esmaspäev, 19. aprill 2010

Täna teatatakse Draama-festivali põhiprogramm - khm khm "teatati"...

Tänavuaastane DRAAMA 2010 festival läheneb tasapisi. Üritus toimub 6.-12. septembril ja nagu ikka Tartus. Täna, 19. aprillil, kutsus Eesti Teatri Festival Tallinna Linnateatrisse pressikonverentsile, kus tehakse teatavaks need kaheksa Eesti teatri lavastust, mis on valitud festivali põhiprogrammi.

Festivali korraldamispõhimõtted on tänavuaastasest festivalist alates muudetud. Suur muudatus on juba seegi, et nüüdsest toimub festival igal aastal. Kuid lisaks sellele, ei koosne festivali põhiprogramm enam kõikide Eesti teatrite enda saadetud menutükkide valikust. Kui minult küsida, siis päris aus lahendus, sest nii palju on ka projektiteatreid ja erilisi rühmitusi, mis eelmiste kriteeriumite põhjal kõrvale jäid. Sellel aastal on festivali põhiprogramm kuraatorikeskse valikusüsteemi tulemus. Kuraatori valik pole lihtsalt mingi nö.paremik kahe viimase hooaja lavastustest, vaid põhjendatud kunstiline tervik. Kuraatori eesmärgiks on oma valikuga tuua teatripildist välja tendentse, mis just talle olulised on tundunud sel ajahetkel ja –perioodil.

Kaheksa lavastust põhiprogrammi on seekord välja valinud teatrikriitik, -teoreetik ja ajakirja Teater.Muusika.Kino peatoimetaja Madis Kolk, kes ka pressiüritusel 19. aprillil oma valiku teatavaks teeb ning põhjendused lisab.

Hmmm, kui mina saaksin selle programmi koostada - 8 lavastust ja kui võtta tervikule üldisemalt mingi kunstiline eripära ühtset joont andma, mille põhjal oma valik teha, siis esiteks valiksin nö.intimsemat sorti teatri - max 4 näitlejat ja kui need välja valida tükkide hulgas, mis on näiteks esietendunud sellel või eelmisel aastal, siis oleksid minu valikud järgnevad:

Endla: Esimesed suudlused
Linnateater: Ma armastasin sakslast, Kes kardab Virginia Woolfi?
NO99: Pea vahetus (seal ju küll ka koor, kuid rolle ikkagi ainult 2-3), Kes kardab Virginia Woolfi?
Rakvere Teater: Toatüdrukud
Ugala: Küünlad põlevad lõpuni (võibolla hoopis "Kogujad"... aga seda mul pole veel õnnestusnud näha)
VAT Teater: Ingel, ingel vii mind taeva

Kui aga valida vana põhimõtte järgi, ehk eelmise paari hooaja parimad tükid igast teatrist max 1 (jättes kõrvale otseselt ainult suvel mängitavad ja projektikorras tehtud lavastused, nagu näiteks lavakate omad), kuid ikkagi piirata seda 8 lavastusega, siis oleks minu valik järgmine (hämmastav, aga polegi niiväga erinev sellest eelmisest valikust :)):

Augustikuu - Eesti Draamateater
Don Juan - Vanemuine (ma pole paljukiidetud "Kuningas kes kippus..." veel näinud)
Esimesed suudlused - Endla
Hecuba pärast -Linnateater
Ingel, ingel, vii mind taeva -VAT teater
Küünlad põlevad lõpuni - Ugala (mul veel nägemata "Kogujad", "Piloot" ja "Stockmannid", mis kõik kevadel neil kavas)
Pea vahetus -NO99
Toatüdrukud -Rakvere teater

Lisaks ju terve trobikond lavastusi veel nägemata, mille kohta palju häid sõnu ringlemas.Eks siis näis, mida neist minu valikutest õnnestub Tartu-rahval näha... Ja ehk on ametlikus valikus ka midagi sellist, mida isegi loodaks vaadata...

---------------------
TÄIENDUS:

Valitud lavastused, ehk PÕHIPROGRAMM järgmine:
"Eesti meeste laulud" (Nargen Opera & Von Krahli Teater)
"Kirsiaed" (Eesti Draamateater)
"Kes kardab Virginia Woolfi?" (Teater NO99) ***
"Kevade" (Vanemuine)
"Meie, kangelased" (Tallinna Linnateater) ***
"Mässajad" (Endla Teater) ***
"Pea vahetus" (Teater NO99) ***
"Toatüdrukud" (Rakvere Teater) ***

Tärniga tükid on minu poolt küll VÄGA soovitatavad :) ERITI: "Kes kardab Virginia Woolfi?", "Pea vahetus" ja "Toatüdrukud".
"Kirsiaed" minule ei meeldinud üldse ja "Kevade" ning "Eesti meeste laulud" on mul veel nägemata... Mõlema kohta on küll kuulda olnud palju head. Kuigi "Kevade" pole ju "draama"... see on ju festival "DRAAMA"... või sain ma millestki valesti aru :) Eks kindlasti pressikonverentsil seletati asi lahti ka, aga ma ju siin 500 km kaugusel :)
Hea meel on ka näha "Mässajaid" selles nimistus. Mul on selline tunne, et see tükk on saanud teenimatult vähe tähelepanu. Ja "Meie kangelased" lihtsalt peab kohustuslikus korras DRAAMA-st läbi käima, muudmoodi poleks see lihtsalt võimalik. Ma ise oleksin küll eelistanud "Kes kardab Virginia Woolfi?"-de kõrvutamist.

2 kommentaari:

Merli Vajakas ütles ...

Kusjuures mulle pakkus ka meeldivat kogemust näha Endla "Esimesed suudlused".

Danzumees ütles ...

Endlat esindab sedapuhku hoopis "Mässajad"... mis on lavastuslikus mõttes isegi mõnevõrra huvitavam :)
Sellest on liiga vähe räägitud ja täiesti teenimatult peetakse ainult "noorte" tükiks. Kuigi ka seda see mingitpidi ju on ka, aga samas sobib ka vanematele.