laupäev, 24. jaanuar 2009

2008.aasta SUUR Aunimetuste Kokkuvõte (teater, kirjandus, film, muusika, tv)

Siin need mu 2008. aasta parimatest parimad ja minu jaoks ajalukku minevad nimed ongi reas. Kus võimalik, sinna pistan ka pisikese edetabeli juurde, et tulevikus näha, kuidas mõned asjad mu sees kasvavad ning liiguvad seda sama edetabelit mööda ülespoole. Nii see on siiani juhtunud ja juhtub ka kindlasti tulevikus. Kuid lemmikud jäävad millegipärast lemmikuteks :)

DTVA:

PARIM VÄLISMAINE DRAAMA/KOMÖÖDIASARI
Mul on kahe esimese koha sarjaga täpselt nii, et üks aasta või üks hetk on DH lemmik, siis jälle PB. Kuid hetkel, kus DH on läinud jälle nii mõnusaks (nii põnev, et hüpati niimoodi palju aastaid edasi ja väiksed lapsed on järsku suured...uued probleemid kah koos sellega), siis otsustasin selle sarja troonile upitada. Kurb on muidugi sellepärast, et nii 5.; 6. kui ka 9. koha sarjade tegemine on tänaseks juba lõpetatud...see ehk näitab mu "kehva" maitset? :) Eriti kahju on Cashmere mafia-st, sellest oleks vabalt võinud saada uus "Sex & the city". Naljakas, dramaatiline, südamlik ja südametu - hea mix kõigest. True blood-i vampiiridraama köitis mind nii palju, et vaatasin kõik osad ning jäin ootama ka uut hooaega, mida õnneks lubati viimase osa lõpus. Kummaline, et kogu mu lemmikujoru on selline "naistekate" rida (välja arvatud ehk 2., 3., 8. ja 10. koha sarjad), aga ju need siis mu praeguse elu kõrvale pakuvad seda, mida tahan näha ning mille emotsioone tunnetan paremini, ei tea? Samas, kas "True blood" on naistekas? Ja "Prison brerak" on ju ka paljude naiste lemmik...seega kus tegeliult lähebki see piir enam? Igatahes siin see mu TOP 10 on.

1. Desperate housewives
2. Prison break
3. Entourage
4. True blood
5. Cashmere mafia
6. Miss guided
7. Men in trees
8. 30 Rock
9. Big shots
10. Shark

PARIM VÄLISMAINE MUU SARI
Jah, mis seal salata, olen võistlus-realityte fanaatik. Muidugi mitte kõigi, ikka nende, millel pointi näen või kui pointi ei näe, siis nad lihtsalt paeluvad mind vajutates "minu" õigetele nuppudele :)
Eelkõige muidugi TANTS! Ega ma muidu "Danzumees" ei oleks :) Kuigi näiteks "Tantsud tähtedega" mulle eriti ei meeldi... ühegi maa versioon, kui aus olla. Tegelikult sama palju olen ju ka "Teatrimees" või "Raamatumees" või "Filmimees" :) Aga jah, "So you think..." on olnud mu lemmiksaade selle sarja algusest peale ning õnneks pole lõppu ka näha, sest see sari tundub meeldivat ka massidele. Donald Trump ning tema "äriülesannete" lahendamine, on samuti üks mu lemmikuid juba aastaid. Sedapuhku "tuttavate" osalejatega. X factor on inglise versioon Eesti otsib superstaari saatest, kuid Inglismaa formaat on kordi huvitavam, kui teistes riikides! See, et valitakse 12 osalejat, kellest: 3 poissi alla 25 aastased, 3 tüdrukut alla 25 aastased, 3 ansablit ning 3 üle 25 aastast osalejat...see annab palju erinäolisemaid osalejaid ning lõppkokkuvõttes tase on ka palju kõrgem! Big brother on see nö. "mõttetu" sari siin listis, kuid just Ameerika versioon on minu meelest kuidagi osavalt kaasakiskuv. Mole, ehk Mutt, kus keegi osalejatest on "vastutöötav võistleja", keda kõik püüavad ära arvata ning seeläbi finaali pääseda, oleks olnud mu tabelis märksa kõrgemal kohal kui see oleks sama hea olnud kui eelnevatel aastatel. Seekord poleks kuidagi olnud võimalik õiget ära arvata, liiga raskeks oli see minu meelest tehtud. "Uued sarjad" asuvad 9. ja 10. kohal. Reality bites back oli nii mahlakas paroodia kõikidest reality sarjadest ning muidugi kuna seal osalesid "Last comic standing" sarjast tuttavad koomikud, siis see tegi veel eriti naljakaks ning vahvaks selle pisikese sarja. Ning Step it up & dance, kus osalesid profid tantsijad, selliseid sarju pole minu meelest kunagi piisavalt :)

1. So You think You can dance (USA&Australia&Canada)
2. Celebrity Apprentice (Apprentice UK)
3. X factor
4. Project runway (USA&Australia&UK&Canada)
5. American idol
6. Big brother
7. Survivor
8. Mole
9. Reality bites back
10. Step it up & dance

PARIM EESTI DRAAMA/KOMÖÖDIASARI
Siin käis võistlus peamiselt 2 sarja vahel (OL ja Tuulepealne maa). Kummaline, et mõlemaid sarju kirjutab sama kirjanik...ju see on siis minu maitse? Kuid Ohtlik lend on selline kingitus Eesti telemaastikule, kus on käinud läbi peaaegu kõik Eesti head ning olulised näitlejad. Ning need lindistatud osad töötavad ka väga hästi lastele näitlejate tutvustamise materjalina. Loodetavasti selle sarja tegemist ikka jätkatakse!

