu esietendused


Filmijuttude vahele on vaja ka ära tuua üks teatrisoovituste nimekiri, sest aasta hakkab lõppema ning kui veel midagi sellest teatriaastast kaasa haarata, siis ju ikka seda parimat koorekihti, eks! Sestap tõttangi appi, et nendest sadade võimaluste seast enamvähem kindla peale minna... kuigi eks lõpuni on ju maitsed muidugi pisut erinevad, seega päris kindel ei ole hea elamuse saamine enne kui oma silmaga asi nähtud saab...

Paraku kõiki tänavusel aastal esietendunud paremikku enam haarata ei olegi võimalik, sest osalt neist ei mängita enne kui alles tuleval aastal või siis on juba piletid lootusetult välja müüdud, osade "tulevik" on suisa lahtine, kas üldse enam mängitaksegi (mõned trupid koosnevad erinevate teatrite näitlejatest ja seega ei saa neid nii kergelt "uuesti" kokku)... Ent tooks eelmaitsena (esialgu veel tähestikulises järjekorras) ära 13 suurimat elamust nendest... eks siis igaüks võib vaadata, kas hoiab silma peal, kui järsku mõni vaba koht peaks tekkima veel aasta lõpus või siis teeb juba varakult plaanid järgmiseks aastaks, et saada ikkagi need parimad oma elamustepagasisse kaasa haaratud... muidugi kui üldse kõnetab...

Siin siis kõigepealt senise 2020.teatriaasta kuraditosin elamuslikumat esietendust: 
"Abort" Endla, 
"Anne lahkub Annelinnast" Tartu Uus Teater, 
"Felicitas" Theatrum (mängitakse veel täna ja siis jälle alles 2021), 
"Lehman brothers" Eesti Draamateater, 
"Mul oli nõbu" Vaba Lava, 
"Mängu ilu" Tartu Uus Teater, 
"Pigem ei" Von Krahli Teater, 
"Poeg" Theatrum (mängitakse jälle 2021), 
"Romeo ja Julia" VAT Teater, 
"Suur Siberimaa" Eesti Draamateater, 
"Sõsara sõrmeluud" Teatriühendus Misanzen (suvelavastus, mida paraku vähemalt see aasta enam näha ei õnnestu kindlasti), 
"Õitsev meri" Kuressaare Teater (see on suvelavastus, seega jääb vaid lootus, et järgmisel aastal suudetakse trupp uuesti kokku tuua)... 
13ndana ei teagi kumba esile tuua, kas "Nad tulid keskööl" Tallinna Linnateatris või "Tallinnville" VAT Teatris - mõlemad väga erinevad, omade tugevate nõksudega, aga niivõrd erinevatest ooperitest... minu arvates tasuks siiski neid kogeda nii ühel kui teisel põhjusel! Täpsem, terve teatriaasta parimate edetabel ilmub jälle aasta alguses...

Kuid tahaksin eraldi välja tuua TOP20 teatrisoovitust nende seast, kuhu hetkeseisuga on võimalik veel detsembriks piletit osta. Liskas ka 14 detsembri huvitavamat esietendust, mida veel kellegi silmad siiani näinud ei ole ning selletõttu ei oska neid "veel" ka päriselt soovitada, kuigi potsentsiaali suureks elamuseks kuhjaga... Ja kuna on detsember, siis muidugi paljud neist esikatest on sedapuhku eelkõige laste- ja pereteatri žanri alla liigituvad. Lisaks veel novembri teises pooles vaatamisele tulevatele (Vanemuine "Head inimesed", Paide Teater/Must Kast "Carmen", Ugala "Valged põdrad", Improteater Impeerium "Shakespeare") sisaldab minu praegune detsembri teatrikava vähemalt 12 teatrikülastust. Muuhulgas kirjutan pikemalt pärast nägemist (mainitud novembritükkidele lisaks) "Marvini tütred" ja "Nunnad hoos" elamustest Vanemuises, "Kahe maailma hotell" Tammsaare Teatris ja "Jääpüük" Eesti Noorsooteatris. 

TOP20 teatrisoovitust detsembriks (põhjendusi leiab, kui klikkida pealkirjade all olevatele linkidele):

1.-3, VAT Teater "Faust"
1.-3. Vanemuine "Kalevipoeg"

4.-6. VAT Teater "Dekameron"
4.-6. Ugala "Etturid"

7. Ugala "Once"

8.-10. Tartu Uus Teater "Anne lahkub Annelinnast"
8.-10. VAT Teater "Romeo ja Julia"

10.-11. Vaba Lava "Mul oli nõbu"
10.-11. Vanemuine "Naiste kool"

12.-16. Tartu Uus Teater "Mängu ilu"
12.-16. VAT Teater "Tallinnville"
12.-16. Rakvere Teater "Kuni ta suri"
12.-16. Vanemuine "Teineteiseta"

17.-20. Kinoteater "Kahekesi"
17.-20. Vanemuine/Tallinna lavakool "Laul õnnest"
17.-20. Rakvere Teater "Lõppmäng"

Lisaks kui balletiisu tuleb peale, siis Vanemuise "Romeo ja Julia"... nii muusika kui loomulikult tantsu mõttes.
Ja lastega soovitaks enne tänavusi jõule esietendunud, aga detsembris mängitavaid pere-etendusi vaadata:
Ugalas "Tuhkatriinu" ja "Piruka magus põhi" ning üks üldse viimaste aastate parimaid-lemmikuid "lastekaid" - Musta Kasti "Ernesto küülikud" - need kõik 3 on elamuslikud ka lapsevanematele! :)


