kolmapäev, 21. aprill 2010

Taani tuur 12.-15.04.2010


Viibisin 4 päeva Hamletil külas :) Ehk siis Taanimaal, "Hans Christiani maal", seoses tööga. Selle aja jooksul sai rendiautoga läbitud natuke alla 1000 km. Kaaslasteks Margus ja Krista ning Kopehaagenis giidiks Kristel. Saabusin esmaspäeva hommikul vara ja sõbrad-töökaaslased olid juba enne mind kohal. Rendiauto võtmed käes, suundusimegi kohe autosse. Broneeritud Audi asemel saime Saab-i, kuid tühja sest margist, peaasi, et GPS töötab. Ja oi kui mugavaks osutus see Carmeni juhendamisel vajalike sihtide leidmine. Esimeseks sihiks Slagelse linnake, kus esimene kohtumine ja pärast seda Kesk-Jüütimaale ning Århus-i linna, kus asus meie esimene ööbimiskoht. Ülaloleval fotol on tüüpiline Taani maastik - lauge ja kõikjal tuulegeneraatorid - maal, vees - you name it.

Ja ületatavat vett jääb teele Taanis kõikjal. Pikad sillad - kallid sillad. Üks ületus, ehk üks ots Jüütimaale maksab eesti rahas ca.500! Peab olema põhjust, et sinna minna :) Kuid teed on mugavalt korras ja laiad - 4 realised ning kohati isegi 5 realised ühes suunas. Kuna kaubaautodel on kõiksuguseid soodustusi, siis on märgata kollaseid numbrimärke kõikjal - ka paljudel sõiduautodel. Tegime teel kohvikupeatuse ühes bensukas, sai natuke magusanälga rahuldatud - Taanis saab ju "danish"-eid süüa :) Kuid ma siiski jätsin seekord veel taanlaste kallale hammastega ründamise ning leppisin vaarikakoogiga :)


Århus võttis meid vastu kevadiselt. Jõudsime kohale umbes kella 17 ajal ning pärast reisikottide hotelli viskamist, läksime kolmekesi linna uurima. See kena kohvik näiteks jäi teele ette. Stiilselt paigutatud sidruneid ja apelsine oli tegelikult terves linnas. Justkui nad ühiselt peaks seda seal mingiks ilustuselemendiks, mida see ju ongi :) Tegemist on "Taanimaa Tartuga", lisaks "ülikoolilinnale", on see Taani teiseks suurim linn. Linnas pesitseb umbes 40000 üliõpilast ja seda oli hästi näha ka tänavapildis - "noorte linn". Sulasime sisse nagu valatult :)


Hmm- Oksekotti tahad süüa? Või uksekoodi? Nimelt tahvlile oli kirjutatud, et nad seal kasutavad 100%-list oksekod-i oma burgeriteks :) Me ei jäänud siiski seda kohalikku hõrgutist nautima, vaid kõndisime edasi...



Üsna hotelli lähedal oli selline porno-purskkaev - "Agnete og Havmanden", ehk maakeeli Agnete ja Merimees. Ma küll arvasin, et see on sarvedega seesamune, aga ei, Merman hoopis.


Hotelli kõrval asus Århusi Raekoda. Pimedas meenutas selle torn Tallinnas asuvat Vabadussammast. Selle vahega, et Århusi torni valgustus töötas. Selle järgi oli hea õhtul hotelli tagasi orienteeruda.


Tegemist on ka Taani tähtsaima sadamaga, kuid mere äärde me ei jõudnudki. Veekogudest linnas jäi ainult see läbi kesklinna kulgev kanal ette. Ning kanali ääres, nagu ikka, olid restoranid-baarid oma terassidega reas.


Taamal on näha Århusi Toomkirikut, mille ehitamist alustati 12 sajandil ning mis on üpris tüüpiline gooti stiilis kirik. See olevat kõige kõrgem ja pikem katedraal Taanis. Ees on järjekordne stiilne purkkaev Århusi kesklinnas.


Tänavalatern. Århusi külastanud inimeste näod, kes on oma südame jätnud Jüütimaale ja näo tänavalampi :)



Hmmm, et sellist kraami müüb see apteek... ja kus on saba? Sellise kalli asja järele peaks olema karjuv vajadus ja hullem nõudlus või pole seda mitte? Võibolla pole rahvas lihtsalt avastanud seda nänni - kiirustage kodanikud, enne kui "otsa saab" :)


Mul on õllesoolikas puudu ja sellepärast ei saanud oma kaaslaste kombel Taani kuulsaid "ökoloogilisi" ja "extra ökoloogilisi" õllesid proovida. Selle asemel pidin midagi muud leiutama. Küsisin siis kelnerilt, et mida ta soovitab? Ta võttis hetkeks mõttepausi ja siis välgatas. Justkui pirn oleks ta peakohal süttinud - tal on minule midagi! :) Nimelt kohalik siider. Ja no ma söön oma mütsi ära, kui see pole mu senise elu parim siider! Potentially the best cider in the whole wide world. Õunasiider, mis on maitsestatud pärnaõitega, kui mu taani keel mind ei peta :) No pagan, selle siidri pärastki peab kunagi veel selle koha üles otsima. Nimelt see osutus nende ainsaks pudeliks. Soovitati järgmisel päeval tagasi tulla. Muidugi suutsin oma kiidulauluga oma kaaslased ka pöördesse ajada ning nad tahtsid tingimata järgmisel õhtul sinna tagasi minna, seda hõrgutist maistma. Läksimegi. Ainult, et kui kohale jõudsime selgus, et koht on terveks õhtuks reserveeritud. Petekas! Ja mis kõige kurvem, kõndisime terve kesklinna piki ja põiki läbi, kuid üheski teises kohas seda imejooki ei pakutud. Pidime lõpuks leppima millegi palju kehvemaga. Too esimene õhtu oli üldse lõbus, ma ju kasutan alkoholi nii umbes 3-4 korda aastas ja nüüd oli just selline mõnus küünlaõhtu, et võiks... Rääkisime palju elust ja inimestest ning juttu voolas ja oleks voolanud pikemakski. Aga järmine hommik oli vaja varakult startida ning umbes kümneks olime tagasi hotellis. Hommikul siis suunaga Viborg ja Odense ja õhtuks tagasi Århusi. Kusjuures mainimata ei saa jätta, et järmisel päeval kui sai natuke mahti poodlemisega tegeleda, ründasin üht ehetepoodi, mille vaateaken silma jäi. Oli see vast põnevaid asju täis. Hoopis teistsugused, kui Stockholmis müüdav sepistatud kraam. Oleks mul raha, ma oleks oma naisele selle poe pool tühjaks vist ostnud. Lõpuks leppisin siiski ühe asemel kahe sõrmusega. Hõbedased, üks granaadi ja teine mustade oonüksitega. Mu peas sellel hetkel (ausalt!) oli plaan - üks viia reisikingitusena ja teine jätta suvist sünnipäeva ootama... aga noh, ma olen ju täiesti kannatamatu. Muidugi andsin need kohe esimesel päeval koju jõudes talle ära :) Sain veel Krista käest pragada, et kui ta oleks teadnud, et ma nii kergesti seda rada lähen, oleks ta ühe enda kätte hoiule võtnud :) Noh, mis peamine naine oli rahul ja õnnelik ja mina ju ka siis õnnelik...


Edasi järgmisel hommikul ühest teepealolevast väikelinnast ja töökohtumisest läbi - tagasi Kopenhaagenisse, kus Saatkonna majandusesindajaga koos käisimeühel töökohtumisel ning edasi juhendas ta meile hotelli kätte. Selline vaade avanes toast. Ees on näha Kopenhaageni Planetaariumi... Plaanis oli ka õhtul, pärast kohtumisi, võimalusel klassiõele - Maarjale külla minna, aga ma pidin kambas kaasas olema ja giid oli meil ju ka omast käest võtta... ning mul Kopenhaagen puha nägemata, siis õhtul otsustasin, et ei mängi "erakut" ja hoidsin end teise reisikaaslastega kokku, kuigi hing kiskus klassiõega kohtuma :) Ehk õnnestub siis suvel Eestis näha või kunagi tulevikus Kopis...


Kopenhaageni Raekoda. See oli meie giidituuri algusmeetritel. Sealt edasi liikusime Kopenhaageni jalakäijate tänavale. Ehk põhi-poodlemistsooni (me küll ei ostnud, ega isegi ei astunud ühessegi poodi sissegi).


Yeah, call me a freak, but I'm a sucker 4 beautiful fountains :) Noh, tegelikult jäi see siin lihtsalt tee peale ette ning mobiiliga tehtud fotodest väga palju normaalse valgustusega pilte polegi võtta. Kuid ilusad purskkaevud on ju ilusad :)


Kopenhaageni kesklinna kanal, mille ääres restoranid ja baarid reas. Me kõndisime esiteks sealt mööda - kuid siis tulime tuldud teed ka hiljem tagasi ning umbes selles punase sildiga kollases majas istusime hilisõhtut veetma. Rääkisime ka palju tööjuttu, kuid Taanis pikemalt resideerunud inimese muljeid Taani ja sealse elu kohta oli väga huvitav kuulata. Võileibu seekord ei söönud, sest enamvähem kõikidel kohtumistel üritati meile neid uhkeid, Taanis nö.traditsioonilisi, erinevate 100 kattega võileibu sisse ajada. Ja eks neil tavaliselt see õnnestus kah. Sedapuhku oli minul üldsegi paastupäev ja Margus vist sõi suppi ja tüdrukud tarvitasid ainult kangemat kraami. Keegi pidi ju "meeste" eest ka väljas olema :) Noh, tegelt ma olin vist ainuke luuser, kes loobus... a sedagi ainult põhimõtete pärast, olin ju tublilt juba õhtuni vastu pidanud ilma kaloriteta. Ja eelnevatel päevadel sai tõsiselt endale nende võileibadega liiga tehtud. Kontroll peab ikka ka olema!


Kanalis oli selliseid laevukesi. Millegipärast meenutavad need majad ja see atmosfäär Amsterdami. Taani eramajad muidu on sellised pisikesed ja armsad ning hoolitsetud, justnagu nukumajakesed. Ohh, Kopenhaagen on üldse ilus linn. Minu meelest palju ilusam kui mistahes teised Skandinaavia linnad... Seni külastatud Skandinaaviamaa linnadest igatahes lemmik.


Kopenhaageni uus ooperimaja. Vinge arhitektuuriga. Live-s oli see väljaulatuv katuseosa kuidagi eriliselt võimas. Foto on tehtud Draamateatri eest, jalutades kuninganna lossi suunas. Kõrvaolevad korstnad meenutavad mulle Titanicut.


Mingi suvaline majake mere ääres. Stiilsed luugid!


Ja siin ongi jalustuskäigu siht - sissepääs kuninganna lossihoovi. Margarethe II polnud kodus, sest lipp ei lehvinud. Lehed pasundasidki parajasti, palju sellest kui palju ta riigile maksma läheb. Peatselt, ehk siis praeguseks juba eelmisel reedel (16.04) oli tema 70 aasta juubel. Rahvas vist üldiselt armastab teda, selline mulje jäi, aga eks neid viriseijaid on ikka igal pool. Muidugi kogu perekond on parajalt värvikaid tüüpe täis ja annavad juttudeks palju põhjust. Minule meeldis üks pisike fakt, mille wikipeediast avastasin, et kuninganna ise olevat osalenud Tolkien-i Sõrmuste isanda taani keelde tõlkimisel :)