Ohtlik lend

PARIM EESTI MUU SARI
Kas Teatriõhtut üldse võibki "sarjaks" pidada? Ma põhimõtteliselt ikka pean. Kuigi mul õnnestub siin "Eestist ära olles" nii harva seda näha, on see ikkagi kõige parem, tähtsam ning vaimustavaim asi, mis televiisorist tuleb!

Teatriõhtu

PARIM TELE - NAISNÄITLEJA
See 47-aastane naisnäitleja on Oscari-kandidaat, Emmy ja Kuldgloobuse võitja ning paljude teiste auhindade võitja ning kandidaat. Ja see on tema rollidest ka näha!

Felicity Huffman - Desperate housewives

PARIM TELE - MEESNÄITLEJA
Härra Oja on justkui leidnud viimasel ajal mingu uue sügavuse endast! See on hämmastav, kuidas viimasel ajal rollist rolli on temas saamas üks mu lemmiknäitleja. Ning Tuulepealse maa "Isa", kes muretseb talu jätkamise üle ning tema võitlus "kavala" sulasest väimeespoisiga - igas kaadris kus Tõnu Oja osaleb on kulda väärt!

Tõnu Oja - Tuulepealne maa

PARIM ERISAADE
Nii kaua kui nad Oscareid jagavad, kardan ma, et see kategooria on mõttetu iseenesest, sest kõige vingem, huvitavam ning parem "erisaade" on ikka ja ainult:

Academy awards

--------------------------------------------------

DMA:

PARIM VÕÕRKEELNE LAUL
Ma olen Madonna fän juba aastast 1984. Ning pole ka ime, et aasta parimaks lauluks on minu jaoks just nimelt tema uue plaadi esimene raadiotesse paisatud lugu. Kuigi plaadil on ka palju teisi häid laule ja üldse oli selles aastas päris palju head muusikat...

Madonna & Justin - 4 minutes

PARIM EESTIKEELNE VÕI -INSTRUMENTAALNE LAUL
Hedvig Hansoni laul on nii ilus ja puges mulle hinge esimese kuulamise järel. Mitte ainult plaadi parim laul vaid üldse üks Hedvigi parimaid.

Hedvig Hanson - Kes Sind on näinud

AASTA UUSTULNUK
Sellel aastal väga palju uusi lemmikuid nagu polnudki, sellepärast oli valik lihtne.

Amy MacDonald

AASTA KONTSERT
Ma ei saa aru kas see tuleneb ealistest iseärasustest, olen ma laiseemaks muutunud, on mul liiga palju tekkinud teisi huvisid või lihtsalt ei tule piisavalt häid lauljaid meie "maailmanurka", kuid mida aasta edasi, seda vähem käin ma kontserte vaatamas-kuulamas. Sellel aastal käis ju ka Amy MacDonald Stockholmis, kuid kahjuks pidin tööülesannete pärast olema just sellel ajal Eestis. Sama asi on juhtumas nüüd veebruaris, kui Katy Perry tuleb siia. Vast ehk siis Beyonce-le õnnestub mais minna...

Celine Dion Globenis

AASTA PLAAT
Päris hea muusika-aasta oli kokkuvõttes. Palju uusi huvitavaid plaate ilmus. Paljud jõudsid minuni alles 2009. aasta poolel ja seega ilmuvad mu lemmikute nimistusse alles selle aasta lõppedes. Igal tavalisel aastal oleks Madonna uus plaat pannud mu aasta kinni, kuid seekord kuulasin ning nautisin tõesti hoopis Hedvigi uut plaati kõige rohkem (mitte, et Madonna plaat poleks meeldinud...see on kindlal teisel kohal)! Kirjutasin Hedvigi plaadist natuke rohkem ka siin.