Detsembri esietendustest 13 huvitavamat:

1. Tallinna Linnateater "Õed"
Prantslasest autor ise lavastab oma loo, kahest õest - mängivad Evelin Võigemast ja Külli Teetamm... naised, kes on just praegu väga vinges mänguvormis... tegelikult mitte ainult praegu, vaid juba väga pikalt. See huvitav uus materjal võib muidugi olla ju nii kui ka naa, ent minu jaoks on kõik eeldused üheks eluliste paralleelide tõmbamiseks olemas... isegi kui ma ise ju polegi kellegi "õde" ja kuigi mul on poolõde, pole me koos kasvanud... Kuid siit aimub ka midagi väga tänapäevast, mis peaks kõnetama igatahes.

2. Eesti Draamateater "Kuritöö ja karistus"
Ojasoo ja Semper on tagasi Draamateatris... viimane kord "Julia" oli sündmus eesti teatris, millest räägiti omal ajal palju (minul õnnestus näha selle lavastuse kõige viimast etendust). Seekord külalistena teevad kaasa Ursel Tilk, Helena Lotman ja Priit Võigemast! Vau - 3 lemmikut! Rääkimata Draamateatri enda lemmikutest - Hilje Murel, Taavi Teplenkov, Hendrik Toompere jne... Vaevalt, et see saab klassikaline Dostojevski olema, aga on või mitte, siis igatahes on see kahtlemata huvitav, meeldib see tulemus siis või mitte...

3. Vanemuine "Marvini tütred"
See on sama materjali põhjal, millest tehtud filmis mängib Meryl Streep. Film ei olnud minu Streep-i lemmikuid, ent see võib tõesti teatrilaval, enda silme all mängituna palju sügavamalt mõjuda. Pereteemad/-suhted ning psühholoogia nende sees on ajatu ning alati huvitav. Ja trupp - vau - Piret Laurimaa ja Maria Annus ilmselt "õdedena"... lisaks Aivar Tommingas isana(?) ja Merle Jääger kummalise tädina... Lisaks veel Saara, Ken ja Oskar, nagu kõigest muustki juba ei piisaks! :)

4. Rakvere Teater "Sirli, Siim ja saladused"
Kivirähki raamat on loetud ja ette loetud. VAT Teatri lavastusversioon nähtud. Raadiokuuldemäng kuulatud (suurepärases, Sepo Seemani esituses), aga see fantaasiamäng ning veel Mari Antoni lavastatuna võib vabalt tõusta üheks lemmikuks aasta lastelavastuseks. Laval ka ainult head-parimad ning kuidas kõik need imelikud asjad siis on päriselt laval suudetud lahendada - põnev!

5. Endla "Härra Huu"
Lapsepõlve üks lemmikraamatuid, klassiõe ema tõlgitud kah veel kõigele lisaks :) See imelik onkel on nii omapärane ja vahva. Trupp ka täis lemmikuid...

6. Piip ja Tuut Teatri noorteprojekt "Siil Felix teeb bändi"
Need noored on juba 2 aastat tulnud välja heade, tasemel noortelavastustega, seega on tekkinud juba teatav kindlustunne, nende asju vaatama minnes. Seekord on trupiga liitunud ka Franz Malmsten, mis ainult lisab huvi, mida Leelo Tungla loost koos lauludega on kokku loodud-lavastatud-mängitud.

7. Vene Teater "Erik ja Anna. Armastuse kunst"
2 Vene Teatri lemmiknäitlejatest Tatjana Kosmõnina ja Sergei Furmanjuk koos laval... Jaak Allik lavastab ning alati aktuaalsest teemast, ehk "armastusest"!

8. Kellerteater "Kelder"
Kellerteater kutsub "keldrisse" - kui stiilne... üks kahtlane päkapikk, mida mängib Riho Rosberg - see ei ole huvitav ainult lasteetendusena, vaid ka päriselt, puhtalt enda huvist! :)

9. Sõltumatu Tantsu Lava "venus.me"
LGBT teema, Queer ja klubikultuur alternatiivmuusikalina. Erinevate etenduskunstide sümbiooslavastus, ehk gesamtkunswerk 4real.
----

10. ERM Teater "Kuidas Prõmm ja Neh jõulud tegid"
Loobun juba ise eoses, aga kui mul oleks laps vastavas eas, siis neid tegijaid tahaks küll väga näha. Minu jaoks uus ja huvitav lugu ka.

11. Kuressaare Teater "Kes on punamütsike"
Liiga kaugeks jääb paraku praegu lasteetenduseks kohalesõit, aga huvitav lähenemine vanale heale loole on ju alati teretulnud nähtus. Arendab kindlasti ka laste arusaama nii teatrist, kui lugudest laiemalt.

12. Vene Teater "Pähklipureja"
Siiani ongi vaid raamat loetud ning ballett nähtud... kuigi ise heaga loobun... sest kui, siis tahaks seda koos vastavas eas järeltulijaga nautida.

13. Eesti Noorsooteater "Jõulurännak kõige pisematele
Seda oodatakse vaatama kõiki 1-3 aastaseid lapsi. Ise ootan "vanaisaks" saamist (ehei, veel pole seda "oodata" :) Lihtsalt, et kui "kunagi"... siis tahaks ka jälle "sellisestki" teatrist osa saada :)

Kommentaare ei ole: