esmaspäev, 8. detsember 2008

Kohtumine Urve Paloga ja laulmine

Eelmisel esmaspäeval, umbes lõuna ajal, astus mu kontori uksest sisse Eesti Rahvastikuminister. Eks see oli natuke enne teada ka, et "võibolla" ta tuleb, aga ega kunagi ju ei tea ka, mida olulisemat sellistel inimestel võib viimasel hetkel ette sattuda.

Aga ta tuli ning koos temaga umbes 8 liikmeline delegatsioon. Ma olen praeguse valitsuse liikmetest varem kohtunud pea-, majandus ja kommunikatsiooni-, rahandus-, välis- ja kultuuriministritega. Ehk Palo on seega kuues minister. Ma pean tunnistama, et ma ju teadsin ennegi, et ta on kena ja meeldiv inimene, kuid temaga näost näkku vesteldes oli ta veel kenam ja veel meeldivam. Ta tundis ennast kohe nagu kodus, kuigi meil ju remont käimas ning kõiksugused kastid seinte äärtes ning kardinaks lihtsalt mingi riie. Aga ta tuli ja istus mu külaliste-disaintoolile ning vestles nii mõnusalt, nagu me juba ammused tuttavad. Jah, ma tean, et poliitikud ju peavadki olema sellised, aga sellegipoolest kõik ju ei ole. Mul tekkis natuke koolipoisi tunne ning istuda ei julgenudki...muidugi eelkõige sellepärast, et kaaskonnas oli ka mitu naisterahvast veel (kantsler, konsul jne) ning kuidas ma siis ikka istuda saan...mats ma ju olla ei taha :)

Kolm asja, mis mul eriliselt meelde jäid on esiteks see, et ma hämmastusin kui pikk ta on! Ok, mitte nii pikk kui mina ja ammugi mitte nii pikk kui mu töökaaslane, aga kogu oma kaaskonnast oli ta vist küll kõige pikem. Teiseks see, et ta küsis Eesti Spa-de kohta. Ja kui siis sellest sai räägitud, et mis ja kus on ilusamad jne...siis tema omalt poolt kiitis Värska Spa-d, sest ta on osaliselt sealtkandist... nii õige suhtumine, isegi kui see teema polegi otseselt tema rida... Ja kolmandaks oli see, mida ta küsis ära minnes. Nimelt, et kui me Eestist räägime rootslastele, et mida me siis kiidame? Mu kolleeg, kellele see küsimus ehk kõige otsemalt oli suunatud, loetles need tavalised asjad, et Tallinn ning tema vanalinn ning teised linnad oma looduse või muude vaatamisväärsustega. Minister küsis: "Aga Eesti ilusad naised?" Mu kolleeg läks hämmingusse hetkeks ja ütles, et seda teemat ta ei julge puudutada. Eelkõige sellepärast, et Rootsis on selline film tehtud nagu "Torsk på Tallinn", mida paljud on näinud ning mis ehk alandab mõnes mõttes Eesti(s elavaid) naisi. Ja sellepärast ta hoidub sellest teemast, kuigi teab väga hästi, et Eestis on ilusad naised...

Vaene mees põdes seda tükk aega hiljem, et kas ikka ütles õieti. Ma ütlesin, et ärgu põdegu. Võibolla oligi konksuga küsimus, et näha kuidas reageerime :)

Vaatasin, et Urve Palo on lõpetanud minuga sama kõrgkooli, kuid keskkooli lõpetaski Värskas (sündinud on ta Haapsalus 10.06.72). Ta kuulub sotsdemmide erakonda ning on majanduse taustaga, ehk raamatupidamist, eksporti, reklaami ning ettevõtte juhtimist on tema CV-s. Räägib vene ja inglise keelt. Ehk üpris tagasihoidlik keelteoskus, aga ehk need kaks on ka ühe Eesti ministri jaoks kõige olulisemad. Minu jaoks on oluline, et ei peaks häbenema inglise keelt mitterääkiva ministri pärast (olen seda kunagi minevikus pidanud tegema)...sest kui inimene inkat ei oska, siis ma leian, et võiks jääda taustategijaks.

Ministri põhilistest Rootsi visiidi teemadest võib lugeda siit. Minu meelest ta on kõikide aegade üks kenamaid poliitikuid. Väga sümpaatne mulje jäi.

Järgmisel päeval ta käis ka Stockholmi Eesti Koolis külas. P tuli koju ning rääkis õhinaga, et neil käis minister koolis. Ma küsisin, et mis Te temaga siis seal tegite? P ütles: "Noh, ta ütles, et ta tuli sellepärast Rootsi, et tahtis teada kas me laulda ka oskame? Noh ja me siis laulsime talle, et ta näeks, et me oskame."
Ise nii tähtis, sest minister oli rahule jäänud :)))

4 kommentaari:

Sehkendaja ütles ...

Minu arust ka väga sümpaatne minister, üldse sümpaatne inimene. Miskipärast materdatakse igal pool muidugi. Aga teda vaadates olen ma tegelikult rahul oma valimistel tehtud valikutega.

Danzumees ütles ...

Ma pole näinud valitsuse infotunde siin Rootsis olles...aga tihti on ministritel raske oma mõtteid seal koondada ja siis võivad tekkida ka kummalised arvamused neist. Ning siis on ju lihtne kohe materdada ka.

Mina võtan seda nii, et mida ta teeb ja kui palju ta ikkagi seda Eesti asja ajab...ega muidugi ei ole ju kunagi teise inimesega 100% nõus kõikides teemades. Aga mulle meeldib, et ta tegutseb ja toimetab ning temast on pidevalt juttu, et tal on mingi uus teema käsil või üritab oma ideid ellu viia. Ei istu lihtsalt mugavalt oma aega ära.

Ja eks naisterahvas...kena välimusega...ja siis kohe mõnedel "rumalatel" inimestel on eelarvamused. Ta on ministrina ju esimest korda ning kindlasti veel natuke krobeline...aga eks kogemusega tuleb ka oskust ja enesekindlust. Nii on ka teistega olnud. Muidugi mõni on juba kogenud poliitik, kui ta ministriks saab, aga mitte kõik.

Loodetavasti ta nüüd ei saa mõne bläkiga hakkama, et peaks oma sõnu siin sööma hakkama :)

Igatahes jäi sellest kohtumisest minul küll temast väga meeldiv mulje.

valgeseelik ütles ...

Meil käis ka Urve Palo külas, tõesti väga meeldiv ja väga PIKK naisterahvas.
Meesterahvas, kes teda pärast lilledega tänas, juhtus vastukaaluks väga lühike olema, temast tunduvalt lühem. Loodetavasti ei tundnud neist kumbki seepärast halvasti.

Danzumees ütles ...

Ma usun, et Palo on harjunud sellega kindlasti. Rootsi võrdõiguslikkuse minister, kellega ta siin ka teistehulgas kohtus, see on ka üks tibatilluke naisterahvas...aga ega oma pikkusele ei saa ju midagi parata...see polegi minu meelest üldse oluline. Ainult et selles mõttes, et kui oled ministriametis...siis on ju omamoodi sobilik, et oled "üle teiste" :)

Ma olen ise ka pikemat kasvu (1,90) ja kui vahest harva olen sattunud mõne endast pikema naisterahvaga rääkima, siis natuke kohmetun vist küll hetkeks, sest tihti naised minust pikemad ei ole ja see on minu jaoks ebatavaline...aga nagu ütlesin, see polegi üldse oluline. Oluline on ju, et inimene on heatahtlik ja austamisväärne :)