Hedvig Hanson - Kohtumistund

2008.a TOP 20 laulud:

1. Madonna & Justin-4 minutes
2. Daughtry-Over you
3. Hedvig Hanson-Kes sind on näinud
4. Madonna-Give it 2 me
5. Amy MacDonald-Mr. Rock n roll
6. A fine frenzy-Almost lover
7. Heino Eller-Kodumaine viis
8. Jace Everett-Bad things
9. Rihanna-Don't stop the music
10. Lisa Miskovsky-Brand new day
11. Emmy Rossum-Slow me down
12. Amy MacDonald-This is the life
13. Trace Adkins-You're gonna miss this
14. David Cook-Billie Jean
15. Hedvig Hanson-Jää kauaks mu juurde
16. 30 seconds to Mars-From yesterday
17. Girls aloud-Call the shots
18. Amy MacDonald-Footballer's wife
19. Daughtry-Crashed
20. Michael Buble-Spiderman theme
---
Lisaks 23 laulu, mis samuti ilmestavad 2008.aastat:

- Katy Perry-I kissed a girl
- Hedvig Hanson-Valge lumi lange mu peale
- Johnny Depp & Helena Bonham Carter-A little priest
- Potbelleez-Don't hold back
- Katy Perry-Hot n cold
- Kelly Rowland-Work
- HU?-Türisalu pank
- Brad Paisley-Waiting on a woman
- Darin-Breathing your love
- Lisa Miskovsky-Another shape of my heart
- Amy MacDonald-Poison prince
- Jordin Sparks ft. Chris brown-No air
- Ting tings-Shut up and let me go
- David Jordan-Sun goes down
- Bruce Springsteen-The wrestler
- Jewel-Perfectly clear
- HU?-Depressiivsed Eesti väikelinnad
- Anna Bergendahl-Have a heart
- Sam Sparro-Black & gold
- Lisa Miskovsky-Lady Stardust
- Sonja Alden-Du får inte
- Metsatöll-Oma laulu ei leia ma üles
- MIA-Paper planes

--------------------------------------------------

DFA:

PARIM INGLISKEELNE FILM
Väga tihe rebimine selle aasta kahe parima filmi vahel - nii DK kui ka Wrestler kui ka tegelikult kogu mu TOP7 on ühel või teisel hetkel tundunud kui "aasta parim". Siiski, kõige suurem üllatus, et mulle võib action film niimoodi meeldida nagu DK, see on väärt tema esimesele kohale asetamist. Seda iga aasta juba ei juhtu. Ning kindlasti mängis väga suurt rolli Heath Ledger-i Jokkeri roll!

The Dark Knight

PARIM MITTE-INGLISKEELNE FILM
Ka siin ma imestusega (oma allpool tulevat TOP30 filmide nimistut vaadetes nentisin, et ei teagi, kumma kõrgemale asetada, kas poolakate "Katõn" või rootslaste "Lase õige sisse"? Mõlemad olid väga-väga head filmid. Kuid ehk see poolakate film oma ajaloolisuse ning tegelikult Wajda väga hea "filmisilmaga" on grammivõrra olulisem. Samas mõlemad filmid on oma žanrites väga hästi õnnestunud. Ei tea, võibolla aja kuludes muudan oma meelt, aga praegu siis nii.

Katyn - Poola

PARIM MEESPEAOSA NÄITLEJA
See on mitte ainult viimase aasta vaid ikka üle väga mitme aasta selline võimas meespeaosa roll! Kuigi eks teisigi väga tugevaid oli ja mitmeid...näitaks oma rolli eest Oscari võitnud Daniel Day Lewis "There will be blood" filmis.

Mickey Rourke - Wrestler

PARIM NAISPEAOSA NÄITLEJA
Naisrollide aasta see 2008.aasta minu meelest ei olnud. Kõigest käputäis "vaimustusi". Kuid see Eesti juurtega Rootsi näitlejanna, kes igapäevaleiba teenib Stockholmi Kuninglikus Draamateatris (Dramaten). Kuigi palju ta seal ka tööd teeb - pidevalt on filmide tegemise tõttu aasta vabaks võtnnud. See roll aga - naine, kes pidi kõrvalt vaatama, kuidas ta mees tema parima sõbrannaga armusuhet peab. Jäädes ise tugevaks... kuid lõppude lõpuks armastust kaotamata kõige selle juures. Selline tugev roll ning huvitavalt teatraalne film üldse. Täpselt minu maitse.

Lena Endre - Himlens hjärta

PARIM MEESKÕRVALOSA NÄITLEJA
Näitleja, kes mulle varem on meeldinud ehk kõigest paaris rollis, kuid pigem pole nagu tahtnud teda ekraanil näha - tegi jokkerist tõeliselt "vapustava" ja "hirmsa" karakteri. Oli ju Jack Nicholson kunagi ka selles rollis hea, kuid liiga "traditsiooniline". Ledger leiutas täiesti uue tasandi "ilge" tegelase näitlemiseks. Ei jää muud üle kui kummardada ning tõelist kahetsust tunda, et filmitulevikku on jäänud suur auk.

Heath Ledger - The Dark Knight

PARIM NAISKÕRVALOSA NÄITLEJA
Minu Mariakene! Mängib selles filmis ju tegelikult iseennast. Nii lahe, et ta sellise omamoodi alandava rolliga nõus oli. Ja seda tugevam roll minu meelest. Täiesti omapärane ning pilkude ja väga väikeste liigutustega loob ta üksi kogu pinge, see on üdini nauditav. Sest vaatajana ju teab kogu tausta :)

Maria Lundqvist - De ofrivilliga

PARIM EESTI FILM
Hea raamat, hea film. Kuigi mul on tunne et sama palju või rohkemgi austajaid oli "Detsembrikuumus" -el. Kuid minu jaoks oli MOS-is palju rohkem kuidagi seda liikumist eri kohtade vahel. Palju sügavam karakterite näitamine ja lugu ise ka palju huvitavam. Üllatusin tõeliselt palju, et see film mulle nii palju meeldis. Lisaks väga vinge kõrvalosa Tambet Tuisult.