Ja siin mu viimane foto Kopenhaagenist ongi - Tivoli õhtuvalgustuses. Jalutasime hotelli suunas. Tegime järgmiseks päevaks plaane. Kuna meie arvestatud kohtumine jäi taanlaste pärast ära ning lennukipilet oli alles õhtuks, siis plaanisime külastada Suursaadikut ja saatkonda ja võibolla võtta midagi kasulikku veel ette. Hommikul ilmus aga info vulkaanituha kohta. Ma ei tea, mis mulle sisse läks, aga ma tundsin, et pean kiirest lennukile saama ja koju lendama... Helistasin Estravelisse ja proovisin piletid ümber broneerida. Täiesti nagu vaistuomaselt tegutsedes. Aega enam lennuni tegelikult ei olnudki, aga haarasin oma kraami, soovitasin ka Kristal minuga kaasa tulla, sest Margus pidi nagunii veel Taani päevaks jääma... noh, rest as they say is history. Me saime ennelõunase lennukiga tulema, Kopenhaageni lennujaam suleti täielikult kell 18 (meie esialgne lend pidi väljuma pärast 19-t), Margus jäigi sinna lennuvangi... Mõnikord lihtsalt peab oma sisemist häält kuulama ja seda usaldama. Lõpp hea, kõik hea... Ainult, et huvitav mis saab laupäevase USA lennuga... peab pöidlad juba pihku võtma... Homme õhtul saab igatahes laevaga Eestisse sõita - tuhapilv laevade liiklemist õnneks ei peata. Ülehomme vaja ministri juurde minna ühe olulise potentsiaalse investoriga.

6 kommentaari:

Elina A. ütles ...

Ärapääsemisega Sul siis vedas! Mõtlesingi juba, et kas jäid Taani tuhavangi ja hakkasid laevadega Rootsi poole seiklema...

Danzumees ütles ...

Jah, tõeline napikas oli. Mul oli kohe tunne, et tuleb kiiresti tegutseda. Ja õnneks üldse jõudsime sellele varasemale lennule. Kui ma Estraveliga asjad jonksu sain, oli lennu väljumiseni umbes 2 tundi, aga meie olime ikka veel alles kesklinnas. Taksojuht tegi tõelist rallit ja kõik muu laabus ka. Kuigi mu reisikaaslase piletit ei tahtnud checkin aktsepteerida. Aga nagu öeldud - lõpp hea kõik hea.

Elina A. ütles ...

Unustasin mainida, et meil hakkasid sugulased samal päeval Taanist lennukiga Eesti poole sõitma (ma ei teagi, mida seal isa koos kahe tütrega tegi), lennuk tõusis juba õhku ära ja siis tegi hädamaandumise mingil saarel. Ma polegi kursis, kas nad on nüüdseks koju tagasi jõudnud või on ikka veel saarel lõksus. Lastele võib see iseenesest tore elamus olla. On, mida koolis teistele rääkida ja samas ka legaalne põhjus koolist puududa.

R ütles ...

Oh, kus vedas...ma kohe ootasin, kunas kirjutad, et kuidas läks.
Aga jah, järgmised lennud on önnemäng.
J siin lykkas yhe reisi edasi, aga siis ootavad ees plaani järgi järgmised...näis mis sest asjast niimoodi saab, kaupadega sama lugu.

Reisikiri oli päris huvitav minu jaoks, just see ala on mul täiesti avastamata. Aina ainult yle lennanud...

Danzumees ütles ...

Vedas jah :)
Tundub, et nüüd vaikselt hakkavad ka lennud jälle toimuma. Täna raadios teatati, et 80% Euroopa lendudest on täna töös. Laupäeval on siiski lootust äralennuks, vähemalt hetkeseisuga. Räägitakse ka ju mingist teisest, suuremast vulkaanist...

Anonüümne ütles ...

Århusi torn erineb Tallinna sambast oluliselt - selle tipus ei lömita rist.