Mina olin siin

PARIM DOKFILM
Kuigi Michael Moore-i "Sicko" oli vaatet sama hea, oli Fueli ülesehitus värske ning huvitav ja ma kuidagi tundsin ennast selles mehes ära, kes seda lugu seal jutustas. Nii palju sarnasusi - isegi lapsepõlvest. Aga muidugi pole ma pooltki nii hea inimene nagu tema! Mul on nüüd uus iidol! Silmi avav ning elumuutev film.

Fuel

PARIM MULTIFILM
Vene multiplikaator Aleksandr Petrov on geenius. Tema stiil on nii ilus ja omapärane ning see on talle ka Oscari koju toonud ja mitu nominatsiooni. See vene pooletunnine multifilm on justkui ilus liikuv maal. Lisaks muidugi vene üleeelmise sajandi romantilisus. Aaahh... (leidub muideks ka youtube-is)

Moya Lyubov

PARIM STSENAARIUM
See rõõmurohke "heatujufilm" oli nii leidlike lahendustega. Usun et kõik kes seda filmi vaatavad saavad sellest positiivse laengu ning naudivad neid naljakaid ütluseid ja juhtumeid. See film on nagu päiksekiir :)

Happy-go-lucky

PARIM TEHNILINE TEOSTUS
Oi kui ilus - eriti see kunstiline pool. Juskui teater. Ja teatrisaalist ta ju filmilinale ongi toodud. Ehk algupäraselt on tegemist teatrinäidendiga. Kõik oli kuidagi ehtne kuigi mis mina ka selle ajastu atmosfäärist teadma peaksin. Kuigi olles Londoni muuseumeid läbi ja lõhki kolanud tundis ma selle tunnetuse ära, mille endalegi ette olen kujutanud. Lisaks kostüümid, make-up ja kogu "set decoration".

Sweeney Todd - production design, operaator

KULDNE PORIKÄRBES (Aasta kehvimad filmid)
Ülinõme ja igav Leedu film oli küll selle aasta suurim piin. Täiesti tobe ja mõttetu film.

Nereikalingi žmones (Loss)

2008.a. parimate filmide TOP 30
Nii lahe on tõdeda, et häid filme ei tee ainult ameeriklased, vaid neid tehakse ikka ümber maakera ning tihti mõjuvad need mitte-ameerika ekraaniteaosed hoopis teistele tunnetele ja kuidagi teisiti.

1. Dark Knight
2. Wrestler
3. Happy go lucky (UK)
4. Vicky Cristina Barcelona
5. Katyn (Poola)
6. In Bruges (UK)
7. Låt den rätte komma in (Rootsi)
8. Atonement (UK)
9. Changeling
10. Tummien perhosten koti (Soome)
11. Mamma Mia!
12. Sex and the city
13. Solstorm (Rootsi)
14. There will be blood
15. Die Welle (Saksa)
16. Frozen river
17. Miss Potter
18. Blades of glory
19. Sous les bombes (Liibanon)
20. Maria Larssons eviga ögonblick (Rootsi)
21. Perfume-a story of a murderer (Saksa)
22. Sweeney Todd
23. Baader Meinhof Komplex (Saksa)
24. Kite runner
25. De ofrivilliga (Rootsi)
26. Gone baby gone
27. To verdener (Taani)
28. Den man älskar (Rootsi)
29. Duchess (UK)
30. Rusalka (Vene)

-------------------------------------------------

DRA:

PARIM EESTI KIRJANDUS
Kes muu, mis muu? Tammsaare, kellelt ma igal aastal ühe raamatu loen... Kuna kooli ajal ma pärast 7.klassi kohustuslikus korras ju eesti kirjandust ei lugenud, siis praeguses vanuses ning eluhetkes mõjuvad mulle need "Eesti Kirjanduse Suurkuju" kui hingepalsam. Saaga sai endale väärilise lõpu ning ma sain rahuluse selle raamatu iga peatüki, iga lehekülje, iga lause, iga sõnaga. Täiesti õigustatult on see läbi aja kõige hinnatuimaks Eesti kirjandusteoseks peetud saaga. Uskumatult ilus proosa, uskumatult hästi ülesehitatud lugu, uskumatult mitmetasandiline ning karakterite loomise meisternäide.

A.H. Tammsaare - Tõde ja õigus 5.osa

PARIM TÕLKEKIRJANDUS
Ma olin sõna otseses mõttes šokeeritud kui suvel selle raamatu lugesin. Siiani ei mõista, kuidas inimese aju võib midagi sellist kontrueerida. juba raamatu algusest peale on kõik kogu loo kulminatsiooniks nii oluline. Lisaks need väärtused ning mõtted, mida raamat sisaldab. Selliseid raamatuid tuleb elus väga harva ette. Mul tulid selle lõppedes külmavärinad ja olen siiani selle vapustava loo üle jahmumise sügavuse üle jahmunud :)

John Steinbeck - Me tusameele talv

PARIM LASTERAAMAT
Kes oleks võinud arvata, et papplehtedega raamat võiks olla "aasta parim"? Igatahes nii see nüüd juhtus. Muidugi peab arvestama, et ma ei pidanud "Seltsimees last" lasteraamatuks...muidu oleks Leelo korjanud aunimetuse endale, aga minu meelest oli see rohkem täiskasvanute raamat. Seevastu Grühvel on küll puhas lasteraamat kuid mind kui täiskasvanut võlus see ka. Nüüd sooviks sarja teisi raamatuid ka eesti keelde (mul üks ingliskeelne on...)

Julia Donaldson - Grühvel

PARIM PÕNEVUS/KRIMKA-RAAMAT
Ma lugesin sellel aastal vähe põnevikke. Kuid piisas, et leidsin selle Zafon -i pärlikese ning aasta oli niiöelda "kirjas". Nii romantiline mõte - unustatud raamatute surnuaed ning kogu see ilus lugu. Mis ehk traditsioonilises mõttes polnudki ei krimka ega põnevik. Kuid kindlasti modernne klassik! Zofoni uut raamatut on ińglise keeles oodata juba käesoleval aastal - loodetavasti tõlgitakse see kiiresti ka eesti keelde!

Carlos Ruiz Zafón - Tuule vari

PARIM KOMÖÖDIARAAMAT
Kuidagi on nii juhtunud, et ma pole terve elu Vonnegut-i lugenud. Ise ka ei saa aru kuidas? Nüüd tuleb küll järsk muudatus selle asjaga. K kuulutas nimelt 2009.a. Vonneguti aastaks (minul on 2009.a. Eesti- ja Rootsi kirjanduse aasta). See irooniline maiuspala on tegelikult heaks esmatutvuseks temaga ja tema stiiliga. Selline see mees lihtsalt ongi. Ja nii vaimukas!

Kurt Vonnegut - Kodumaata mees

PARIM LUULERAAMAT
Hämmastav, aga suur luuleraamatute austaja...2008.a lugesin vist kõigest 4? Ja mis teha, tase polnud just eriti tipus. Sellepärast juhtus nii, et "tõlgitud-lasteraamat-mis-on-luulevormis", korjas koore. Kangur-i mahlakas tõlge on vaimukas ning tegelikult väga mõnus pikk luuletus :)

Julia Donaldson - Grühvel

PARIM DOKK-KIRJANDUS
Leelo mälestusteraamat, kus ta räägib ajast, mil ta ema vangilaagrisse viidi on üldse üks viimaste aastate eesti kirjanduse tippe. Saab naerda, saab nutta, saab pisikese Leelo lapsepõlveajastuse hõngu tunda ning pisikese tüdruku elus justkui kärbsena seinal kõike jälgida ja tunnetada seda atmosfääri. Imeline raamat! Hoian seda kindlasti ka järeltulevatele põlvedele!

Leelo Tungal - Seltsimees laps

KULDNE PORIKÄRBES (Kõige halvem raamat)
Miks küll sellist raamatut oli vaja "tõlkida"? Miks sellist raamatut üldse oli vaja (ma ei usu iseennast...ma ei usuks, kui poleks seda raamatut oma käes hoidnud, et ma ühegi raamatu kohta kunagi midagi sellist võiksin öelda!) Kole ja tobe.

Tundmatu autor - Muki ja Pontu Punane ja Sinine

2008.aastal loetud raamatute TOP10:

1. John Steinbeck - Me tusameele talv
2. A.H. Tammsaare - Kogutud teosed 10. Tõde ja õigus 5.osa
3. Leelo Tungal - Seltsimees laps
4. Andrus Kivirähk - Mees, kes teadis ussisõnu
5. Carlos Ruiz Zafón - Tuule vari
6. Harper Lee - Tappa laulurästast...
7. Ivan Turgenjev - Isad ja pojad
8. Kurt Vonnegut - Kodumaata mees
9. Anna Gavalda - Koos, see on kõik
10. Alexander McCall Smith - Ilusate tüdrukute moraal

-------------------------------------------------

DTA:

PARIM LAVASTUS
Napilt teiseks jäi "Vargamäe kuningriik". Eks kogu see võrdlemine on natuke nagu võrdleks õunu ja apelsine. Kuid ma lähenen sellele siis sellise kandi pealt, et millise etenduse nägemata jäämisest oleks mul "teades ju nüüdseks juba nende sisu/taset", kõige rohkem kahju. Absoluutne tšempion on ikkagi:

GEP - Tiit Ojasoo (NO99)

PARIM MUUSIKALINE LAVASTUS
Ei teki vist küsimust kah?

Ruja (Vanemuine)

PARIM MEESPEAOSATÄITJA
Võigemasti Rannap on tänaseks juba "klassika"! Selliselt kogu roll parodeerida, selleks peab olema näitlemises MEISTER! Mul ei ole piisavalt ülistuslikke sõnu, et kirjeldada kui vinge rolliga on tegemist. See on aasta(te) parim.

Priit Võigemast - Ruja (Vanemuine)

PARIM NAISPEAOSATÄITJA
Oi kuidas võib üks näitleja minna oma rolli sisse ja tuua sellest välja nii erinevaid tundeid. See oli Hilje Mureli aasta!

Hilje Murel - Börs ja börsitar (Ugala)

PARIM MEESKÕRVALOSA
Hmmm...kui just tituleerisin selle "Hilje Mureli" aastaks, siis pean kohe oma sõnu sööma, sest tegelikult oli see ju sama palju ka "Andres Tabuni aasta"! Ta on nii kõvasti kinnistanud nüüd oma kanna mu lemmiknäitlejate nimistus, et kavasten anda endas kõik, et kõik tema rollid alati ära näha!

Andres Tabun - Runar & Kyllikki & Börs ja börsitar (Ugala)

PARIM NAISKÕRVALOSA
Maria Muia Viinistus oli selline koomiline pärlikene! Millegipärast oli see temalt täiesti ootamatu roll! Ta on ju ikka meeldinud mulle, kuid ikkagi tundus just see roll kuidagi "üllatusllikuna".

Maria Soomets - Keiserlik kokk (RAAAM)

PARIM AUDIO-ROLL/ESITUS
Mul sõna otses mõttes hakkab kõdi, kui ma kuulan Anu Lamp-i ja seda kuidas ta kassi või koera loeb. Teist temasugust ei ole, ega arvatavasti saa kunagi olema. Nii tahaks teda teatrilaval ka rohkem näha! Kuid see CD on üldse üks mu lemmikuid lasteplaate!

Anu Lamp - Kass, kes kõndis omapead (CD-Lapsepõlve lemmiklood)

PARIM KUNSTNIKUTÖÖ
Kuigi tunda on mõjutusi nii 20ndate aastate filmikunstist, Saksast, postmodernismist...oh mis ma siin loetlen. Nii vinge kunst! Nii lava, kostüümid kui ka meik. Väga hea terviklahendus kõikide komponentide koosmäng, andis kindlasti etendusele oma atmosfääri. Just sellise sobiva!

Mis juhtus pärast seda, kui Nora oma mehe maha oli jätnud ehk Ühiskondade toed - Liisi Eelmaa (Von Krahl)

PARIM SUVELAVASTUS
See juba mitu suve tegelikult Vargamäel etendusmas, kuid mina jõudsin alles sellel suvel seda vaatama. Võimas, suursugune täiesti romaanile vastav. Ja väga kõrgel tasemel lavastus kõikides oma pisikestes nüanssides või osakestes.

Vargamäe kuningriik (Endla/Rakvere teater)

PARIM TELEST NÄHTUD LAVASTUS ("Mida varem pole näinud")
Nägin sellel aastal vähe tükke telerist või videolt. Sellepärast ei olnud ka häid välja valida lihtne, polnud ju neid halbugi. Sellepärast selline mitte 5 tärni tükk pääses võidule.

Võikollane üü (Endla-Taalmaa/Mikiver)

PARIM LASTELAVASTUS
Nukuteatrisse on saabunud täiesti uus tase koos lavastaja Ibragimoviga. Hakkan igal ta lavastusel silma peal hoidma...praegugi on "Mängurid" näiteks nägemata ning ka see pidi selline tehniliselt väga leidlik olema. See polekski nagu "eesti teater", vaid mõni väljamaa värk! Arvestades näiteks 2008.a. Londonis nähtud muusikali "Wicked" tehnilist andekust. Meil on omal siin nüüd mehed, kes saaksid selliste "imeasjadega" hakkama!

Kuldvõtmeke ehk Buratino senitundmatud seiklused (Nukuteater)

PARIM TEATER 2008
Kolm tükki viiest parima lavastuse kandidaadist on selle teatri egiidi all. Mis siis sellest, et külalislavastaja on teatrist, mis jääb napilt teisele kohale. Ma pole tegelikult kunagi olnud suurem Vanemuise austaja. Järsku jälle on seal kuidagi tükid elama hakanud ning kutsuvad ka kaugemalt kohale.

Vanemuine

PARIM EESTI AUTORI ORIGINAAL-TEATRITEKST LAVAL
Mul ei ole sõnu, sest see oli lihtsalt kõige vingem asi lavalaudadel. Nii palju leidlikke stseenikesi, mis muidugi olid võrtsika tekstiga väga mahlaseks tehtud.

GEP - Tiit Ojasoo, Eero Epner, Ene-Liis Semper & näitlejad (NO99)

PARIM TÕLKE- VÕI MUGANDATUD TEKST LAVAL
Sellel tükile tahaks kuidagi rohkem aunimetusi anda. Kuna aga võimsad suurlavastused on sellel aastal harukordselt tugevad olnud, siis on jäänud see, ehk kõige varju ja täiesti teenimatult. Ma arvan, et see tükk on ehk üks neid kõige rohkem mõtteid äratanud tükkidest. Ja kaasaelamist ka.

Kogutud teosed - Sven Karja, Laur Kaunissaare (tõlkijad)

MÕNUSAIM "ÜLLATAJA"
Sellised kaks rolli! Kus kohas Tabun küll peidus on olnud kõik need aastad. Märkasin tema "uut tulemist" esmakordselt juba aasta tagasi Keisri hullus. Kuid nüüd juskui koguks see näitlemistorm hoogu...ei tea kuhu ta veel niimoodi välja jõuab? Sest enam paremaks minna ei saa!

Andres Tabun - Börs ja börsitar; Runar & Kyllikki

PARIM UUSTULNUK LAVAL (keda mina varem pole näinud)
Avandit panin küll tähele, kui ta lennusaates teatati, et ta plaanib minna Vanalinnastuudiosse. Kuid see teater lagunes koost tollel ajal ning ta maandus hoopis Endlas. Kuna ma aga enne 2008.a. eriti tihti Endlasse ei sattunud, siis ei näinud ma ka Avandit kusagil mängimas. Nüüd tundub, et meest justku ekspluateeritakse üle ning olen isegi hakanud tähele panema liigset korduvust. Loodetavasti suudab ta üllatada ning teha mõne rolli hoopis mingis teises võtmes. Kuid jah, selle aasta uustulnukatest põleb ehk tema leek kõige eredamalt. Anneli Rahkema jäi tublile hõbedale!

Märt Avandi - Karge meri, Vargamäe kuningriik (Endla)

PARIM KORDUSVAADATUD TÜKK (laval või telerist uuesti vaadatud etendustest)
Ikka kui ma seda tükki vaatan, siis teistel ei õnnestu löögile pääseda :)

Kes kardab Virginia Woolfi? (Endla)

KORDUSVAADATUD TÜKKIDE PARIM NÄITLEJA(NNA)
Sama kommentaar kui eelmisele kategooriale :)

mees: Aarne Üksküla - Kes kardab Virginia Woolfi?
naine: Linda Rummo -
Kes kardab Virginia Woolfi?

PARIM TEATRIKRIITIK
Pille-Riin on nii minu kui K suur iidol! Ta lihtsalt on nii armas ja oskab nii hästi kirjutada ning inimlikke ja mõistetavaid seoseid leida. Väga tugevalt...ehk tänu oma blogile, on tõusnud "väga heaks kriitikuks" ka Ott Karulin. Olles täiesti aus, siis ma loen ju kõiki teatriartikleid, mis aga ette satub, kuid kui küsida, et kes mu lemmikud teatrikriitikud on, siis nendega jään ikka jänni küll...võibolla ühe käes sõrmedel oskaks üles lugeda...

Pille-Riin Purje

KULDNE PORIKÄRBES (Kõige halvem tükk)
Hehee...mu lemmiku teatrikriitiku kiidetud tükk oli minu jaoks täielik saast. Tõeliselt ebameeldiv. Nii sisult, lavastuselt kui ka rollidelt. Ei istunud see mulle kohe mitte üks raas. Minu jaoks mõjus see kui "pingutatult "kunsti" proovitud teha" lavastus. Ei soovita vaenlasele ka :)

Janu (Endla)

----------
Lisaks eraldi arvestuses lavastused, mille esietendus oli 2008.aastal:

PARIM LAVASTUS
Teatrikriitikud tunduvad hindavat üht teist mammut-etendust, nimelt Wargamäe Wabariiki. Minu meelest oli Ruja palju huvitavam ning paremini ja originaalsemalt teostatud. Kuigi kahtlemata oli ka WW väga hea!

Ruja - Tiit Ojasoo (Vanemuine)

PARIM MEESPEAOSATÄITJA
Kommentaar oli juba "aasta parima juures".

Priit Võigemast - Ruja (Vanemuine)

PARIM NAISPEAOSATÄITJA
"Eesti teatri" grand primadonna, on väga selles rollis isegi iseenda kohta väga väga hea! See kuidas õhtu edenedes ta üha rohkem pilve läks, see oli nii delikaatselt välja mängitud, et selleks peab olema väga sügava rolliehitusoskusega ja suurte kogemustega näitleja. Ülle seda kahtlemata ka on. Ennustan Teatriliidu aastapreemiat!

Ülle Kaljuste - Pikk päevatee kaob öösse (Draamateater)

PARIM MEESKÕRVALOSA
Kõik need erinevad rollid, aga eriti "pisike baleriinitüdruk" ja "hobu-isa". Väga leidlikud lahendid ning torkas silma ka sellises kirevas Bollywoodi Estowoodis.

Andres Mähar - Perikles (NO99)

PARIM NAISKÕRVALOSA
Samas kommentaar, mis "aasta parima kategoorias". Loodetavasti ka teatriliit paneb teda auhindade jagamisel tähele.

Maria Soomets - Keiserlik kokk (RAAAM)

PARIM KUNSTNIKUTÖÖ
Samas kommentaar, mis "aasta parima kategoorias".

Mis juhtus pärast seda, kui Nora oma mehe maha oli jätnud ehk Ühiskondade toed - Liisi Eelmaa (Von Krahl)

2008.a. TOP10 meeskõrvalosa rollid:
1. Andres Tabun - Runar & Kyllikki
2. Andres Tabun - Börs ja börsitar
3. Andres Mähar - Perikles
4. Jüri Lumiste - Koidula veri
5. Aarne Üksküla - Wargamäe Wabariik
6. Indrek Ojari - Ohvrit mängides
7. Gert Raudsep - Keiserlik kokk
8. Madis Kalmet - Karge meri
9. Margus Tabor - Päike soojem, taevas sinisem
10. Indrek Saar - Reigi õpetaja

2008.a. TOP10 naiskõrvalosa rollid:
1. Maria Soomets - Keiserlik kokk
2. Luule Komissarov - Runar & Kyllikki
3. Marika Vaarik - Perikles
4. Leila Säälik - Runar & Kyllikki
5. Anneli Rahkema - Vargamäe kuningriik
6. Piret Kalda - Iguaani öö
7. Katariina Lauk - Misantroop
8. Inga Salurand - GEP
9. Inga Salurand - Perikles
10. Anne Reemann - Päike soojem, taevas sinisem

2008.a. TOP10 meespeaosa rollid:
1. Priit Võigemast - Ruja
2. Märt Avandi - Vargamäe kuningriik
3. Jaak Prints - GEP
4. Jaak Prints - Keiserlik kokk
5. Argo Aadli - Vahepeatus
6. Eero Spriit - President 1939
7. Tõnu Tepandi - President 1939
8. Tõnu Oja - Kevadtalv 1918
9. Alo Kõrve - Vahepeatus
10. Rein Pakk - Koidula veri

2008.a. TOP10 naispeaosa rollid:
1. Hilje Murel - Börs ja börsitar
2. Ülle Kaljuste - Pikk päevatee kaob öösse
3. Hilje Murel - Kogutud teosed
4. Külliki Saldre - Kogutud teosed
5. Piret Laurimaa - Karge meri
6. Katariina Lauk - Reigi õpetaja
7. Piret Laurimaa - Rock 'n' roll
8. Carmen Mikiver - Tunnete tektoonika
9. Riina Maidre - Nora
10. Ülle Lichtfeldt - Mina, naine

2008.a. TOP20 lavastused:
1. GEP ehk ГЭП ehk Garjatšije estonskije parni (NO99/5)
2. Vargamäe kuningriik (Rakvere teater/Endla/5)
3. Ruja (Vanemuine/5)
4. Kogutud teosed (Vanemuine/5)
5. Koidula veri (Vanemuine/5)
6. Börs ja börsitar (Ugala/5-)
7. Perikles (NO99/5-)
8. Keiserlik kokk (RAAAM/5-)
9. Vahepeatus (RAAAM/5-)
10. Johannese passioon (Rakvere/5-)
11. Karge meri (Endla/5-)
12. Runar & Kyllikki (Ugala/4+)
13. Wargamäe Wabariik (Linnateater/4+)
14. Kangelane (Endla/4+)
15. Rock n roll (Endla/4+)
16. President 1939 (Estonia/4+)
17. Mis juhtus pärast seda, kui Nora oma mehe maha oli jätnud ehk Ühiskondade toed (Von Krahl/4)
18. Vee mälu (Endla/4)
19. Helesinine vagun (Ugala)
20. Tunnete tektoonika (Endla/4)

4 kommentaari:

enetimm ütles ...

Huvitav on neid sinu nimekirju lugeda! Oled kúll tubli, et aega ja viitsimist sellega tegeleda :)

P.S. Project Runway Canada algab nädala pärast :)

Danzumees ütles ...

Aitäh!
Pidingi just Su blogisse kommenteerima minema ja küsima, kuidas selle Project runway-ga on...
Lugesid mu mõtteid! :)))

enetimm ütles ...

Project Runway meie kodus :)
Laste sünnipäevapeol sai just selline asi läbi viidud! Kõigile meeldis väga ja ma olen üllatunud, kui leidlikud nad olid.

Danzumees ütles ...

Väga lahe! Ja väga lahe mõte üldse sünnipäeval selline oma PR korraldada... Ma alles eile jõudsin lõpule Canada viimase Project runwayga--- enamvähem esimesest saatest peale oli teada, kes võidab... omamoodi kahju, aga samas ta oli ikka jube vinge ka...

Nüüd on Austraalia viimane terve hooaeg vaadata ja USA oma hakkas ka jälle pihta :)

Aga muidugi enda tehtud Project runway on veel eriti lahe. See võidukleit on täitsa tasemel :)